Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Új Duna-parti sétány épülhet jövő nyárra – stégekkel, part menti gyalogutakkal és piknikezőhellyel

Szerzők

  • Bartha Dorka

2019. 08. 02. 13:09

Pesterzsébeten a Kis-Duna-partján a jódos-sós fürdőtől egészen Soroksár határáig egy majd egykilométeres szakaszon épül összefüggő sétány. Cél, hogy a folyó könnyebben megközelíthető legyen, a vízközeli élmények növeléséhez stégek, part menti gyalogutak és piknikezőhely is épül, amelyeknek a koncepcióját a 2018-ban elnyert TÉR_ KÖZ pályázat elnyerése után közösségi tervezéssel alakították ki.

A Duna Budapesten belüli szerepéről, ki (nem) használtságáról, a part menti rekreációs, sport-, gasztro- és szórakozóhelyekről, és az ezeket érintő tervekről és már nagyon sokat és sokszor írtunk, hiszen szuper adottságokból és izgalmas lehetőségekből nincs hiány.

Ez igaz a Kis-Duna pesterzsébeti szakaszára is, ahol az önkormányzat tervei szerint már jövő nyárra egy 900 méteres sétány épülne ki, amely a frissen átadott, különleges vizű jódos-sós gyógyfürdőtől Soroksárig húzódna – írja a PestBuda a pestrezsébeti lapra hivatkozva. A környéken nemcsak a fürdő és a strand bővítése hozott nagy változásokat az utóbbi időben, de a Hullám Csónakházak közül is több megújult változatos funkciókkal.

Bár a szakaszon található egy elavult, gyomos sétaút, ez viszont nem járható át végig a Duna felé, mivel a partot több helyen kerítések szabdalják fel. A tervezett sétány a csónakházak és éttermek előtt fut majd, ám a mostaninál több helyen, és egyszerűbben lesz megközelíthető a folyó a Vízisport utca felől, úgynevezett „vízi sétányokkal”: ezek olyan stégek lennének, amelyek a part menti gyalogútból nyúlnak ki, és pár tíz méter után vissza is kapcsolódnak abba.

A stégeken napozóteraszokat alakítanának ki, az egyes stégek közé pedig olyan hálókat feszítenének ki, amelyeken szintén relaxálni lehete. A terveknek része a már itt található szabaidős funkciók fejlesztése is – ennek legfontosabb elemeként a a vizes játszóteret felújítanák és kibővítenék, mellette pedig kültéri fitneszparkot és egy piknikezőhelyet is kialakítanának.

A kerékpárosok számára a Vízisport utcában alakítanak majd ki külön sávot, a sétányt meghagyva a gyalogosoknak (biztonsági okokból, mivel a parti szakasz szélessége nem engedi egyszerre a két zóna elválasztását ).

Fotó: Budapest Dialog

A projekt megvalósításra TÉR_ KÖZ pályázat tavalyi elnyerésével nyílt lehetőség, a tervek kidolgozásába és a leendő funkciók kialakításába a lakosságot is bevonták: két nyílt tervezési alkalommal mindenki elmondhatta, milyennek is szeretné látni a környéket, ennek részletei Budapest dialog oldalon nyomon is követhetőek.

Hasonló tartalmak

Admin mode