A LED-ek kapcsán egyre növekvő népszerűség figyelhető meg az elmúlt években, főként a kisebb energiahasználat, valamint a várhatóan hosszabb élettartam miatt. Ugyanakkor sokan mind a mai napig elhatárolódnak az alkalmazásuktól, holott az elutasításuk sokszor téveszméken alapul. Cikkünkben szeretnénk eloszlatni ezeket a hamis hiedelmeket, egyúttal rávilágítani a LED-es megoldások által kínált előnyökre.

Egyetlen LED izzóval még nem csökken az energiafelhasználás

Az Amerikai Egyesült Államok Energiahivatala által közzétett eredmények alapján egyetlen LED fényforrás 75%-kal fogyaszt kevesebb energiát a hagyományos változatokhoz képest, miközben az élettartama huszonötször hosszabb. Egy darab izzó is sokat számíthat tehát. Ha pedig az alacsonyabb villanyszámlára, illetve a kevesebb áramfelhasználásra való törekvésekről beszélünk, akkor a cél eléréséhez először kisebb lépéseken át vezet az út.

Az alakjuk egyáltalán nem hétköznapi

Ma már nem kizárólag futurisztikus, egészen furcsa alakzatokban állnak rendelkezésünkre a LED fényforrások. A gyártók ugyanis alkalmazkodtak a felhasználói igényekhez, ezáltal bővült az elérhető formák választéka is. Bőven találhatunk a kínálatban többek között láng alakú, illetve retro stílusú fényforrást is, ezért a kezünk egyáltalán nincs megkötve a választást illetően.

Fényerő szabályozókkal nem lehet őket használni

Az igazság az, hogy pont a fényerő szabályozók alkalmazásával tudjuk belőlük kihozni a legtöbbet. Ezzel a fajta megoldással ugyanis az éppen elérni kívánt fényerősséget tudjuk előidézni a helyiségben, méghozzá alacsonyabb villanyszámla mellett.Sőt, a modern technológia vívmányainak köszönhetően a vezérlést ma már okostelefonról is meg tudjuk oldani.

LED világítással csakis hideg és éles fényre tehetünk szert

Sokan amiatt ódzkodnak a lámpatestek kapcsán a váltástól, mert a feltételezéseik alapján kizárólag hideg, illetve túlzottan éles fény biztosítható a LED fényforrások által. Holott a valóságban meglehetősen sokféle változat áll már a rendelkezésünkre, amelyek segítségével könnyedén szert tudunk tenni arra az árnyalatra, amely kellően meleg és harmonikus fényviszonyokat idézhet elő az otthonunkban.

A kapcsolgatás hatására gyorsan kiégnek

Valamilyen oknál fogva az a híresztelés terjedt el a LED izzókat illetően, hogy a rendszeres le- és felkapcsolás drasztikusan csökkenti az élettartamukat. Pedig igazság szerint pont, hogy a hagyományos változatokról mondható el mindez. A félreértések tisztázása végett az egyik legnagyobb gyártó, a General Electric is végzett egy átfogó kutatást. Az eredményeik egyértelműen azt bizonyították, hogy a gyakori kapcsolgatás nem volt hatással a LED fényforrások élettartamára.