Talán nem tévedünk túlságosan nagyot azzal a gondolattal, ha részedről is a forgalmi vizsga sikeres teljesítésének a célját feltételezzük. Ebben a bejegyzésben pedig igyekszünk neked segítséget nyújtani abban, hogy mindezt sikerüljön megvalósítani.

Vagyis a leggyakrabban elkövetett hibákra irányítjuk a figyelmed, egyúttal hasznos tanácsokat is adva a LikeDrive autósiskola jóvoltából a tökéletes vizsga útvonalhoz.

Mindig engedd át a zebránál várakozó gyalogost!

Hogyha gyalogost látsz a zebra közelében, akkor mindig fékezz le. Ne mérlegeld a szándékait, és ne keress kibúvókat azzal az ürüggyel, hogy nem látod rajta az áthaladási szándékot. A zebra közelében tartózkodóknak igenis add meg az elsőbbséget.

Ismerd fel, ha jobbkezes utcához érsz

Amikor jobbkezes utcához közeledsz, automatikusan kezdj el lassítani. Az elsőbbséggel rendelkező autósnak ugyanis egyértelműen látnia kell, hogy el fogod őt engedni. Hidd el, ezt a vizsgabiztos is szúrós szemmel figyeli majd.

Egyirányú utcából a jobb oldali sávban ne kanyarodj balra

Amikor egyirányú utcából balra szeretnél kanyarodni, akkor kivétel nélkül minden esetben húzódj először a bal oldali sávba, és csak utána kezd meg magát a manővert. Ellenkező esetben csúnya bukásra számíthatsz.

A kanyarodást megelőzően ne csak a tükröt használd

Alapszabály, hogy bármilyen kanyarodásnál nem csak a tükörre hagyatkozunk. Vagyis miután kitetted az irányjelzőt, és belenéztél a visszapillantó tükörbe, akkor a fejedet is mindenképp fordítsd el a holttér irányába.

Ezáltal meg tudsz győződni arról, hogy tényleg elkerülöd a balesetveszélyt. Elhiheted, hogy a vizsgát felügyelő szemmel is figyelni fog erre.

A sebességhatárt jelző táblákra nagyon figyelj

Legyen az adott útszakaszon éppenséggel harmincas, ötvenes vagy hetvenes tábla érvényben, sose lépd át ezt a sebességhatárt. Ezt vésd fel magadnak ökölszabályként, ha a sikeres jogosítvány megszerzése a célod. A gyorshajtásért ugyanis azonnali ismétlés jár büntetésként.

Emlékezz a SIKK-es indulás fontosságára

Sebességbe kapcsolás, indexelés, kézifék kiengedése és kitekintés. Ezek a SIKK-es indulás kötelező lépései, amelyeket neked is be kell majd tartanod a forgalmi vizsga ideje alatt.

Ha csak egyetlen elemet is elhagysz a folyamatból, azzal nagyon komolyan veszélyezteted a jogsid esélyét.

A buszoknak add meg az elsőbbséget

A menetrend szerint közlekedő buszjáratokat segíteni kell a KRESZ alapján abban, hogy minél gyorsabban célba érjenek. Ennek megfelelően engedd ki az előtted irányjelző buszokat, mert ezzel a vizsgabiztosnál sem szerzel majd rossz pontot.

Konklúzióként annyit leszögezhetünk, hogy a forgalmi vizsga ideje alatt nagyon sok tényezőre oda kell egyszerre figyelned. Ugyanakkor, ha az oktatód által már unalomig ismételgetett legfontosabb szempontokat fejben tartod és a vizsga során persze alkalmazod is, nagy eséllyel pár napon belül már saját jogsiddal vezethetsz majd a forgalomban.