A Gemini Man nagy attrakciója, hogy Will Smith két szerepben tűnik fel benne, és az egyik kedvéért digitálisan megfiatalították. Ennél többet a film csupán az akciókban nyújt, abban viszont alaposan, míg a sztori elég kevéske, legalábbis láttunk már ilyet párszor, a felállás (korosodó, profi szakember vs ifjú, éhes trónkövetelő) és az abból fakadó konfliktus jól ismert mindenki előtt. Viszont Budapest nagyon jól mutat benne.

A Gemini Man nagy szerencséje, hogy Will Smith alakítja a főszerepet, Henry Broganét, az elit bérgyilkosét. A színész bármilyen filmnek, még a legrosszabbaknak is megemeli az élvezeti értékét. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy a Gemini Man rossz film lenne, de nem is ez lesz életünk filmje. Egyszer nézhető mozi klisékből felépítve, amit a tényleg pazar akciójelenetek tesznek emlékezetessé, meg pluszban még a számunkra az erős Budapest-jelenlét is. A szűk kétórás film középső része játszódik a fővárosunkban, és végre-valahára Budapest végre nem Berlint vagy Moszkvát alakítja, hanem önmagát.

A film alapfelállása jól ismert: adva van egy profi bérgyilkos, aki természetesen csak és kizárólag rosszfiúkat öl kormányzati megbízásból, ám amikor az utolsó munkája után kiderül, hogy átverték és egy ártatlan tudóst ölettek meg vele, úgy dönt, ennyi volt, nyugalomba vonul. Látszólag mindenki elfogadja a döntését, de aztán elég hamar ráküldenek egy kommandót, melynek tagjait aztán a profi gyilkos egytől egyig levadássza. Társai már nem járnak ilyen jól, őket sajnos megölik, így Will Smith karakterének menekülnie kell.

Pláne, hogy a nyomába ered egy ifjú titán, akiről először az derül ki, hogy legalább olyan jó a szakmájában, mint Henry Brogan, utána meg az, hogy ez nem véletlen: a 23 éves trónkövetelő a régi motoros klónja. Természetesen mind a két szerepben Will Smith-t látjuk, egyikben jelen idejű alakjában szerepel, míg a másikban digitálisan megfiatalított formában. A film aztán a továbbiakban arról szól, hogyan cserkészik be egymást, majd az idősebb hogyan szelídíti meg és állítja át a maga oldalára – a Clive Owen alakította intrikuséról – a fiatalabbat.

Kis túlzással kijelenthetjük, hogy a filmet bárki rendezhette volna, de Ang Lee munkája, és a kérdés az, hogy hol érhető tetten a neves direktor keze nyoma. Őszintén szólva, fogalmunk sincs, de talán az arányérzéket és a jó ritmust köszönhetjük neki, ami miatt a Gemini Man egy percre sem válik unalmassá, gyorsan peregnek az események, és a lelkizést sem viszik benne túlzásba. Ami viszont tényleg lenyűgöző, azok az akciójelenetek, melyek közül kiemelkedik a motoros üldözés és verekedés, amit látva elképed az ember, mert eszébe sem jutna egyébként, hogy mennyi mindent lehet kezdeni egy ilyen kiélezett helyzetben egy motorral. Továbbá nekünk, magyaroknak külön öröm látni a saját szerepében tündöklő Budapestet, ami talán még sosem mutatott ennyire szépen és vonzón. Nem csodálkoznánk rajta, ha a film világpremierjét követő hónapokban megnőne a fővárosba látogatók száma.

Tegnap még egy sajtótájékoztató is volt a Gemini Man kapcsán a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ben, amin mi is részt vettünk. A szálloda előtt lelkes tömeg várta a színészt, aki mosolygott, integetett, fotózkodott, majd a sajtótájékoztatón minden kérdésre válaszolt. Persze nem csak ő, hanem a producerek és a rendező, Ang Lee is. Mutatjuk a képeket!