A fürdőszobánk kialakításának tervezésekor számtalan dolgot figyelembe kell vennünk. Az egyik ilyen a fürdésre alkalmas hely kialakítása, vagyis a zuhanykabin megtervezése. Ha építkezünk, akkor viszonylag szabad kezet kaphatunk a tervezésnél, de ha már meglévő fürdőt kell átalakítani vagy felújítani, akkor már kissé nehézkesebb a helyzet.

Zuhanyzó kialakításánál milyen lehetőségeink vannak?

Alapvetően kétféle típusból lehet választani, vagyis dönthetünk a zuhanytálcás fülke és az épített kabin mellett is. Mindkét megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért döntés előtt alaposan fontoljuk meg különféle szempontok szerint, hogy mi a számunkra ideális megoldás.

Zuhanytálca vagy a puszta padló?

A piacon a zuhanytálcák kínálata igen széles, lehet kapni mindenféle anyagból készültet a műanyagtól kezdve a márványig, ráadásul már nem kell megelégednünk a hagyományos fehér színű kivitelekkel sem.

Ha épített zuhanykabin mellett döntünk, akkor a padló váltja ki a zuhanytálca funkcióját. Ebben az esetben is temérdek lehetőségünk van arra, hogy az egyéni ízlésünkhöz igazítsuk a zuhany padlóját. Egyszerűbb esetben választhatunk a készen kapható járólapok széles kínálatából is, de ha van némi kreatív vénánk, esetleg odavagyunk a mediterrán stílusért, kövekből is kirakhatjuk a zuhanyzónk padlórészét.

Ebben az esetben a zuhany oldalát lehetőleg olyan biztonsági üvegből készült zuhanyfallal oldjuk meg, mint amilyen a Gemini-Duonál is kapható.

Melyek a zuhanytálca előnyei és hátrányai?

Az előnyök és hátrányok jó része függ attól, hogy milyen anyagból készült a választott zuhanytálca. Hiszen míg egy öntött márványból készült darabra nem csak ránézni jó, hiszen egy ilyen típusú eszköz bírja a vízkövet, tartja a hőt, tartós, ráadásul könnyű tisztán tartani is.

Ezzel szemben egy műanyagból készült zuhanytálca nehezen tisztítható, nem túl tartós, ráadásul a vízkőnek sem áll túl jól ellent.

Ami viszont mindegyik zuhanytálcának előnye, hogy zuhanyzáskor megáll benne a víz, vagyis a lefolyón folyik le, nem pedig a zuhanyfülke ajtaja alatt kicsorogva árasztja el a fürdőszobát.

Melyek az épített zuhany előnyei és hátrányai?

Épített zuhany esetében a zuhany alja rendszerint egy vonalban van a fürdő padlójával, ami kifejezetten előnyös, ha lakásban kisgyermek, idős vagy mozgásában korlátozott személy él. További jó pont, hogy az épített zuhany küllemének csak a fantáziánk szabhat határt.

Viszont az előnyökből adódnak a hátrányok is. Vagyis mivel nincs a zuhanynak pereme a földön, ezért egy többtagú család tusolásakor nagyon el lehet úsztatni az egész fürdő padlóját. Ezért ha szakembert bízunk meg a kialakításával, ügyeljünk rá, hogy az összefolyót a fal tövébe tegye, készítsen lejtést, és lehetőleg egy minimális padkát is.

Ha választás előtt alaposan mérlegelünk, biztosan nem fogunk rossz döntést hozni.