A mellplasztikai műtét nagy esztétikai változást ígér, ezért nagy rá a kereslet napjainkban. A beavatkozás alatt azt értjük, hogy a női mell formáját, méretét és esztétikai jellegét befolyásoló mellimplantátumot vagy protézist plasztikai sebészeti úton ültetik be.

Felmerül a kérdés, hogy ez milyen erősségű fájdalmat feltételez?

A Dr Falus mellplasztikai szakértő szerint leginkább egyénfüggő a mellnagyobbítás utáni fájdalom: ez fokozatosan csökken a műtét után, és pár hét vagy hónap után múlik el teljesen.

A fájdalom és diszkomfort érzés gyakori jelenség a mellnagyobbító műtét után. Az operációt követően néhány napig fájdalom és fáradtság jelentkezhet. A mellbimbókban kb. két hétig égő érzés is tapasztalható, de ez fokozatosan elmúlik, amint a műtéti seb begyógyul.

Éles fájdalom és más kellemetlen érzések gyakran előfordulnak és aggodalomra adhatnak okot közvetlenül a műtét után. A felmerülő fájdalmakra gyógyszeres kezelést kap a páciens. A gyógyulási időszak a legtöbb esetben nem tart többet öt napnál, amikor a kezelt személy visszatérhet a napi tevékenységeihez és már minimális szinten igényel fájdalomcsillapítókat.

A mellplasztikát követően sok páciens fájdalom helyett görcsökről számol be, mely nemcsak a mellet, hanem a vállakat, nyakat és hátat is érintheti. Ezeket a tüneteket általában izomlazító szerekkel kezelik, ám ezeket nem javasolt fájdalomcsillapítókkal együtt bevenni, mert álmosságot, levertséget okozhatnak.

Ha tisztában vagyunk a fájdalom természetével, akkor könnyebb elviselni a gyógyulási időszakot.

A fájdalom okai - Néhány tényező hatással lehet a megélt fájdalomra, ez minden esetben változó.

  • Az implantátumok mérete. Minél nagyobb az implantátum, annál nagyobb lesz az elszenvedett fájdalom a műtét után. A könnyebb súlyú implantátumok kevesebb fájdalommal járnak.

  • Az implantátumok elhelyezése. A mellkasizom alatt elhelyezett implantátumokat tekintik a legfájdalmasabbaknak, a nagyobb szöveti károsodás (trauma) miatt. Minél kevesebb károsodás éri a szöveteket, annál kevesebb a vérzés, következésképp kevesebb a fájdalom az operáció után.

  • Több sebész arról számolt be, hogy az anyaságot megtapasztaló páciensek kevésbé panaszkodnak a fájdalomra. Sok nő hasonlítja a szülés utáni mellfájdalmat a mellplasztikai műtét utáni fájdalomhoz.

Mit tehetünk, ha jelentkezik a fájdalom?

Valószínűleg a sebész gondoskodik arról, hogy felírja a megfelelő fájdalomcsillapítókat. Ha mégsem hagy alább a fájdalom az előírt gyógyszerektől, fel kell keresned a sebészt.

Vedd figyelembe a következő lehetőségeket is:


  • Fájdalomszivattyú használata, amely előre meghatározott dózisokat biztosít a gyógyszeres kezelés során, amikor a beteg igényli.

  • A mellre kötszert kell felhelyezni és műtéti melltartót kell hordani, így csökkenni fog a fájdalom.

  • Enyhe nyújtás, testmozgás is segíthet. A karok, vállak forgatása, a mellizom fokozatos nyújtása. Az óránként végzett enyhe gyakorlatok megakadályozzák az izmok összehúzódását, ami szintén fájdalommal jár.