A szép udvarnak és a megfelelően gondozott kertnek az a közös titka, hogy a növényeket igényeiknek megfelelően rendszeresen locsolni kell, és így sem a gyep, sem a veteményes nem fog bosszúságot okozni. A hagyományos locsolócsöves öntözés azonban nem a legjobb megoldás, hiszen van ennél sokkal praktikusabb módja is a növények folyadékhoz juttatásának.

Az automata öntözőrendszer előnyei

A slaggal történő locsolás amellett, hogy rengeteg időnket felemészti, a pénztárcánkat is segít vékonyan tartani. Hiszen ez a locsolási módszer tökéletes módja a víz pazarlásának, ami nem csupán nem környezetbarát megoldás, hanem a magas vízdíjak miatt kifejezetten drága mulatság.

Ezzel szemben egy jól megtervezett öntözőrendszerrel időt, vizet és pénzt spórolhatunk, nem beszélve arról, hogy a növényeink is hálásak lesznek, ha ezt az öntözési módszert alkalmazzuk. Ugyanis a növények sokkal inkább kedvelik a folyamatosan kis adagokban érkező vizet, mint a ritkán nagy mennyiségben érkezőt.

Az automata öntözőrendszer tervezése

Kisebb kert esetén mi is meg tudjuk tervezni a leendő öntözőrendszerünket, azonban nagyobb területeknél komoly kihívást jelenthet, ezért ilyen esetben akkor járunk a legjobban, ha profi szakemberek segítségét vesszük igénybe.

Ha úgy döntöttünk, hogy megbirkózunk mi a feladattal, akkor vegyünk elő papírt és tollat, majd készítsük el a kert vagy udvar alaprajzát. A rajznak nem kell méretarányosnak lennie, elég, ha a méreteket csak jelöljük a papíron.

Ne felejtsük el megjelölni az egyes növények helyeit sem, hiszen sok olyan virág és haszonnövény lehet a területen, melyek vízigénye eltér a többi növényétől, így ezek részére vélhetően másfajta szórófejre lesz szükség.

A tervezés alapszabályai

Amikor öntözőrendszert tervezünk, figyelembe kell venni néhány alapszabályt. Bár egyértelműnek tűnik, mégsem mindenkinek evidens, hogy lehetőleg olyan rendszert tervezzünk, amely egyszerű, vagyis a lehető legkevesebb leágazásból áll. Egy bonyolult rendszerrel nem csak megnehezítjük a saját dolgunkat, hanem a meghibásodási lehetőségek számát is jelentősen megnöveljük.

Továbbá tervezésnél ügyeljünk arra, hogy egy zónán belül csak egyféle öntözési típus használható, vagyis zónán belül ne keverjük a csepegtető csöveket a különféle szórófejekkel. Ez a szabály arra is értendő, hogy a különböző működési elven funkcionáló szórófejeket sem szabad keverni egy zónán belül.

A zónán belüli szórófejek száma is korlátozott, vagyis addig növelhetjük ezek számát, míg az üzemi nyomáson rendelkezésre álló víz legfeljebb 90%-át el nem érjük. Közben pedig figyeljünk arra is a szórófejek elhelyezésénél, hogy az öntözés lefedettsége teljes legyen.

Ha te is a kerted öntözőrendszerét tervezed, de úgy érzed, elakadtál, esetleg további információra lenne szükséged a témával kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot az AutomataÖntözőrendszer.com csapatával!