A díjazottak névsorát már januárban nyilvánosságra hozták, de hátravolt még a két nagydíjas nevének bejelentése.

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat nyertes képeit bemutató kiállítást áprilisban rendezték volna meg a Capa Központban, de a járvány miatt ezt el kellett halasztani. Szintén áprilisra ígérték a MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj nyerteseinek nyilvánosságra hozatalát, ezt szerencsére április 16-án online meg tudták tartani.

A MÚOSZ nagydíját Hajdú D. András kapta A fal, amit mi kerítésnek hívunk sorozatáért (Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia 1. díj), míg az André Kertész-nagydíjat Kovács Bea Éber kóma című sorozatáért (Mindennapi élet, 1. díj).

Kovács Bea az André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért érdemelte ki. A Mindennapi élet sorozat kategóriájában 1. díjat elnyert Éber kóma című sorozat Balkovics Sándorról és feleségéről, Mártiról szól.

A házaspár 2017 júniusától ápolja otthon lányukat, Sárit, akit 2016. július 4-én gázolt el a zebrán egy autó. A lány azóta éber kómában van, ami állandósult vegetatív állapotot jelent stabil keringéssel. A szeme nyitva van, de kapcsolat nem teremthető vele. Az életfunkciók fenntartását szolgáló kezeléseket Sári rosszul viseli. A szülőknek mindennap meg kell küzdeniük a reménytelenséggel, de mindkettőjüknek sikerült olyan kreatív tevékenységet találniuk, amelynek során kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek.

Hajdú D. András a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíját A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatáért kapta (Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia 1. díj).

Nagybányán 8 éve a cigányságot fallal választotta el a helyi önkormányzat a város többi részétől. Az alpolgármester szerint sok a bűncselekmény a környéken és egészségtelen a hely, jogvédők szerint azonban a város elkülöníti a lakókat, ami miatt a román állam is vizsgálatot indított. A polgármester szerint a fal – amit ők kommunikációs szempontból csak kerítésnek hívnak – a megoldás az eldurvult helyzetre. Emellett a családok helyzetének végleges megoldását és jobbá tételét 2013-ra ígérte. Azóta eltelt hét év, így András újra visszament tovább fotózni a sorozatot, amelyből kiderül, hogy a fal és a városvezetés törekvései zsákutcának bizonyultak.

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 38. Magyar Sajtófotó Pályázatra 267 fotográfus 2488 pályaművet küldött, a beérkezett képek száma összesen: 6079. A nemzetközi zsűri elnöke Szlukovényi Tamás volt, tagjai: Daniela Mrazkova, Ron Haviv, Joao Silva és Stiller Ákos voltak.

A Magyar Sajtófotó honlapján további infókat találtok, és beszélgetéseket is végignézhettek a két nagydíjassal. 

Címkék