Bár a Panna olaszul tejszínhabot jelent, a Kolosy tér legújabb helyén belga finomságokat kaphatunk – palacsinta, gofri, churros, csoki és cukorkák minden mennyiségben!

Egy újhullámos desszertező mindig jó hír, különösen, ha olyan helyen nyit, ahol korábban nem könnyen csillapíthattuk a cukoréhségünket. A Kolosy tér környékén egyre több izgalmas és minőségi hely nyit, és most ehhez a vonalhoz csatlakozott a Panna, ahol december közepe óta torkoskodhatunk.

A belga konyha az egész világon ismert a csokijairól és waffeljeiről – a Panna pedig őket állította középpontba, megspékelve egy kis amerikai, Barbie-életérzéssel. Ez nem véletlen, a tulajdonosi körben ugyanis van egy belga séf, így az alaptéma, a waffel adott volt. Ezt fejelték meg a Belgiumban szintén népszerű crêpe-pel, vagyis palacsintával, a spanyolok kedvenc reggelijével, a churros-szal, valamint a Nyugat-Európában egyre népszerűbb waffel-stick-kel.

Ha belépünk a Pannába, akkor a csábító illatok után az első, amit észreveszünk, hogy kicsit mintha Wes Anderson világába csöppentünk volna. A meleg, intenzív, retró rózsaszín és kék az alapszín, és nem lehet nem észrevenni a pultban lévő színes cukorkákat és csokikat, amiket a desszertünkre kérhetünk – de erről majd később.

A hosszú pulttal szemben bárszékekre ülhetünk le elfogyasztani a választottunkat, és külön gyereksarok is van, gondolva arra, ha az ember szívesen kávézgatna egy kicsit nyugodtan a gyerekkel a közös palacsintázás után. Merthogy nemcsak a desszertet, a kísérő italokat is komolyan veszik.

Aki kicsit is ért a kávéhoz, annak valószínűleg már a belépés pillanatában fel fog tűnni a hatalmas, tűzpiros Lamborghini San Remo kávégép, így akkor is érdemes beugrani, ha csak egy kiváló olasz kávéra vágyunk – egy sötétebb, markánsabb pörkölésű, vagy világosabb, lágyabb alapkávé közül választhatunk.

Aki nem kávépárti, az voksolhat a forró csokira vagy a teára, a forró csoki Belgiumból érkezik, krémes, sűrű, pudingszerű, klasszikus és fehér (890 Ft) változatban, a teák pedig a Guatamo szálas, organikus teái (600 Ft) többféle ízben. Ha pedig a desszertünket az Instagramon keresztül a világgal is szeretnénk megosztani, egy macha lattét (950 Ft) is mellé tehetünk.

A fő attrakció persze a desszert maga – és bár összesen négy főszereplő van az étlapon, ha az összes gyümölcsöt, feltétet hozzáadjuk, akkor hirtelen megugrik az opciók száma. Az óriáspalacsintát (alap: 450 Ft) vagy a waffelt (alap 450 Ft).

Erre jön még az alap, ami lehet belga csoki, nutella vagy baracklekvár (300 Ft), majd a különböző gyümölcsök, banán, eper, áfonya vagy erdei gyümölcs mix (300 Ft) végül pedig a színes-illatos topping, ami a tejszínhabtól kezdve a szórócukron át egészen a Kinder Buenóig vagy Oreóig terjedhet.

A másik irány, amerre indulhatunk, a churros (450 Ft) vagy a waffle stix (700 Ft/db). A churrost sokan ismerjük, a spanyol és dél-amerikai gyökerekkel rendelkező népszerű reggelihez kérhetünk Nutellát vagy karamellszószt, hogy bírjuk a délutáni strapát, a waffel stickset pedig szintén csokival és toppingal turbózhatjuk.

Különbség azért van – míg a sima waffel inkább a brüsszeli típus, addig a waffel stick a liège-i változat sűrűbb, nehezebb tésztát eredményező recept alapján készül.

Az édességeket egyébként menüben is kérhetjük a már említett italokkal, sőt még arra is van lehetőségünk, hogy üresen, elvitelre kérjük a palacsintákat vagy waffelokat.

A legjobb tanácsunk azonban mégiscsak az, hogy ha egyszer beszabadulunk a Pannába, akkor engedjük ki a bennünk lévő gyereket, és rakjuk össze a legszínesebb, legcukorkásabb, lecsokisabb desszertet, amit csak el tudunk képzelni.

Elérhetőségek