Bréking / kultúra

szerkesztés

Nők galambokkal: egy 1963-as sgraffitót varázsoltak újjá egy józsefvárosi tűzfalon

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 12. 18. 21:15

A Tolnai Lajos utca és a József utca találkozásánál található Somogyi János festőművész sgraffitója. Miután hőszigetelték a tűzfalat, az alkotók a lehető legteljesebb módon próbálták megőrizni az 1963-ban készült „Nők galambokkal” című mű eredeti jellegét.

A józsefvárosi Mindszenty téren készült el a legújabb tűzfal a Józsefvárosi Önkormányzat és a Mindszenty tér 1. szám alatti társasház támogatásával a Színes Város Csoport művészei által.

A tűzfalak megújítását kitűző projektsorozat célja ezúttal a Tolnai Lajos utca és a József utca találkozásánál található falfelületen Somogyi János festőművész 1963-ban készült, „Nők galambokkal című sgraffito megőrzése volt. Ez azt jelenti, hogy miután hőszigetelték a tűzfalat, az alkotók a lehető legteljesebb módon próbálták megőrizni az eredeti mű jellegét.

Amikor az eredeti művet édesapám ezen a falon elkészítette, országos jelentőségű érdeklődés övezte a sajtó részéről” – mondta el Somogyi Medina Katalin. „Sajnos az évtizedek alatt méltatlan állapotba került, ezért vagyok nagyon büszke arra, hogy ez a projekt most megvalósulhatott, és azonnal igent mondtam a Színes Város vezetőinek megkeresésére, hogy újjávarázsolják ezt a művészeti alkotást.

Az ismert magyar meséket és rajzfilmeket népszerűsítő tűzfalfelújító program részeként valósult meg a Mindszenty téri projekt is. Ennek keretében eddig a Szaffi, a Vuk két változata mellett a Vízipók-Csodapók és a Macskafogó készült el a Szigony utcában.

Hasonló tartalmak

Admin mode