A naptár szerint az utolsó nyári hétvége áll előttünk, ami ráadásul ebben az értelemben nem is lesz teljes. Vasárnap ugyanis már itt is a szeptember, a budapesti programok tekintetében ez ugyanakkor egyáltalán nem jelent rosszat, sőt. Szerdáig az egyik legizgalmasabb eseménynek az Állatkertek Éjszakája ígérkezik, de mellette jön negyedik a Budapest Urban Games, most is lesznek termelői piacok, indul a Vidéki Színházak Fesztiválja, a Budapesti Klasszikus Film Maraton és a Corvin Sörfesztivál is. Kimondottan a családosoknak lehet érdekes a Pöttömkert és a Városligeti Mentőnap programja, a gazdikat a Szimpla Kutya várja, a Pontoonon zenél majd Mr. Scruff, miközben kulturális fesztiválokból sem lesz hiány.

Csütörtök

Augusztus 29-én Budapestre látogat és a Pontoon vendége lesz a Ninja Tune kiadó egyik legendás alakja, Mr. Scruff. A triphoptól a house-ig rengeteg műfajban otthonosan mozgó producer és DJ maratoni szettel készül, de érdemes lesz korán érkezni.

Winelovers csapata augusztus 29-én tartja nyárzáró közösségi borpartiját a Budapest Hajón, ahol három régiós bormárka találkozásának lehetnek részesei a borkedvelők, közel 50 tétel felvonultatása mellett.
Miniversum vakáció programsorozat keretében a kiállítás megtekintése mellett mindennap izgalmas programokkal várják a gyerekeket és a felnőtteket. A vakáció utolsó hetének csütörtökén a társasjátékoké lesz a főszerep, melynek keretében a gyerekek saját társast is készíthetnek.

Péntek

A nyári szünet utolsó péntek estéje 2012 óta jeles dátumnak számít az állatkertek, illetve az állatvilág iránt érdeklődő nagyközönség körében. Ez a hagyományos időpontja ugyanis az Állatkertek Éjszakájának. Az idei programban a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Budakeszi Vadaspark és a Tropicarium is részt vesz.

Dél-Buda legnagyobb fesztiválja idén ünnepli a jubileumi harmincadik születésnapját, így a szervezők a kiváló borok és remek programok mellett néhány extra különlegességgel is készülnek. Idén először a fesztivál történetében már a pénteki napon kezdetét veszi a programsorozat, egy nagyszabású nyitókoncerttel a Bor udvar színpadán. Az elmúlt 30 év újragondolt szerzeményeit a Swing á la Django és a Budafoki Dohnányi Big Band, Lombos Pál zenei vezetésével hangszerel az alap swing zenekarra, a dalokat pedig Herrer Sári, Kozma Orsi, Horányi Juli, Magyar Bori, Magyar Bálint, Torres Dani és az Animal Cannibals szólaltatja meg.
Augusztus 30. és szeptember 1. között a New Orleans Swingfesztivállal zárja a nyarat a Müpa. Elsőként a multiinstrumentalista jazzmuzsikus Korb Attila által életre hívott nemzetközi zenekar idézi meg a jazz kezdeteinek egyik méltatlanul elfeledett alakját, Adrian Rollini basszusszaxofon-virtuózt, illetve a hot jazz krémjét és a ’30-as években indult nagy swingkirályokat. Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik a grazi jazzfőiskola növendékeiből alakult Coquette Jazz Band koncertje. A Papp Mátyás és Bartha Mátyás alapította zenekar a swingkorszak örökzöldjei közül válogat, vendégként pedig az egyik legkeresettebb európai swingzenész, a holland szaxofonos Frank Roberscheuten teszi teljessé az élményt. Végül, de nem utolsósorban a fesztivál zárónapján a Budapest Jazz Club big bandje egy igazán lenyűgöző jelenség társaságában lép színpadra a svéd Gunhild Carling személyében.
Stanley Nelson zenés dokumentumfilmje Miles Davis életébe és pályafutásába nyújt betekintést. A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált filmben eddig soha nem látott archív felvételekből, és a barátokkal, alkotótársakkal folytatott, személyes hangulatú beszélgetésekből tárul fel jazzlegenda portréja, aki számára a művészet jelentett mindent.

Augusztus 30-án rendezik a Dürer Kertben a 2019-es Tattoo The Sun Fesztivált, ahol ingyenes belépés mellett nem csupán olyan bandák koncertjeit nézhetjük meg, mint a Watch My Dying vagy a Cadaveres, hanem a tetoválás verseny is a fesztivál egyik főattrakciója.
Bakáts Feszten az idei évben is filmvetítések, komoly- és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, humor, borutca, tánc, kreatív programok, helytörténeti séták és izgalmas gyereksziget várja az érdeklődőket.

Szombat

Augusztus 31-én, negyedszerre is megrendezik a Budapest Urban Games-t. Az utcalimpián megtelnek mozogni vágyó emberekkel a közterületek, utcák, parkok, grundok, hogy bizonyítsák, a város a legnagyobb sportpálya, amelynek majd minden szegletét érdemes használni.
A Kutyabarát.hu és a Szimpla Kert kutyás vásárt és pikniket szervez augusztus 31-én, ahol a kézműves kellékek, kutyabarát termékek beszerzésén túl az érdeklődők megoszthatják a kutyás városi lét tapasztalatait. A belépés ingyenes!

