Hiába nincs már vissza sok a nagybetűs nyárból, igazán színes továbbra is a budapesti programkínálat, hiszen a következő hét napban a cumbiától a progresszív metálig válogathatunk a koncertek közül; a Kazinczy utcában Sóletfesztivált rendeznek, a Margitszigeten társasozós pikniket, a Bikás parkban pedig sör- és burgerfesztivált. Lesz mellettük továbbá ruha- és garázsvásár, jön a nyár utolsó Kiskertpiaca, míg az ínyencek elsajátíthatják a matcha tea készítésének fortélyait is.

Csütörtök

A 11 éves The Qualitons körül mostanában izzik a levegő. Legújabb, Echoes Calling c. lemezüket a kritikusok 2018 legjobb albumának nevezték. Az új album dalai rendszeres rotációban szerepelnek a Seattle-i székhelyű KEXP rádió lejátszási listáján. Ennek köszönhetően első magyar zenekarként meghívást kaptak és élőben játszottak a szakma által nagyra tartott és elismert amerikai rádióban. A The Qualitons előtt a Bozo fogja felvezetni az estét a Kobuci Kertben.
Augusztus 23. és 25. között ingyenes sörfesztivált rendeznek a Bikás parkban, ahol a kraftsörök mellett a blues zene és a kézműves hamburgerek is jelentős szerepet játszanak majd. A Burger / Blues / BeerFesten több mint 150-féle sört kóstolhatunk meg, miközben olyan előadók állnak színpadra, mint a Takáts Tamás Blues Band, a Fekete Jenő és Horváth Misi Duó, valamint további fellépők mellett Redbreast Wilson. Magyarország első számú és talán egyetlen, Kelet-Közép-Európában is unikumnak számító latin-amerikai cumbia bulibandája, a Los Orangutanes. A zenekart többek között az Anselmo Crew, az Irie Maffia, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Zuboly és a Manaky magyar, perui és uruguayi zenészei alkotják.

Péntek


A Zságer Balázs vezette Žagar megalkuvás nélkül, bátran járja saját útját és inspiráló, felemelő világot teremt közönségének. A hazai elektronikus szcéna éllovasaként mindig a megújulás jellemzi. Ezúttal számos tehetséges vendégművésszel lépnek fel, nagy hangsúlyt fektetve a vizuális megjelenésre, a színpadi látványvilágra. A végeredmény egy igazán sodró és kiforrott pszichedelikus flow-élmény.
Ezen az estén a Flying Bird Teahouse-ban megismerhetjük a matcha tea történetét és eredetét, hallhatunk a teacserjék termesztéséről, nemesítéséről és a tea feldolgozásáról, híres teaházakról, teáscsészék évszázadok óta változatlan motívumairól, valamint a japán teaszertartás és teaművészet több száz éves tradíciójáról.
mikve túrán felfedezhetjük a város legrégebbi rituális fürdőjét, és bejárhatjuk a Budai Vár nyugati pincerendszerének zegzugos folyosóit, miközben elmesélik nekünk a középkori Buda első zsidónegyedének történetét.

Szombat

Első alkalommal rendeznek garázsvásárt a Stitch Budapest műhelyben, ahol augusztus 24-én ingyen elvitel mellett válogathatunk gyerekjátékok, gyerekruhák, lakberendezési tárgyak, maradék fonalak, ruhaanyagok, papírok, írószerek és könyvek között.
Augusztus 24-én a hazai világzenei szcéna két kiemelkedő zenekara koncertezik a Dürer Kertben, érdemes már most készíteni a táncos cipőket. A Besh o droM és a Csángálló is egyfajta olvasztótégelyként ötvözi a Kárpát-medence szinte valamennyi népzenéjét, természetesen a saját hangzásvilágukkal, olykor pszichedéliával is megfűszerezve azokat.

Greetings from Budapest sétáján a zsidónegyed és Európa utolsó és egyik legnagyobb gettójának történetét, lakóinak embert próbáló sorsát ismerhetjük meg. Miközben részletesebben bemutatják a negyed jellegzetes épületeit, végigjárhatjuk az egykori gettó azon pontjait, melyek fontos szerepet játszottak a terület igazgatásában. Természetesen szó esik majd azokról a bátor emberekről is, akik sokszor életük feláldozásával próbálták menteni, akit lehetett.
David Fincher mára kultikussá lett rendezését a Mammut Tetőn láthatjuk újra mozivásznon Budapesten. A Budapest Rooftop Cinema augusztus 24-re tűzte műsorára a Harcosok klubja című filmet, melyben többek közt Brad PittEdward Norton és Helena Bonham Carter játssza a főszerepet.

