Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

A 100 éve elhunyt Ady Endre nyomában Budapesten – városi kalandozás és programajánló

Szerzők

  • Bartha Dorka

2019. 01. 24. 17:32

Ady Endre ezer szállal kötődött Budapesthez: kávéházak, törzskocsmák, szerkesztőségek körül forgott az élete, jelenleg két tucatnyinál is több utca, tér és út, sőt még városrész is viseli a nevét, csak a fővárosban. A karizmatikus, XX. századi költő életművével többé-kevésbé mindenki tisztában van, és ha Petőfi után valakitől még dereng egy-egy idézet, akkor az ő. A hangzatos nekrológokat meghagyjuk másnak, mi most egy kicsit a budapesti kalandjainak nyomába eredünk. Hol lakott, hol volt a kedvenc kocsmája, kávéháza, milyen afférba keveredett az operaházi szfinxszel? Pár kapcsolódó programot is ajánlunk, koncerttől a városi sétákon át a tudományosabb beszélgetésekig.

Ady Endre idén száz éve, 1919. január 27-én hunyt el a terézvárosi Liget Szanatóriumban. Az évforduló alkalmából számos program lesz a városban, amely költészetét, életét, máig tartó hatását járja körbe: elsőként ezek közül szemezgettünk párat.

Fotó: YouTube

Ady már a saját korában is hihetetlenül megosztó személyiség volt, számos botrány is kötődik a nevéhez, munkásságához. Izgalmasnak ígérkezik a Három Holló vitaestje, ahol irodalmárok, művészek, társadalomtudósok, közéleti emberek beszélgetnek Adyról, aki a halála óta eltelt száz évben is – váltakozó mértékben, de – viták és harcok kereszttüzében állt. Ráadásul ezek a botrányok váratlanul a közelmúltban is fellángoltak élete és írásai körül.

Szintén a Három Hollóban egészen szokatlan és távoli vizekre is evezhetünk: január 30-án Ady és Japán kapcsolatáról mesél Tóth Gergely japanológus. Szó lesz arról, hogy hogyan is vonódott bele Ady a századfordulós Japán-imádat bűvkörébe, és az este során az is kiderül, vajon mi köze lehetett a japán Karel Gotthoz. Még a tudományosabb terepen maradva február 4-én pedig Ady a tudomány és a közélet feszítésében címmel Csunderlik Péter és Falusi Márton beszélget. Ady publicisztikai tevékenysége legalább olyan kiemelkedő volt, mint költői pályafutása, korának számos meghatározó közéleti, tudományos és politikai vitájában állást foglalt.

A városi séták sem hiányozhatnak a repertoárból. A Budapest Beyond Sightseeing Légy a kedvesem Pesten! című sétájának különkiadásával jelentkezik, Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A Petőfi Irodalmi Múzeum is szervez sétát, ahol Ady életének belvárosi színtereit járhatjuk majd végig. A Lónyai utcában lévő szerkesztőség, a kedvenc kávéházi asztala, Csinszkával közös lakása mind felbukkannak a sétán.

Szintén a PIM-ben koncert is lesz: a Kamondy Imre vezette Cabaret Medrano együttes és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar öltözteti föl a költőt egy mai underground (rock)sztár köntösébe. Lesznek itt keserédes sanzonok, bársonyos melankólia és természetesen rock and roll.

A legkisebb múzeumok nyomában – Ady Emlékmúzeum

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Ha pedig magunk kerekednénk fel, és szeretnénk egy kicsit jobban megismerni Adyt és az ő Budapestjét, arra is van pár remek tippünk és történetünk. Bár azzal számoljunk, hogy ezen a hétvégén feltehetően nem mi leszünk az egyetlenek, akik megfordulnak az emlékhelyeken. Talán legismertebb helyszín, ahol már mi is többször jártunk, amikor a különleges budapesti múzeumokat látogattuk végig, az a költő Csinszkával közös otthona. Ady és felesége, Boncza Berta 1917 őszén költöztek be a Veress Pálné utca 4-6. szám alatti házba. Érdekesség, hogy bár Ady ekkorra már több mint egy évtizede a fővárosban élt, hosszú távú, állandó otthona nem nagyon volt, hol Lédáéknál, majd testvérénél vagy alkalmi szállodákban, szanatóriumokban lakott.

A legkisebb múzeumok nyomában – Ady Emlékmúzeum

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A múzeum 1977-ben, Ady születésének 100. évfordulóján nyitotta meg kapuit, és többek között a költő személyes tárgyait, környezetét tekinthetjük meg, valamint azt is megtudhatjuk, milyen is volt egy huszadik század eleji, modern polgári lakás.

Osztrák, magyar két jó barát, együtt issza kávéját - megújult a Centrál

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A közeli Centrál Kávéházban is gyakran megfordult Ady. Az irodalmi kávéházként is elhíresült vendéglátóhelyen szerkesztették a Nyugat elődjének számító A Hét lapot Kiss Józsefék, majd már a Nyugatos időben rendszeres vendég volt itt Kosztolányi, Karinthy, Babits vagy Móricz is. Az évforduló alkalmából január 25-27. között délutánonként különböző kulturális programokat is rendeznek a költőre emlékezve.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Három Holló Ady kedvelt borozójának szellemi örököse és kései utódja. A kacifántos névvándorlásról, és a régi kocsmáról már a nyitás környékén beszélgettünk az Ady rajongó alapítóval, Wilhelm Droste-tal, aki az új kávéház szellemi atyja is.

A történet amúgy dióhéjban úgy hangzik, hogy volt egyszer egy hajdani Három Holló, az Andrássy út mellett, éppen az Opera tőszomszédságában. A környéken már álltak a hatalmas bérpaloták, az Opera előadásain megfordult a hazai és nemzetközi arisztokrácia és szellemi elit színe java, de a Holló – ez a leginkább olcsó borkiméréses és füstös kis kocsma – tartotta magát abból az időből, amikor áriák helyett legfeljebb az ócskapiacosok kiáltásai verték fel a teret. Ady gyakran megfordult erre, szeretett itt dolgozni és borozni, és kapatosan az Operaház egyik titokzatos szfinxeivel is összekapott, mert az Lédára emlékeztette, de hiába környékezte meg, a kőszörny nem lágyult meg.

És ha már szfinx és Léda szerelem, a tavalyi MOME Animmal közös együttműködésünk gyümölcse ez a csodás kisfilm is, amin a költő sikertelen hódítási kísérlete elevenedik meg. De nagy irodalmi-éttermi körképünkben akkurátusan kielemeztük, hogy melyik művészünk mit evett szívesen, akkor tudtuk meg, hogy Ady lencsefőzelék-párti volt, amit pörköltszafttal fogyasztott, és előszeretettel látogatta a korszak híres-neves vendéglátó helyeit akár Óbudán, akár a Tabánban.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

A Fiumei úti sírkert rejtett zugaiba is elkalauzoló bringatúrán pedig a költőóriás igencsak szerény síremléke mellett is eltekertük. Ady Endrét halála után két nappal a Nemzeti Múzeum lépcsőjén ravatalozták fel, innen kísérték tömegek utolsó útjára.

Hasonló tartalmak

Admin mode