A Szimply volt az egyik első reggeliző, és bár azóta gombamód szaporodnak az all day brunchot kínáló helyek – jók és kevésbé igényesek – , a Szimply szintjét azóta sem sokan ugrották meg. Most átépített, az eredetinél nagyobb belső térrel, több ülőhellyel és nagy tervekkel állnak a jövőhöz.

Ha visszatekintünk, hogy milyen volt tíz éve a budapesti gasztronómia helyzete, és összevetjük a maival, akkor jobb esetben is egy kedves mosoly suhan át az arcunkon – és így van ez mindig az újonnan jött trendekkel. Évek óta robogott már a gasztrovonat, mire Budapestre is megérkeztek a reggelire fókuszáló helyek.

A Röser udvarban lévő Szimply is az egyik első specialty kávézóból, a Kontaktból nőtte ki magát, és nyitáskor azonnal feltűnt, hogy itt nem a klasszikus ham and eggs lesz a fő attrakció. Egészséges kínálatukkal, zabkásáikkal, avokádós szendvicseikkel, gyönyörű tálalásukkal messze kitűntek a tömegből, az első perctől kezdve.

A nyitás óta eltelt három év, a Szimply pedig nagyon kinőtte az induló 12 ülőhelyes kis üzletet. Tavaly aztán sikerült megszerezni a szemben lévő üzlethelyiséget is, így az eredeti Szimplyből egy minden igényt kielégítő konyha lett, vele szemben pedig már legalább 23-an tudnak egyszerre leülni reggelizni. A májusban elkészült, kibővített Szimply ugyanis nem arra használta fel a bővítést, hogy megduplázza az ételek számát, hanem hogy a megszokott koncepciót bővítse egy-két könyedebb ebéddel.

A tulajdonos, Bajkó Péter szerint – aki a Kontakt és a Szimply óta a Horizonttal is megajándékozta a fővárost – soha nem lesznek egy tipikus ebédelős hely, de szeretnék, ha a klasszikus favoritok mellett a séfek kiélhetnének kicsit a kreativitásukat, és szezononként előrukkolhatnának valamilyen experimentálisabb ebédvonallal. „Az új konyhával a határ a csillagos ég, tényleg mindent el tudunk benne készíteni, és ezt szeretnénk is kihasználni, még akkor is, ha a fókusz a reggelin marad. Végül is, miért ne lehetnénk az első Michelin csillagos reggeliző Budapesten?” – mondja félig komolyan, félig mosolyogva.

Visszakanyarodva az első gondolathoz, a Szimply is nagyon sokat fejlődött azóta, hogy először megnyitottak, hiába kapták volna meg már akkor is, a legszebben tálalt reggeli díját, még ezt is sikerült überelniük. Azt is megtudtuk tőlük, hogy az elején komolyan hangsúlyozott egészségtudatosságból egy kicsit visszavettek, mivel arra jutottak, hogy ha ők quinoát tesznek mindenbe, akkor pont annak nem fog maradni, akinek a tápláléka évszázadok óta quinoából áll. „Az acai bowl-t levettük az étlapról, mert két módon tudtuk beszerezni: fagyasztott formában, hajóval Szingapúrból, vagy püré formájában, ami tele volt adalékanyaggal. Inkább lemondtunk róla. Egy ideje már nem tartjuk olyan fontosnak, hogy legyen vegán termékünk mindenből, sokkal inkább szempont, hogy az összes alapanyagunk a lehető legjobb minőségű legyen” – tudjuk meg.

Mivel a szezonalitás továbbra is fontos, az étlap kéthavonta változik – még az olyan sztárok is szezonális köntöst kapnak a séf, Borbély Árpád keze alatt, mint az étlapról levakarhatatlan avokádós toast.

A késő indián nyár jegyében a következő hónapban biztosan megtaláljuk a Szimplyben ezt a fokhagymás, avokádós pirítóst (3400 Ft), – persze rendesen felpimpelve, ahogy azt a Szimplytől megszokhattuk. A méretes kovászos kenyérről talán a nagymamánk sem sajnálhatta volna kevésbé a fokhagymával finoman átkevert krémet, és akkor még ötperces tojás is érkezik hozzá pankómorzsában. Hogy az ízek még játékosabbak és ősziesek legyenek, a tányéron találunk még forrázott koktélparadicsomot, mennyei kápiakrémet, marinált céklát és ecetes körtét is.

A második fogás inkább a könnyű ebéd kategóriába tartozik, de simán átcsúszhat egy fejedelmi késői reggelibe is – ügyesen lavírozik a két étkezés mezsgyéjén. A sült libamájszeletek habos, sűrű, mégis könnyed lecsókrémmel, marinált céklával és kápiával, angolzellerrel, friss snidlinggel és konfitált paradicsommal érkeznek (4700 Ft).

Desszertnek vagy édesszájú reggeli fanatikusoknak a nudli nagy kedvence lesz: a klasszikus nagyi fogása őszi kiadásban, karamellizált prézliben, szilvafagyival, mangópürével, szilvahabbal és körtével érkezik (1400Ft).

Összességében a Szimplyben még mindig izgalmas, eklektikus, könnyű és gyönyörűen tálalt fogásokat találunk – ha oda készülünk, azért nem árt ráérősnek lenni, mert hiába lett dupla annyi asztal, mint korábban, úgy látszik, sosem elég. Viszont ha a tervek szerint alakul minden, mire beállít az igazi csípős idő, a Röser udvar egy része is téliesítve lesz, így akad még pár ülőhely.