Ha te is a hagyományos fogások híve vagy – főleg, ha ünnepről van szó –, következő receptjeinkből inspirálódhatsz kedvedre.

Tormás sonkatekercs

Hozzávalók:

20 dkg vaj
15 dkg ecetes reszelt torma
10 szelet sonka
10 dkg natúr sajtkrém
4 csapott evőkanál liszt
2 dl főzőtejszín
2 dl tej

őrölt bors
 
Első lépésként készíts besamelt. A vaj felét olvaszd fel egy lábasban, szórd bele a lisztet, és fehéredésig kevergesd. Majd egy kicsit húzd félre, öntsd hozzá a hideg tejet, a tejszínt, és keverd csomómentesre. A tűzre visszatéve sűrítsd be, és sóval, fehér borssal ízesítsd. Tedd félre egy kicsit hűlni. A maradék vajat géppel keverd habosra, add hozzá a kihűlt besamelt, a sajtkrémet és a reszelt tormát. Alaposan dolgozd össze. Terítsd ki a sonkákat, töltsd meg mindegyiket tormakrémmel, majd göngyöld fel. A tekercsek végeit és a tetejét is díszítheted ízlés szerint. Forrás: Receptneked.hu

Hagyományos töltött bárány

Hozzávalók:

fél bárányszegy
báránymáj
2 tojás
2 zsemle
1 db vöröshagyma

bors
2 csomag petrezselyem zöldje
2 evőkanál zsír
 
A bárányszegyet leforrázzuk, és elválasztjuk a felső bőrétől, ide tesszük a tölteléket. A hagymát lereszeljük és üvegesre pároljuk. Rátesszük a húsdarálón átdarált májat, a felvert tojásokat, a beáztatott zsemléket, sózzuk, borsozzuk és két csomag zöldpetrezselymet vágunk közé. A nyílást megtöltjük a fenti húskeverékkel, majd bevarrjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki. A tepsibe kevés vizet öntünk alá, lefóliázzuk, és így pároljuk, míg megpuhul. A fóliát levéve zsírral kenegetve pirosra sütjük.

Stefánia szelet reteksalátával

Hozzávalók:

50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
25 dkg szeletelt bacon
3 db egész tojás felverve
3 db egész tojás, keményre főzve
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek olaj
2 ek zsemlemorzsa
2 tk őrölt pirospaprika
1 tk szárított majoránna

bors


A reteksalátához:

2 csomag hónapos retek
2 marék bébispenót vagy madársaláta
2 ek napraforgómag
2 ek dióolaj
1 ek fehérborecet

frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 3 tojást keményre főzünk, majd hideg vízben lehűtjük őket. A darált húst egy nagy keverőtálban összedolgozzuk a felvert tojásokkal, az aprított és olajon megdinsztelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával, valamint a fűszerekkel. Jól összegyúrjuk. Ezután duplán lefektetünk magunk elé egy-egy darab alufóliát, és a szeletelt bacon szalonnát ráfektetjük úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Közepére halmozzuk a fűszeres darált húst, majd a 3 kihűtött, meghámozott főtt tojást hosszában sorba rendezzük rajta. Nedves kézzel betemetjük a tojásokat a hússal, és egy rudat formázunk belőle, majd óvatosan felhajtjuk a baconszeleteket, és szorosan becsomagoljuk az egészet az alufóliába. Egy sütőtálcára tesszük, majd az előmelegített sütőbe toljuk, és 35-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már az egész megkeményedett. Fél óra után kibonthatjuk a fóliát, hogy a bacon is szép pirosra pirulhasson. A sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, mielőtt felszeleteljük. Friss reteksalátát készítünk mellé, ehhez a retket megmossuk, és mérettől függően elfelezzük, elnegyedeljük őket. Összeforgatjuk a bébispenóttal vagy madársalátával, kevés dióolajjal, fehérborecettel, ízlés szerint megsózzuk, -borsozzuk, a tetejét megszórjuk száraz serpenyőben megpirított napraforgómaggal.