20. alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában. A jubileumi alkalomra a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

Ballet Preljocaj Winterreise 02.27-28., Müpa

Angelin Preljocaj koreugráfus a La Scala Balett számára írt alkotásánál először döntött úgy, hogy Franz Schubert Die Winterreise című munkáját veszi alapul. A mű egy zongorára és énekhangra írt, mélyen melankolikus partitúra Wilhelm Müller verseihez, akinek epizódjai kijelölik a szerelmi zűrzavarnak áldozatul eső ember kétségbeesett útját.

Company Wayne McGregor: FAR // FAR 02.29./03.01., Nemzeti Táncszínház

Korunk egyik legünnepeltebb koreográfusa, Wayne McGregor anatómiával dacoló koreográfiája és úttörő megközelítése a tánc, a tudomány, a film, a zene, a képzőművészet és a technológia terén egy sor igazán egyedi alkotást eredményezett. A FAR című előadást a megvilágosodás ellentmondásos kora ihlette, egy olyan korszakot fedez fel, amely először „hozta szóba a testet”. Tíz hihetetlen táncos nyújt előadást Ben Frost zenéjére. A FAR című produkcióban az élvonalbeli tervezés és a koreográfia ötvöződik.

Maday Tímea - Mádi László LUNA | VERSO // LUNA | VERSO 03.02., Nemzeti Táncszínház

Luna a sajátos kettősség: az, ami belül történik, sosem tud maradéktalanul azonos lenni azzal, ami velünk történik cselekedeteink során. Verso, mint a dolgok ellentétes oldala. Az előadás egy kifordított, párhuzamos értelmezésű világ, esztétikai és filozófiai kérdésekkel foglalkozó, a megszokottól eltérő, ellentmondásos olvasztótégely, amiben olyan karmával találjuk szemben magunk, amit nem ok-okozat követ.

Szegedi Kortárs Balett Vágy // Desire 03.03., Nemzeti Táncszínház

Latin életérzés, vágy és szerelem a Szegedi Kortárs Balett előadásában: három egyfelvonásos táncmű egy este alatt! A Coppélia-történet pszichológiai mélységeibe az olasz Enrico Morelli invitál, ezt követi Juronics Tamás Bernarda Alba háza című felújított műve, végül 27 év után ismét színpadra áll a Koncert tangóharmonikára, az argentin Roberto Galvan koreográfiájában.

Feledi János - Feledi Project Rekviem 03.04. Nemzeti Táncszínház

Van-e élet a halál után? A darab főszereplője a nő, az ember, akinek el kell hagynia a földi életet, az eddig általa ismert létformát. Előbb a döbbenet, majd a pánik, félelem, a feladás és a végén a megbékülés. Az előadásban szereplők oroszlánként küzdenek az elmúlás ellen, kapaszkodnak a maradásba, végül beletörődnek. Amikor elfogadják a megváltozhatatlant, felszabadulnak, és kétségek nélkül lépnek tovább az ismeretlenbe.

GG Tánc Eger Bolero // Bolero 03.05., Nemzeti Táncszínház

A GG Tánc Eger ezúttal Maurice Ravel francia zeneszerző mágikus ritmusú, hipnotikus hatású műveire komponálja az új bemutatót Topolánszky Tamás tagozatvezető, valamint két vendégkoreográfus: Halász Gábor és Rovó Virág, az együttes fiatal táncművésze. Ez alkalommal a környezetvédelem fontosságára és az emberi kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt. A három alkotó az ismert és kevésbé ismert Ravel-művek lírai és erotikus zenei motívumait használja fel.

Pécsi Balett Csipkerózsika // Sleeping Beauty 03.07., Nemzeti Táncszínház

Elképesztően színes látványvilág, bájos és humoros karakterek elevenítik meg Csipkerózsika klasszikus történetét a Pécsi Balett előadásában. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt garantált a szórakozás. Csajkovszkij zenéjével, Bozsik Yvette koreográfiájával, Cziegler Balázs díszletével, Berzsenyi Krisztina jelmezeivel várják a gyerekközönséget a Pécsi Balett táncművészei, akik ismét megmutatják sokrétű tehetségüket és a táncban rejlő humor varázsát.

Finta Gábor - Újvári Milán HEPA | SHOW // HEPA | SHOW 03.07., Nemzeti Táncszínház

Láthatatlan, de elszakíthatatlan kötelékek fűznek minket mindenhez és mindenkihez. Újvári Milán egész estés szóló előadásában hétköznapi gesztusokból kiindulva a klasszikus burleszk stílusjegyeinek fölhasználásával beszél olyan, a korunk társadalmára nagymértékben jellemző fogalmakról, mint az elidegenedés, a manipuláció és az átlátszatlanság.

Duda Éva Társulat 10 éves a Duda Éva Társulat: MIRROR 03.09., Nemzeti Táncszínház

Duda Éva Társulat MIRROR című produkciója az együttes elmúlt évtizedének összefoglaló előadása. A tíz év emblematikus momentumaira visszatekintő produkció válogatott szemelvényeket mutat be az együttes eddigi munkáiból két újdonsággal is kiegészülve. Az előadás a korábbi produkciókból szemezget, amelyben kiemelt helyet kap egy új, rövid koreográfia Duda Évától, valamint Maciej Kuźmiński, lengyel vendégkoreográfus társulatnak készített új kreációja is.

New York City Ballet Stars of New York City Ballet // Stars of New York City Ballet 03.11., Nemzeti Táncszínház

Bizonyára senki nem szeretne elszalasztani egy, az életben csak ritkán adódó lehetőséget, hogy napjaink leghíresebb táncosait láthassa olyan, az alkalomra koreografált művekben, amelyeket a legnevesebb koreográfusok készítettek, köztük George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg. A New York City Ballet vezető táncosa, Daniel Ulbricht, a NYCB igazi csillagaival együtt lép fel.

Címkék