Valószínűleg sokan nem tudják, hogy a parfümkészítés mennyire régmúltra nyúlik vissza. Napjainkban számos neves márka képviselteti magát, mégpedig igazán sokféle kiváló illattal a szépségiparban, de ehhez képest korábban a parfüm előállítása nagyon másként működött. Az első ismert parfümőrnek a receptjei ugyanis még ékírásos agyagtáblán voltak olvashatóak.

Tapputi-Belatekallim

Tapputi-Belatekallim az első ismert és elismert vegyész és parfümőr volt. Nevével először i.e. 1200 környékén lehetett találkozni, amikor a hölgy még a babiloni királyi udvar illatmestereként dolgozott. Akkoriban még ékírásos agyagtáblára jegyezte fel a különféle recepteket és az előállítás folyamatát. A hölgy azonban nem csupán illatmesterként tevékenykedett, hanem az udvari méltóságok között is befolyásos szerepet tölthetett be. Tudása révén nem csak a finom aromák kikísérletezésével foglalkozott, hanem az bizony kiterjedt a kémiai és technikai folyamatok ismeretére is. Azaz kiválóan értett a desztilláláshoz, sajtoláshoz, valamint a virágok zsiradékban történő érleléséhez is, de még a lepárló készülék működésével is tisztában volt.

A legrégebbi írásos forrás, amely a parfümkészítéshez kapcsolódik, Tapputi-Belatekallim nevéhez fűződik. Ezen a leleten pedig éppen a király számára összeállított illatos kenőcs elkészítésének folyamata van leírva.

Az illatok szerepe régen és most

Tapputi-Belatekallim idejében nem csak élvezeti szerepük volt az illatszereknek, hanem a mindennapi élet fontos részét képezték, hiszen rituális és gyógyászati funkciókkal is fel voltak ruházva. Használatuk azonban ranghoz kötött volt, tehát nem mindenki számára voltak sajnos elérhetőek a kenőcsök vagy éppen az illatos olajok. Az első írásos leleten olvasható recept hozzávalói között vannak olyanok, amelyeket a gyógyászatban még a mai napig is előszeretettel alkalmaznak. Ez pedig nem más, mint a kálmosgyökér.

Az illatoknak, az illatosított kozmetikumok a szerepe bár valamelyeset átalakult ugyan, de még mindig éppen olyan fontos, mint korábban volt.

A stílusos termékeket kínáló Lakásparfüm célja, hogy a finom illatokat széles körben elérhetővé tegye, hogy mindenki érezhesse, ahogy a kellemes aromák szerethetővé varázsolják a teret, különleges hangulatot teremtenek, illetve mindezeken túl még a kellemetlen szagokat is közömbösítik. Hitvallásuk szerint egy jól megválasztott, finom és harmonizáló illat felpezsdíti az érzékeket.

Ma már tehát nem csak parfümökről és illatosított kenőcsökről beszélhetünk, hanem egy nagyon szerteágazó, különféle igényeket kielégítő kínálatról. A lakásillatosítók, az illóolajok, az illatgyertyák mind-mind az illatok birodalmába, egy érzékekkel játszó varázslatos világba kalauzolnak minket.

A cikk Lipovszky csenge Az első illatosított tér című, a www.lakásparfüm.hu blogján megjelent bejegyzése alapján készült.