Szintén szombaton rendezik meg a Mentőnapot a Városligeti Nagyréten, ahol színes programokkal várja az érdeklődőket az Országos Mentőszolgálat. Bemutatják az életmentő hivatás gyakorlatát, az újraélesztés és az elsősegélynyújtásmódszereit, és a társszervek (gyermekmentők, vízimentők, kutyás mentők) is bemutatják tevékenységüket. Az esemény leglátványosabb eleme kora délután a retró és modern mentési bemutató lesz.
A korábbi alkalmak nagy érdeklődésére való tekintettel augusztus 31-én újabb lehetőség nyílik az éjszakai libegőzésre, várhatóan az idei évben már utoljára. A program 19 órától hajnali 1-ig fog tartani, ez idő alatt külön erre az alkalomra kiadott retúrjeggyel utazhatunk a völgy- és a hegyállomás között.
Búcsúzik a nyártól a Római-parti piac is, a szezonális zöldségek, gyümölcsök és készítmények mellett sült kolbászszürkemarha hamburger és friss lángos is várja a piacozókat. Miközben a szülők a termékek közt válogatnak, a gyereksátorban az Egyboglya Alapítvány foglalkozik majd a kisebbekkel.
Miami Vice hangulat a TRIP Hajón! Nyáresti fülledés, szinti, vapor és chill hullámok, forró funkok, jéghideg koktélok, óceáni szellő és pálmafák a Duna-parti naplementében. Quixotic, az új retrowave hullám legismertebb hazai úttörője, a Stranger Synths bulisorozat producer DJ-je hozza el a nyolcvanas évek Miamiját augusztus 31-én.

Vasárnap


Az elmúlt évek nagy közönségsikerei után augusztusban visszatér a Városmajori Szabadtéri Színpad eddigi egyik legsikeresebb bemutatója, az Így szerettek ők, melyben kiváló színművészek és a Kaláka népszerű zenéi által elevenednek meg legnagyobb irodalmi alakjaink és szerelmeik. Nyáry Krisztián köteteiből készült, félig szcenírozott előadás Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél tolmácsolásában, megzenésített versek élő zenei kíséretével, vetítéssel kerül ismét a hangulatos budai színpadra.
Szeptember 1-jén újra Pöttömkertté változik a Budapest Park, azaz gyerekek lepik majd el a placcot kora délelőttől. A hónap első vasárnapján színpadra lép a Czutorborsók, a Kokopelli Jazz Matinéés a Holdfű Színház társulata is. A színpadi programok mellett interaktív játszóház, hangszerkiállítás, környezettudatos játékok és szüreti mulatság is várja a kicsiket.


A nyári pihenés után szeptember 1-jén visszatér a termelői piac a Pasarét Bisztró kertjébe. A kínálatban találunk majd bio zöldségeket és gyümölcsöket, lekvárokat, különböző húskészítményeket, gyógynövényeket, valamint olívabogyót és olívaolajat is.
Szeptember 1-jén új helyen nyit meg a Wild Flower Bar! Az új helyszín debütálására egynapos szobanövény vásárral, sok-sok meseszép növénnyel, rengeteg növényes kiegészítővel, kaspókkal, kosarakkal, könyvekkel, makraméval és egyéb lakásdekorral is készülnek.

Hétfő

Szeptember 2. és 8. között újra megrendezik a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválját. Hét nap alatt összesen kilenc előadást láthat a közönség, többek közt olyan vidék színházak jóvoltából, mint a debreceni Csokonai Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a Békéscsabai Jókai Színház.Zebrahead hiperlaza stílusban szállítja a kaliforniai életérzést napsütötte pop-punk dalaival. A csapat márciusban jelentette meg tizenharmadik lemezét Brain Invaders címmel, melyet szeptember 2-án nálunk is bemutatnak a Dürer Kertben. A kaliforniai csapat mellé a brit The Bottom Line csatlakozik ezen az estén.

Kedd

Ludwig Múzeumban Király Tamás divattervező nagyszabású, retrospektív kiállításában, a kurátor és a látványtervező, Timár Katalin és É. Kiss Piroska tartanak exkluzív tárlatvezetést, a program vendégei ezt követően három tételből álló Gancia pezsgőkóstolón és tombolasorsoláson vehetnek részt.
Szeptember 3-án a lenyugvó nap és a nyár utolsó sugaraiban fürdőzve jógázhatunk a Société Rooftopon. A 70 perces gyakorlást követően alkoholmentes italokkal lehet majd levezetni a belvárosi panorámával a háttérben.

Szerda

Szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját. A restaurált klasszikus filmek seregszemléjén nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban. Budapestre érkezik Pierre RichardMichael NymanUdo KierJohanna Ter Steege és Magda Vášáryová is. Budapesten a Szent István téren ismét lesznek ingyenes szabadtéri vetítések. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi.

A Serfőző ismét a Corvin Sörfesztivállal int búcsút a nyárnak, az ötnapos ingyenes fesztivált ráadásul már 10. alkalommal rendezik meg a Corvin Sétányon. Húsznál is több kiállító, közel 100 féle csapolt és üveges sörét lehet idén megkóstolni itt szeptember 4-től 8-ig, kezdve a könnyed gyümölcsös nedűktől a testesebb fajtákig.
Ezúttal török vegán lakomával készül a Nar Gourmet, ráadásul egy különleges vendégre is számíthatunk Steiner Kristóf személyében. A helyszín a Borganika Studio lesz, a menü pedig négy fogásból áll majd, természetesen hús- és tejtermékektől mentesen.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!