Jelenleg mindenkit megviselnek az egészségügyi aggodalmak, az anyagi bizonytalanság és az elszigeteltség. A szorongás mellett természetes reakció az is, hogy segíteni akarunk a lelkiállapotunkon, és ehhez a rendelkezésre álló lehetőségekkel élünk, amik közül egyeseknekaz alkohol, a nyugtató, másoknak a különböző drogok tűnnek sajnos megoldásnak. A veszélyeztetett csoportba eső szerhasználók eddig soha nem tapasztalt krízishelyzetbe kerültek, a Kék Pont Alapítvány munkatársait kérdeztük a kialakult problémákról.

HELYREIGAZÍTÁS

A cikkben korábban feltüntetett első számú fotóval kapcsolatosan az alábbi helyreigazítást tesszük közzé: a képet kizárólag illusztrációként használtuk, a fotón lévő személyeknek a cikk témájához semmilyen kötődése nincsen. Az érintettektől elnézést kérünk az engedély nélküli képmás használat miatt, valamint amiatt is, hogy a kép egy alkohol-, drogfüggőség problémakörét tárgyaló cikk illusztrációjaként jelent meg, és mint ilyen, azt a látszatot keltette, hogy a cikkben részletezett alkohol-, és drog fogyasztási szokások a képen szereplő személyekkel kapcsolatba hozhatók. Nem állt szándékunkban jó hírnevüket megsérteni, kizárólag az alkalmi alkoholfogyasztás illusztrálása volt a célunk, egy jókedvű társaság fényképének a megjelenítésével. Az érintettek jelzését követően a fotót haladéktalanul eltávolítottuk az cikkből.

Nem az esti egy pohár bor, egy üveg sör elkortyolgatásán kell aggódni, de ahogy azt a pár éve futó Száraz November kihívás is sok embernél bebizonyította, az átlagosnak gondolt fogyasztási minták is tudnak problematikusak lenni. A kontrollvesztésben elég tág a skála, és különbséget kell tenni persze az alkalmi ivók, a szociális és nagyivók, a problémás alkoholfogyasztók és a súlyos alkoholfüggők között.

Jelenleg a kocsmák zárva vannak, a nyilvános fogyasztásra nincs lehetőség, ha vannak is kiskapuk, azok száma elenyésző és egyre kevesebb lesz belőle: a közterületeket a hatóságok és az önkormányzatok folyamatosan ellenőrzik, a dohányboltok körül kialakuló csoportokat is feloszlatják. A Kék Pont alapítvány munkatársai írásban válaszoltak a kérdéseinkre, és egy 2015-ös, gazdasági krízisek és a káros mértékű alkoholfogyasztás kapcsolatát vizsgáló kutatásra hivatkozva két összefüggésre mutattak rá: az emberek vagy többet isznak a megnövekedett stressz, a kilátástalanság, az állásvesztés miatt, vagy a csökkenő jövedelmek és a megszorítások miatt kevesebbet. „A kutatók szakirodalmi vizsgálata szerint az első eset a gyakoribb: az ártalmas ivás mértéke nő, különösen férfiaknál” – írták.

Ha számszerűsíteni szeretnénk a fogyasztás növekedését, egyelőre csak amerikai adatok állnak rendelkezésre, amelyek 2020. márciusi kiskereskedelmi adatokat az előző év márciusával vetették egybe. A Forbes összesítése szerint az alkoholvásárlás 55%-os növekedést mutat (ebből a töményé 75%-os, a boré 66%-os, a söré 42%-os), és az online rendeléseké kiugróan magas, 243%-os. A legális marihuána forgalmazása az előző évihez képest március első hetében 50%-kal, március közepén kiugróan magas értékkel, 159%-kal nőtt a forgalom, majd elkezdődött a csökkenés, helyenként az előző év forgalma alá. „A magyarázat az lehet, hogy az emberek „betáraztak”, és egyelőre nincs többre szükségük. De már az állásvesztések hatásaival is számolni kell: hosszabb távon a kereskedés csökken” – írták a KÉK Pont munkatársai.

Magyarországon az illegalitás nehezíti a droghasználat feltérképezését, az alkoholfogyasztás viselkedései mintái jobban követhetők és kikövetkeztethetőek. „A problémában érintettek száma miatt a kockázati alkoholivók vannak nagy bajban. Most még, hogy nem annyira sok idő telt el, van alkohol, és pénz is van rá. A fokozott stressz, az izoláció növelheti az ivást, még egészséges embereknél is. Akikre már eleve problémaivás vagy kockázati ivás volt jellemző, azok valószínűleg többet isznak, de még a kontrollált, korábban szociális ivás is gondot jelenthet. Mivel nincs lehetőség máshol inni, csak otthon, ezért például többen a gyerekek előtt isznak, részegednek le” – vázolta fel a KÉK Pont a helyzetet.

Aggodalomra ad okot, hogy a fokozott és a kontroll alól felszabaduló alkoholfogyasztás fokozza az öngyilkossági kockázatot, de a legriasztóbb a párkapcsolati erőszak növekedése. Ha nincs pénz alkoholra, elvonási tünetek léphetnek fel, amelyek az alkoholnál életveszélyes állapottal járhatnak. Az alkohol-gyógyszer kapcsolat is megjelenhet, ahol a fokozott alkoholfogyasztás „másnapjait” kezelik, majd a kieső alkohol hatásait pótolják altatókkal, nyugtatókkal. A gyógyszerhasználat is könnyen kontroll nélkülivé válhat.

