Tavaly év végén nyitotta meg kapuit a Nebuta japán étterem a Nyugati téren, ahol páratlan aprólékossággal és minden részletre kiterjedő figyelemmel készülnek az ételek, a japán tradícióknak megfelelően.

Mindanyiunkkal megesett már, hogy kedvenc ételünket rendeltük, mégis csalódnunk kellett, hiszen ugyanannak a fogásnak a minősége és autentikussága éttermenként változhat. Sajnos nincs ez másképp az egyik legismertebb tradicionális japán étellel sem, de szerencsére megtaláltuk a helyet, ahonnan mindig elégedetten távozhatunk.

Ramen, a japán tésztaleves

Az ázsiai ételek kedvelőinek és kifejezetten a japán konyha szerelmeseinek ez jóval többet jelent, mint egy forró étel. A rament számtalan változatban készítik Japán különböző vidékein és szerte a világban. A tradíció szerint a legfontosabb: a tészta és az alaplé, ugyanis ezek minősége a siker alapja. Az Nebuta étterem egyik különlegessége, hogy nemcsak eredeti recepteket vesznek alapul, hanem mindehhez prémium minőségű, egyedi alapanyagokat használnak fel. A ramen tészta úgy jó, ha friss. A Nebuta háttérkonyhájában Varga Henrik főszakács különös odafigyeléssel készíti, a megfelelő szemcsenagyságú, őrlésű és sikértartalmú lisztet felhasználva. El se hinnénk, mennyi kutatómunka és kísérletezés után jutottak el a tökéletes ramen tészta elkészítéséhez!

A ramen másik fontos eleme az alaplé, melyet legegyszerűbben egy húsleveshez lehet hasonlítani. Tradicionálisan csirkéből, kacsából vagy sertésből készül, többféle fűszer hozzáadásával. A Nebutában megtalálható mindhárom alaplé: a shió, a shoyu és a miso. A konyhában nagy szakmai tapasztalattal, gondosan komponálják meg a főzések menetrendjét. Mindhárom alaplé estében különös figyelmet fordítanak az elkészítésnél a megfelelő mennyiségekre, összetevőkre, hőmérsékletre és a főzési időre, mert a jó rament nem lehet elsietni, az akár 8-9 órát is igénybe vevő folyamat a záloga a kiváló ízeknek. A felhasznált alapanyagok, ahol csak lehetséges, hazai termelőktől származnak, melyek közül csak a legjobb minőségűek jöhettek szóba a felhasználásnál. Ennek egyik kiváló példája a beregi fekete lábú és szabadtartású csirke vagy a Heppenheimer tojás. A vegák örömére zöldség alapú ramen is készül, hasonlóan gazdag ízekkel és tartalommal. A ramen leglátványosabb – és mindemellett szintén fontos – kiegészítője a különböző feltétek sora. A gondosan kiválasztott zöldségek, a speciálisan pácolt tojás vagy a hosszasan készített császárhús egymás után, megfelelő sorrendben kerül a ramenbe.

A ramenen túl

A tradicionális Japán gasztronómiát követve a Nebutában megtalálhatjuk a méltán híres tonkatsut és gyozát is, amik gazdagságának és egyediségének elmesélése külön cikket érdemel. Ha tovább kalandozunk a felhozatalban az is kiderül, hogy curry nemcsak Indiában vagy Thaiföldön található meg, hanem létezik egy lágy japán verzió is, amit szintén saját készítésű tésztával és egyedi feltétekkel szolgálnak fel.

A Nebutában gondosan figyelnek arra, hogy némi csavart vigyenek az autentikus alkotásokba, ezért a desszertek a magyar hagyományokat felhasználva készültek. Népszerű édességük a madártej és a szilvalekváros gyoza, amikért már egyre többen visszajárnak.

Prémium ételek, gyorsan

A Nebuta tulajdonosai Japán útjuk élményeiből merítve olyan éttermet álmodtak meg, ahol nemcsak a tradíciókat követő fogások, de a kiszolgálás is teljesen egyedi. Az étterem kialakításánál fő szempont volt, hogy prémium minőségű ételeket ne csak hosszú várakozással és „esti beülős” vacsora keretében lehessen elérni. ,,A belépés után egy fogadó pultnál rögtön leadhatjuk a rendelésünket, ami után az asztalhoz ülve már nincs más dolgunk, míg elfogyasztani az ebédet vagy a vacsorát, amit teljes körű kiszolgálásban kapunk meg. Ez jelentősen lerövidíti a várakozás idejét, így akár gyorsan szeretnénk egy jót ebédelni, vagy egy kellemes vacsorát eltölteni, minden feltétel adott” – meséli Kovács István a Nebuta működésének vezérelveit.

A Nebutában egy teljes körű, izgalmas gasztroutazáson lehet részt venni, hiszen az italkínálat is követi a japán ízvilágot: van sake, zamatos japán whisky vagy egyedi ízvilágú japán gyömbérsör is, és nemsokára további izgalmas ételekkel és italokkal is bővülni fog a kínálat. Az étterem fogásait tesztelve nehéz elképzelni, hogy valaki meg tudja állni, hogy ne térjen vissza, és mindenkit arra bátorítunk, hogy adjon egy esélyt ennek a különleges gasztrnómiai élménynek
A DiningGuide2020 étteremkalauz TOP100 listáján a Nebuta étterem az előkelő 36. helyen szerepel 84 ponttal.

Címkék