Hiába a #maradjotthon kampány, a csábító jó idő miatt az önkormányzatok nem bízzák a véletlenre a tömeges kijárások alakulását. Végigvettük a főbb kirándulóhelyeket, zöldövezeteket, hova nem érdemes elindulni; mindenütt a húsvétihoz hasonló szigorú intézkedéseket találtunk.

Margitsziget

Karácsony Gergely bejelentése szerint most szombaton és vasárnap reggel 9 és este 8 óra között újra lezárják a Margitszigetet, ebben az idősávban nem mehet be senki. De "a futók, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a kora reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni".

Hajógyári-sziget, Római-part, Kossuth Lajos üdülőpart

A III. kerületi önkormányzat az ünnepi hétvégéhez hasonlóan április 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) 9 és 20 óra között lezárja az Óbudai-szigetet, a Római-partot és a Kossuth Lajos üdülőpartot. Közleményük szerint a közterület-felügyelet munkatársai és a kerületi polgárőrség a rendőrséggel kiegészítve ellenőrzik a korlátozás betartását. Ezek a területek tehát napközben gyalogosan sem látogathatók, egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős gyalogos közlekedés és háziállat közterületi sétáltatása céljából sem lehet belépni.

Normafa

A XII. kerületi polgármester döntése alapján a Normafa parkolói továbbra is zárva lesznek, ahogy a Normafa kilátói és vendéglátóipari egységei is, és a Libegő sem üzemel egyelőre. A rendészet járőrei rendszeresen ellenőrzik a területet, és bírságolják a tiltott helyen parkolókat.

II. kerületi kirándulóhelyek

A II. kerületi önkormányzat is lezárja az egyes zöldterületeihez, közparkjaihoz, erdőterületeihez kapcsolódó parkolókat a hétvégére. „Az egyedi szabadidős sport tevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés a II. kerületi lakóhellyel rendelkező személyeknek kizárólag gépjárműhasználat igénybevétele nélkül engedélyezett a kerületen belül” – írják. A korlátozás többek között a József-hegyi kilátóhoz vezető út parkolóját, az Erdei Macis játszótér és a Fenyőgyöngye étterem parkolóját érintik, ahonnan a Hármashatárhegyre és a közeli túraösvényekre is el lehet jutni.

Józsefvárosi közterek

Kijárási szigorítások lépnek életbe április 18-19-i hétvégén Józsefvárosban is, a polgármester a húsvéti hosszú hétvégéhez hasonlóan pénteken éjféltől vasárnap éjfélig a következő korlátozásokat hozta meg: lezárják a Teleki téri, Mátyás téri, Kálvária téri és Golgota téri közparkokat és a FiDo Parkot, továbbá nem lesz használható az Orczy park sem a hétvége alatt. „A kerületi rendőrkapitányt arra kértem, hogy a hétvégén azokon a köztereinken, amelyeknek lezárása fizikailag lehetetlen, így többek között a II. János Pál pápa téren, munkatársai fokozottan ellenőrizzék a járványügyi szabályok betartását” – írta Facebook-oldalán Pikó András polgármester.

Terézváros

A VI. kerületben a veszélyhelyzet idején a terézvárosi közterek, a Hunyadi, a Jókai és a Liszt Ferenc tér nem látogathatók, a hétvégére pedig extra szigorításokat hoztak. „A közterületeket kizárólag áthaladásra és egyéni sporttevékenységre lehet használni, semmilyen csoportosulás (kettő vagy több nem ugyanazon háztartásban élő személyekből álló gyülekezés) nem megengedett, a közterületi padokon és más utcabútorokon kizárólag egészségügyi okból lehet tartózkodni. E kivételes esetben is legfeljebb 15 percig” – áll az önkormányzat honlapján. A hétvégén fokozottan járőröznek Terézvárosban.

Népsziget

A IV. és a XIII. kerület is lezárta a Népsziget hozzájuk tartozó részeit: Újpest önkormányzatának közlése szerint a Népszigetre reggel 8 és 22 óra között semmilyen célból nem lehet belépni. Tóth József angyalföldi polgármester pedig azt írja Facebook-oldalán, hogy a Népsziget és a Marina part 8:00 és 22:00 között továbbra sem látogatható egészen május 3-ig, emellett a Bulcsú park és a Ruttkai Éva park is zárva marad.

Nagykovácsi

Nagykovácsi a hétvégére is bezár: a más településről autóval érkezőket a település határában visszafordítják, a tömegközlekedéssel utazókat pedig a buszmegállókból irányítják vissza a rendészeti szervek tagjainak segítségével.
Nem érinti a korlátozás mindazokat, akik a 71/2020. (III. 27.) Kormányrendeletben meghatározott alapos indok valamelyikét tudják igazolni, így pl. Nagykovácsiban van ingatlanuk, illetve segítségre szoruló rokonhoz, vagy munkavégzés céljából érkeznek. Természetesen a nagykovácsiak is csak alapos indokkal hagyhatják el a települést” – írják. A kijárási korlátozás megszegőivel szemben helyszíni bírság kerülhet kiszabásra.

Szentendre

Szentendrén most hétvégén újra érvényben lesznek azok a forgalomkorlátozások, amik a húsvéti hosszú hétvégén léptek életbe. A település belvárosába csak az arra jogosult szentendreiek hajthatnak be gépkocsival, illetve a Duna-parti kerékpárutat is csak szentendreiek használhatják. Fokozott rendőri és rendészeti ellenőrzések lesznek a város védett és korlátozott forgalmú övezeteiben. Hasonlóan járnak el más dunakanyarbéli települések is, Zebegény és Nagymaros erre a hétvégére is bezárnak.

Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Pilisborosjenő

A Pilis lábánál fekvő települések ugyanazokat az intézkedéseket vetik be, amiket húsvétkor. Pilisszentlászlóra gépkocsival csak a helyi lakosok hajthatnak be, Pilisszentkereszten pedig a parkolási korlátozásokon kívül a pilisszentkereszti lakóhellyel nem rendelkező személyeknek megtiltotta a közlekedést a falu teljes közterületén és a közforgalom számára megnyitott magánterületein. A dobogókői önkormányzati parkolókat sorompóval lezárták. Pilisborosjenőt a polgármester lezárta, a közterületeken tartózkodást megtiltotta.

Címkék