A fűtől a dizájnerig

Az alkohol és a dohányzás után a legtöbbet fogyasztott szer a marihuána. „Itt már most látjuk, hogy hosszú ideje napi szinten szívók kezdenek kifogyni a készletükből. Náluk is vannak elvonási tünetek, szorongás, alvásproblémák, sóvárgás, ezek online terápia keretei között kezelhetők. A legtöbb esetben a kialakuló szorongás vagy alvászavar nem igényel gyógyszeres támogatást” – írta az alapítvány. Mivel Magyarországon nem legális a fű, azért a használatdinamika is másként alakul, de egyvalami látszik: máris többen jelentkeztek a Kék Pontban, olyanok, akik évek óta napi fogyasztók, és hirtelen, vagy pár nap alatt fű elfogyasztásával szembesülnek.

A drogpiac világszerte összeomlott, a beszerzési vonalak megszűntek, és nemzetközi és hazai szinten is a hiány lesz a meghatározó még sokáig. Gyanítható, hogy az utánpótlás megszűnése sok esetben szerváltáshoz vezethet, előtérbe kerülnek a legálisan kapható tudatmódosítók és egyéb örömforrások, például az online pornó, szerencsejáték. A világban egyébként különböző megoldások születtek a probléma orvosolására, egyes városokban, például Londonban megjelentek drogot kiszállító pizzafutárok, közegészségügyi alkalmazottnak kinéző futárok, akik magasabb árért házhoz viszik a kábítószert.

Az alapítvány szerint sajnos felderítetlen és szinte követhetetlen a legsúlyosabb csoport, a nyomorban élő dizájnerdrog-használók jelenlegi helyzete. Az olcsó herbál és annak különböző változatai, mikor például csak szerves oldószereket szívnak újságpapírba csomagolva, a járványhelyzet előtt is ismert volt. „Utánpótlási problémák még ezen a területen is adódhatnak, de mivel itt nagyon kis mennyiség elég, könnyebben pótolható. Az ára viszont nőni fog, de még így is a legolcsóbb marad”.

Segítségnyújtás

Az egészségügyi ellátórendszer továbbra is kezeli a sürgős, életveszélyes eseteket, de a kórházi osztályokról akit lehetett, hazaküldtek. A drogambulanciákon, az addiktológiai szakrendeléseken átálltak az online szakrendelésre, a gyógyszert is itt írják fel, ha szükséges, az elektronikus receptfelírással személyes találkozás nélkül is ki lehet őket váltani. A KÉK Pont ugyanakkor hozzáteszi, hogy az egyes nagyivó csoportok számára egészen minimális segítségnyújtást jelent az online segítségnyújtás. „Persze, mondhatjuk azt, hogy most súlyosabb ügyekkel néz szembe az egészségügy. Ez így van, de az elvonási esetekkel számolni kell” – teszik hozzá.

A Kék Pont egyébként elindított egy online projektet, az Alkohol és Drog Karantént a járványügyi veszélyhelyzet alatt bajba kerülő alkoholfogyasztók és droghasználók, valamint a velük egy háztartásban/karanténban élők számára. Ennek célja az, hogy a kijárási korlátozás alatt is megelőzzék a súlyosabb problémák kialakulását és olyan online önsegítő folyamatokat indítsunk el, amelyek csökkentik a használat mértékét és intenzitását.

Előnye, hogy a virtuális kapcsolódás miatt könnyebb csatlakozni a hagyományosan fizikai jelenlétet igénylő önsegítő közösségekhez, nem kell felvállalni a személyes megjelenéssel együtt járó félelmeket és kockázatokat. Az alapítvány eddigi tapasztalatai szerint az online fórum megosztásaiból az derül ki, hogy szívesen ventillálnak a tagok, nagyfokú önreflexióval bírnak, többen már segítő folyamatban is részt vettek régebben.

A problémák megosztása főleg a frusztráció, unalom, sóvárgás, alternatívák hiánya, szociális érintkezések hiánya mentén bontakoznak ki. Megfogalmazódott a visszaeséstől való félelem is. Érkezett már beszámoló arról, hogy ebben az időben több alkoholt fogyasztanak, tartanak a szerváltástól. A nehézségek és dilemmák mellett bejegyzéseikben arról is beszámolnak, hogy hogyan tudnak megküzdeni ezekkel, mi az, ami segít nekik a jelenlegi helyzetben, például mozgás, meditáció” – írta Zsóka, a Kék Pont egyik koordinátora.

A pozitív hozadék

Bármilyen különös, de vannak a pozitív hatásai is a koronavírus-helyzetnek és a karanténnak. Gyakoribb lett a konzultáció, a felépülőknek több ideje lett, nem mondják le az időpontokat, és nagyobb az igényük is a beszélgetésre, mert izolálódik az életük – a rendszeres kapcsolat egy ilyen helyzetben felértékelődik. „Többen, akik a szorongásaik miatt nehezen mozdultak ki otthonról, most úgy érzik, hogy a világ hozzálassult a tempójukhoz. Nagyobb stressz és félelem azok körében alakult ki, akik idősebb hozzátartozóval élnek együtt.Spontán szerelhagyásokról is beszámoltak az alapítványhoz fordulók a nehezebb hozzájutás miatt, de ez pozitív tapasztalat számukra, jobban érzik magukat.

A szerektől függetlenül talán azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik kevés pozitív emberi kapcsolattal és felépülési tapasztalattal rendelkeznek, és jobban ki vannak szolgáltatva a megváltozó viszonyoknak. „Azok a felépülők, akik már működő segítő kapcsolatban vannak, kisebb eséllyel a visszaesésüknek, de ezt majd fél évvel később látjuk majd pontosabban”. Mindenesetre a velük kapcsolatban lévő felépülő szerhasználóknál nem tapasztaltak visszaesést egyelőre.

Címkék