A Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Napi Táptudás és a Babramegy blog szerzői, valamint Kőfaragó Anna grafikus szuper infografikákban foglalták össze a hasznos információkat és a megfelelő higiéniai gyakorlatokat.

Az emberben rengeteg kérdés merül fel a járvány idején az étel kapcsán. Például, hogy elkaphatjuk-e a betegséget az élelmiszereken keresztül? Vagy hogy elég-e annyi, ha vízzel mossuk meg a nyers zöldséget és gyümölcsöt? Milyen ételeket fogyasszunk, amikkel a lehető legjobban tudjuk megtámogatni az immunrendszerünket?
 
Mivel az elmúlt hetekben nagyon sok ember tette fel ezeket a kérdéseket a különböző fórumokon és csoportokban, ezért a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Napi Táptudás és a Babramegy blog szerzői, valamint Kőfaragó Anna grafikus készítettek pár infografikát, melyekben megválaszolják ezt a sok hasznos és fontos kérdést.

Jelen állás szerint az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság azon az állásponton van, hogy az étel nem forrása vagy útja a vírus terjedésének. Ennek ellenére nem árt bevezetni pár óvintézkedést

  • Most fokozottan érdemes a helyi termelőktől beszerezni az alapanyagokat, a készételt pedig környezetbarát megoldásokkal működő éttermektől.  Már csak a saját és a bolygónk egészségének érdekében is. 
  • Hogy milyen forrásból, milyen alapanyagokat fogyasztunk, az azért is kiemelt jelentőségű most, mert az étkezésünk és az emésztésünk nagyban hozzájárul a mentális állapotunkhoz. Jelen időszak pedig stresszesebb és lelkileg megterhelőbb. Ezért is érdemes minél több helyi, szezonális zöldséget-gyümölcsöt ébeépíteni az étrendünkbe.

  • Nassolás helyett igyunk sok vizet, vagy ha ezt nem tudjuk tartani, akkor chips helyett rágjunk el egy répát, együnk almát, vagy pár szem olajos magvat.
  • Az életrendelés jelen állás szerint nem veszélyes, de azért fő az óvatosság. A rendelt ételt melegítsük újra. Tegyük tálcára vagy újságpapírra a vásárolt termékeket. Alaposan mossuk meg a zöldségeket és gyümölcsöket, nem beszélve a kezükről kipakolás előtt, után, és minden étkezés előtt is. 

És ez még korántsem minden. További hasznos tanácsot és a látványos infografikákat itt találod.

Címkék