Autentikus pincével, kis terasszal, Budapesten kevésbé ismert pincészetek boraival és muzeális tételekkel nyitott meg a Zengő Bár a Mikszáth Kálmán téren, ahol a jövőben kulturális rendezvényekkel is találkozhatunk majd.

Öröm látni, ahogy a karanténból kiszabadulva újjáéledt a város, de a legnagyobb meglepetés az új nyitások híre. Több félig elkészült projekt rostokolt kilövésre készen a négy fal között, amik az elmúlt hetekben végre megvalósulhattak, köztük van a Zengő Bár, amely május 26-án nyitotta meg kapuit a Krúdy utcában, és amelyet három szegedi fiatalember álmodott meg. Egyikük több boros helyen is megfordult, egy idő után átnyergelt a borkereskedelem területére – a bor iránti szerelem és tapasztalat innen is származik.

A névadó zengő egy magyar, fehér szőlőfajta (az ezerjó magyar történelmi szőlőfajta és a francia bouvier kereszteződéséből született), ugyanakkor áthallásával a bárnak szentelt kulturális missziót is jelzi. A csapathoz kötődik ugyanis a gasztronómiát és kultúrát ötvöző, három éve sikerrel futó Cult In Glass rendezvénysorozat, aminek budapesti törzshelye lesz a Zengő Bár. A hátsó terem 100 fő alatti rendezvények megtartására alkalmas, színpadát két kezükkel ácsolták a fiúk. Könyvbemutatókat, kiállításokat, zenei programokat szánnak ide, ezen a héten pénteken például Kaczander Nóra akusztikus koncertjével indítják el a szezont.

A boltíves pincehelyiségbe lépve érezzük, hogy ezt a helyet az Isten is borbárnak teremtette, de Daniék intenek attól, hogy kizárólag boros helyként tekintsünk rá, ugyanis a rövidital kínálat is elég impozáns: a whiskeyk, ginek és rumok között nem szokványos tételeket (Lagavulin, Kavalan, Diplomatico, Bullei) is találunk. Kézműves sörből a tokaji BAZ főzdétől van háromféle a csapon, míg üvegesből a BAZ mellett más magyar kézműves palackok is kaphatóak (például First, Kapucinus, Mad Scientist, Ugar).

Mindenesetre azért beszédes a falaknál sorakozó borospalackok látványa, és a bort szerető, borhoz értő közönség megtalálja a számításait. 250-féle bor érhető el náluk, melyből helyben 23 tételt poharaznak – a szám nem véletlen, ugyanis igyekeztek mind a 22 borvidéket lefedni. Nem sikerült teljes egészében megvalósítani ezt a koncepciót, mert elkerülhetetlen volt, hogy egyes vidékekről (például a tokaji, egri, balatoni) ne csússzon bele egynél több, kihagyhatatlan pincészet az aktuális kínálatba.

A Zengő küldetésének érzi az edukációt is, ezért a nagy, bombabiztos, budapesti borbárokból ismerős népszerű márkákon túlmutatva kisebb pincészeteket helyeznek előtérbe, amelyekről nem feltétlen hall az átlag fogyasztó. Ilyen például Orosz Gyula etyeki pincészete, a Benedek pincészet a Mátrából vagy a kunsági Eifert, melynek rozébora kuriózumnak számít, hiszen nagyon ritkán kóstolhatunk Néró fajtát (ami egyébként csemegeszőlő); vagy az egri Torma pincészet, akiknek a névadó Zengő fehérborát is megkóstoltuk ottjártunkkor.

A programok sorába rövid időn belül szeretnék beiktatni a borkóstolókat is, amiken kivételesnek számító borokat is megismertetnének a közönséggel. Éppen építik ugyanis a trezort Kamocsay Ákos muzeális palackjainak, amelyek pár héttel ezelőttig egy pincében pihentek vastag porréteg alatt. Kamocsay Ákos hosszú ideig készített borokat kísérleti jelleggel; a 24 palack közül egyik sem fiatalabb 2000-nél, a legöregebb pedig 1994-ből származik.

Az italok mellé falatozni is lehet, és a fiúk az ételek terén is a magasabb minőségre törekedtek. Ha nem tudunk választani a sajt-, krém- és hústálak közül, jó megoldás lehet a vegyes antipasti tál (3990 Ft), amin mindenből találunk kóstolót, többek között magyar termelésű, 12 hónapig szárított mangalicasonkát, spanyol chorizót, tormás csülökkrémet, magyar vörösboros rókagombakrémet, torockai trappistát, francia nemespenészes sajtot, holland tejszínes kecskesajtot.

Címkék

Elérhetőségek

Zengő Bár 1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 6. Facebook-oldal