A Godot Galéria idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, de ahelyett, hogy megállnának ünnepelni, és szusszannának egyet, inkább belevágtak egy újabb projektbe. Az egykori óbudai Goldberger gyárban október 1-jén nyitották meg a Godot Kortárs Művészeti Intézetet és a hozzá kapcsolódó művészeti vásárt.

A híres Goldberger Textilgyár története akkor kezdődött, amikor Goldberger Ferenc 1785-ben megalapította kékfestő üzemét a mai Lajos utcában. A szépen bővülő textilüzem élén fia, Goldberger Sámuel követte. Az 1920-as évektől Goldberger Leó folytatta a cég felvirágoztatását, az ő vezérigazgatósága alatt élte aranykorát, viszont a család és a gyár története tragikus fordulatot vett, mikor a társadalmilag nagyra becsült tulajdonost koncentrációs táborba hurcolták, és ott napokkal a felszabadítás előtt elhunyt. A világháború után három évvel államosítás következett, a gyár Goldberger Textilnyomó és Kikészítő Nemzeti Vállalat, majd BUDAPRINT Pamutnyomóipari Vállalat néven működött. Utóbbi 1989-ben tönkrement, de a végleges felszámolás csak 1997-ben következett be.

A lerobbant gyártelep nagy részét mára azonban újra élettel töltötték meg, az egykori kékfestő üzem területén működik például a Goldberger Textilipari Gyűjtemény múzeuma, de önkiszolgáló menza, mászóterem és hipermarket is található az ipari létesítményekben.

Sáfár Zoltán, a Godot Galéria és a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapítója már évekkel ezelőtt kinézte a helyet az intézetnek, de csak a közelmúltban tudta megvásárolni. Elmondása szerint a gyár területe olyan, mint egy társasház pincéje, és a felosztott helyeket zömében mára mind megvették. Ők az egykori mosócsarnokban rendezkedtek be, amely a 90-es években bútorrestaurátor-műhelynek adott helyet. Az 1100 négyzetméterből egyelőre 700 négyzetméter a kiállítótér, és tartozik hozzá még egy négyemeletes épület, amelyet szintén kiállítási célokra, illetve műteremlakásokként hasznosítanának. Zoltán a kiállításból egy ajtón át kivezetett minket a hátsó udvarra, ahol a régi gyárépület romos részeit vehettük szemügyre, továbbá az 1907-ben épített, ikonikus víztornyot, amely az utcáról is látszik.

Az új kulturális központ a Godot Young Generation (GYG) Art Fair pop-up kiállítással és vásárral nyílt meg október 1-jén. A pályázat 2016 óta működik, és célja, hogy a pályájuk elején álló képzőművészeket bevezesse a köztudatba, és segítsen nekik értékesíteni műveiket. 110 művész közel 1000 műalkotását vehetjük szemügyre a falakon mozaik elrendezésben, amihez roppant nehéz lett volna fülszövegeket írni, így lefejlesztettek egy mobilos applikációt, amivel az alkotást befotózva megkapjuk az alkotót, címet, árat és a főbb paramétereket (az AR museum guide elérhető a Play Áruházból és App Store-ból).

A bejárattól jobbra eső kisebb teremben szintén megvásárolható műveket találunk, de nem a Young Generation programból, hanem a Godot Galériához kötődő neves művészektől, többek között Bukta Imrétől, drMáriástól, El Kazovszkijtól, feLugossy Lászlótól, Nagy Krisztától.

Az intézetbe (amelyet az angol elnevezés, GODOT Institute of Contemporary Art után a GICA néven „becéznek”) 2-3 hónapos időszaki kiállításokat és más rendezvényeket is terveznek majd.

A kiállítás október 2-13. közt tekinthető meg, a belépés díjtalan.