A 10 millió fa mozgalom fél éve indult, minden idők legmelegebb júliusában, abban az évben, ami világszerte fordulópontnak számít a klímavédelemben. Ha nincs ez a július, talán meg sem alakulnak, mondta a féléves „születésnap” alkalmából tartott sajtótájékoztatón Bojár Iván András alapító; ekkor azonban többen is szinte egyszerre éreztek rá, hogy valamit tenni kell a bolygóért.

Két gyanútlan poszttal kezdődött a mozgalom története, amelyekben Bojár Iván András művészettörténész kifakadt a klímaváltozás miatt, és 10 millió új fa ültetésére buzdította az embereket. A felhívásnak közel 500 ezres elérése lett, ma pedig már 35 ezer követője van a civil kezdeményezésnek, melynek hosszú távú célja, hogy minden magyar lakosra jusson egy fa.

A mozgalom a helyi közösségekre épül, amelyekből országszerte 125 van, és amelyek az elmúlt fél évben 300 helyszínen, 5-6000 fő bevonásával végeztek ültetéseket erdészekkel, kertészekkel, ökológusokkal együttműködve. 2019-ben körülbelül 15 ezer fát sikerült ültetni, egészen pontosan 13305 fát és 2519 cserjét, ami rengetegnek hangzik így elsőre. Ez Bojár elmondása szerint 16 hektárnyi területet tesz ki, ami a Margitsziget Margit hídhoz közel eső csücskének feleltethető meg.

2020-ban ezt jócskán túl akarják szárnyalni: a kitűzött cél 150 ezer fa elültetése. Lakóhelyek közelében fekvő, parlagon heverő területekre telepítenének vegyes, őshonos fafaj állományú ökológiai közösségi erdőket. Bojár az idei terveket is megpróbálta a fenti hasonlattal érzékeltetni: a 150 ezer fa 175 hektárnyi fásított területet jelent, ami körülbelül két Margitszigetnek felel meg (ha pedig sikerül a hosszú távú tervekben lévő 10 millió fát elültetni, az már 118 Margitszigetet tenne ki).

Budapesten az elmúlt fél évben 12 kerületben volt aktív a mozgalom. A legtöbb fát, 172 darabot a III., a legtöbb cserjét és sövényt pedig a IV. kerületben ültették el (2280 darab). A féléves munka eredménye a fővárosra vetítve 671 fa és 3195 cserje/sövény lett, javarészt közterületeken, iskolákban, óvodákban, valamint néhány magánkertben. A január 18-ai sajtóeseményen kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelynek végén Bardóczi Sándor, Budapest új főtájépítésze kért szót, és a privát pénzügyi, majd állami együttműködési felajánlások után ígéretet tett, hogy a főváros területeket biztosít majd az ültetések számára.

Friss hír, hogy a 10 milliófamozgaloma HighLights of Hungary jelöltjei közé is bekerült. Továbbá együttműködnek egy városi zöldfelületek optimalizálásával foglalkozó startuppal, a GreeHillel, akik az elültetett fák nyomon követését lehetővé tévő térképes alkalmazást fejlesztettek le nekik. A használata egyszerű: ha elültetünk egy fát, lefotózzuk, megadjuk a fa alapadatait, a dátumot, ezzel felkerül az adatbázisba. Egyelőre 463-at töltöttek fel a térképükre, az adatbázist jelenleg is bővítik az önkéntesek utólagosan.

Az idei ültetés majd tavasszal kezdődik, de az előkészítés már most zajlik. A helyi csoportok fent vannak a Facebookon, hozzájuk csatlakozva lehet értesülni, mikor és hol várható akció.