Sorra vesszük Budapest jelentősebb tanösvényeit, így ejtettünk meg egy rövidke kirándulást a budai oldal egyik legértékesebb élőhelyén.

A Csíki-hegyek a Budai-hegység legdélibb rögvonulata, ennek keleti végén, a XI. kerületben fekszik a Rupp-hegy, amelyet egykori tulajdonosáról, egy Rupp György nevű budai polgárról neveztek el.

Pösingermajor
városrészben járunk, amelynek szintén furcsán hangzó neve Bösinger Ferenc Ignác gyógyszerész emlékét őrzi, aki 1680 körül érkezett Bécsből Budára; övé volt Az Arany Egyszarvúhoz nevű patika a Dísz téren (későbbi nevén Arany Sas, ma patikamúzeumként működik). Budai polgármester is volt, a tulajdonában lévő Pösinger-major szőlő- és gyümölcsültetvényekkel ezen a területen feküdt.

Tömegközlekedéssel a 8E jelzésű busszal jutunk el ide a belvárosból; az Irhás ároknál kell leszállni, majd a Törökbálinti útra rátérve körülbelül 5 perc alatt érhető el a hegy és a természeti értékeit bemutató hatállomásos tanösvény (legyünk résen, mert a Google útvonaltervezője mindenáron kerülőúton, az Ördögorom lejtőn át akar majd vinni). 

Könnyű, jól járható terepen vezet körbe a ösvény, amely kezdetben hársas és tölgyes erdőn keresztül halad végig. Később ritkul az erdő, és nagyobb füves placcok (értékes lejtősztyepprétek, dolomitsziklagyepek) következnek. A 257 méteres hegy tetejére megérkezve két helyen is gyönyörködhetünk a XI. kerület déli részére, a Gazdagréti lakótelepre, Széchenyi-hegyre, a Tétényi-fennsíkra nyíló panorámában. Lefelé meredekebbé válik az ösvény, és visszavezet az első táblához.

Mindössze 8 hektár az egész magaslat, és maximum 20 perc alatt be lehet járni a hattáblás tanösvény állomásait. Kis mérete ellenére rendkívüli az itteni flóra változatossága: 400 fajt és 38 védett növényfajtát tartanak számon, melyek közül kiemelendő a bíboros kosbor, a gérbics, apiros madársisak, nagyezerjófű, fürtös homokliliom, selymes peremizs és a különböző orchideafajok. Már 1940-ben szorgalmazták a hegy védetté nyilvánítását, de erre csak 1977-ben került sor; a két időpont között eltelt 30 év alatt teljesen beépült a környéke, és csoda, hogy a párhektáros terület megúszta épen.

Ma a budai oldal egyik legértékesebb és legsokszínűbb élőhelyének számít a Rupp-hegy, nem véletlen, hogy az Ördögorom lejtő felőli bejáratot farönkökkel zárták le, hogy véletlenül se hajtsanak be autóval, biciklivel vagy nagyobb járművel, valamint több helyen is szalaggal és figyelmeztető táblákkal akadályozzák meg a kirándulókat, hogy letérjenek az ösvényről, és megbolygassák a védett növények (és állatok, elsősorban madarak, rovarok és gyíkok) életét.

A kirándulást érdemes összekötni más látnivalók felfedezésével is, hiszen a hegy igen közel van az Ördög-orom Természetvédelmi Területhez és a Frank-hegyhez is, de megközelíthetjük innen a Széchenyi-hegyet, Normafát, János-hegyet is, ha kimerítőbb túrázásra vágyunk.

Címkék