A műcsalik piaca óriási, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kivitelt. A pergetéses horgászatban az alapfelszerelés része, azonban a műcsalik között komoly különbségek lehetnek. Természetesen számtalan helyen megvásárolhatók, akár a vízparton is, azonban érdemes felkészülten érkezni a horgászatra!

Merüljünk el a részletekben!

A wobbler igen elterjedt típus, ez az a műcsalik közül, amely elsők között jelent meg, megalkotója James Holden. Kishal formájú, és ezenfelül mozgásával is a halakat idézi, a sikeres fogáshoz azonban nem elég, ha hátradőlünk. A víz alatt kell vezetni, mozgása pedig a sérült halra emlékeztet, amely a ragadozó halak számára a tökéletes áldozat. Jellemzően fa az alapanyaguk, amely a műgyanta borítással, a súlyozással és a színezéssel lesz teljes. Érdemes minőségi wobblert választani, mivel esetükben az alacsony ár alacsony minőséggel találkozik.

A villantók ovális csalik, amelyek körforgó vagy támolygó mozgást imitálnak, és abban különböznek a wobblertől, hogy nem a felszín közelében, hanem a víz mélyebb rétegeiben úsznak. A villantók igényelnek némi ügyességet, hogy segítségével felhívjuk a hal figyelmét, de használatát kis idő után el lehet sajátítani, és ezt a fajtát is sokan kedvelik.

A gumihalak remekül használhatók mártogatós vagy pergetős horgászathoz, ez a csali szintén kishalra emlékeztető formájú, és a teste eltérő lágyságú gumiból készül.

Hogyan válassz?

Egyáltalán van jelentősége a színeknek? A halak meg tudják különböztetni a színeket? Vagy azok csak a horgászoknak szólnak? A szakértők szerint a halak látása csekély, azonban képesek különbséget tenni a világos és sötét között, és elvileg a színeket is érzékelik, ennek viszont nincs jelentősége a táplálkozásukban. A csalikból - főleg azokból, amelyek a mélyebb vízben úsznak - szinte semmi sem látszik, csupán a mozgásuk, rezonanciájuk érzékelhető a halak számára.

Akkor mégis milyen színű legyen a műcsali? Leginkább olyan, ami neked tetszik, mivel a halakat - a tudomány jelenlegi állása szerint - nem igazán izgatja. Érdemes úgy választani, hogy egy dobozban legyen többféle színű, ha a horgásznak esetleg lenne kedvenc színe, akkor az szerepeljen közte (és amúgy is, előfordulhat, hogy lesz olyan a dobozban, amire jobban harapnak).

A Fishindánál számos csalifajtát megtalálsz, sőt választhatsz dobozos kiszerelést, amelyből tudsz válogatni kedvednek megfelelően. Ilyen például a Hot Wobbler szett, amely 4 különböző wobblert és 2 drótelőkét tartalmaz.

Sajnos az élénk szín sem garancia a nagy fogásra, de próbálkozni lehet! Sőt a partszéli tapasztalatok szerint az élénk színek, például a narancssárga különösen kedves lehet a csukának vagy a süllőnek.

A színeknél maradva, a szakértők szerint a zsinór színe sem befolyásolja a fogás mennyiségét, ugyanis a halak a csökevényes látáson túl nem képesek az összetett gondolkodásra, így más tuti tippet kell bevetni.

Ha pedig sikerrel jártál, ne felejtsd el feltölteni a zsákmányt Fishinda Appba!