Az „50 megújuló állomás” névre keresztelt karbantartási program elsősorban a legforgalmasabb elővárosi vonalakra koncentrál, például a Budapest - Cegléd - Szolnok (100A vonal) és a Budapest - Vác - Szob (70-es vonal) vasútvonalak állomásaira.

A MÁV Zrt. saját forrásaiból 4-5 milliárd forintot szán a munkálatokra, amit 2023-ig több hullámban végeznek majd el. Hogy mely állomások kerülnek be a programba, azt az utasforgalmi és jegypénztári adatok alapján választották ki. De nyilvánvalóan az is sokat nyomott a latba a kiválasztás folyamatában, hogy jövőre helyezik forgalomba a KISS emeletes vonatokat, melyek az említett vonalakon szállítják majd az utasokat. A 100A vonal megállói közül Kőbánya-Alsó, Kőbánya-Kispest, Pilis, Monor és Vecsés került be a programba, míg a 70-es vonalról pedig Szob, Sződ, Sződliget és Dunakeszi-Gyártelep állomás.

A felújításokra azért is szükség van, mert azon túl, hogy az említett állomások épületei régóta rossz állapotban vannak, a leterheltségük is számottevő, például a Budapest - Cegléd - Szolnok vonalat évente 15-19 millió utas veszi igénybe. Az egyes megállók karbantartása 300-400 millió forintba kerül majd, attól függően, hogy az épületek milyen állapotban vannak. A munkálatokat a MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. végzi, melyek már el is kezdődtek, jelenleg Zugló vasútállomás és Kőbánya-alsó felújítása zajlik, de a program részeként a Keleti Pályaudvar felújítása is folytatódik majd.