Vasárnap

Ötödik alkalommal rendezik meg a népszerű zsidó gasztrofesztivált a belváros szívében, a Kazinczy utcában. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a kóser konyha és zsidó élet rejtelmeibe. Az EMIH által szervezett egész napos fesztiválon a gasztronómiai élmények mellett élő koncertek, gyermekfoglalkozások, kulturális programok várják az érdeklődőket.

A nyár utolsó Kiskertpiacát augusztus 25-én rendezik, kihasználva a még kitartó nyári hangulatot. A kínálat most is a már megszokott lesz, azaz mindenkit várnak, akik elkötelezett a városi kertészet, a növények, a gasztronómia és a természetes dizájn iránt.

Már csak augusztus 26-ig látogatható a FUGA - Kortárs Építészeti Központ rendhagyó kiállítása, melynek fő üzenete, hogy nem csupán a végül elkészült épületek, hanem már a tervrajzok és a tervezés során elkészült skiccek, makettek is művészeti értékkel bírnak. A tárlatról készült beszámolónkat ide kattintva olvashatjátok.
Augusztus 25-én rendezi meg első közösségi piknikjét a 
Mit játsszunk? társasjátékos blog csapata a Margitszigeten. A nyár utolsó vasárnap délutánja így a közös társasozás jegyében telik majd a szabad ég alatt, ahol 15:00-18:00 óra között kerekpokróc-beszélgetésre és társasjáték-sorsolásra is sor kerül.
Szintén augusztus 25-én jön a következő Gardrób Közösségi Vásár a Dürer Kert kinti és benti tereiben, ahol ezúttal is beszerezhetünk olcsón néhány klassz ruhadarabot, vagy épp túl is adhatunk a már megunt, kinőtt vagy valójában sosem hordott ruháinkon.

Hétfő


A Carson Comának a vidámság, a vicc, a lazaság a védjegye, de a zenélést mindennél komolyabban veszik, hogy ezzel ne csak egymást, hanem a nagyközönséget is szórakoztathassák. Augusztus 26-án a Monday Session vendégeként zárják a nyarat a Pontoonon.
  • Kóstold meg a műhúsból készült Beyond Burgert!


Már Magyarországra is elért a többek közt Leonardo DiCaprio és Bill Gates által is által is támogatott Beyond Meat műhúsból készült húspogácsája, melyet a Vegan Love-ban kóstolhatunk meg. Mi ezt már meg is tettük, a következtetés pedig az, hogy az elsőre furcsának ható megoldás meglepően jól működik, erről pedig érdemes mindenkinek magának is meggyőződnie. Bővebben ide kattintva olvashattok róla.

Kedd

Másfél évtizede született Magyarország akkoriban egyetlen kizárólag rövidfilmeket felvonultató nemzetközi fesztiválja a BuSho, mely ezúttal egy spanyol rövidfilmmel indul és egy mexikói alkotással zár majd augusztus utolsó hetében a Puskin moziban és több fővárosi helyszínen. A kissé felfrissített öttagú előzsűri döntése nyomán végül ezúttal 18 országból 70 rövidfilm került a versenyprogramba, melyből 45 fikciós, 16 animáció valamint 9 kísérleti film.
  • Lazíts egy tetőteraszon!


Mostanra már a rooftop bároknak sem vagyunk híján, nemrég ráadásul két újabbal is gazdagodott a város, így munka után vagy egy hétvégi iszogatás során még érdemes kipróbálni valamelyiket a nyár vége előtt. Frissített gyűjtésünkben megtaláljátok a város legjobb tetőteraszait.

Szerda

  • Íme a legfinomabb budapesti utcai lángosok!


Legújabb körképünkben leteszteltük a legjobb fővárosi és környékbeli lángosozókat a klasszikusoktól a merészebb, újhullámos verziókig. Több mint tíz hely került végül a listánkra, és azt kell mondjuk, akár a puritánabb, akár a bőségesen megpakolt lángosokat kedveljük jobban, minden esetben találunk minőségi variációt.

Augusztus 28-án Budapesten koncertezik az egykori Opeth dobos, Martin Lopez zenekara, a Soen! A svéd progresszív metálzenekar  nyári fesztiválturnéját szakítja meg azért, hogy klubhangulatban bemutatkozhasson az A38 Hajó koncerttermében, a 2019 februárjában megjelent új lemezük, a Lotus dalaival.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!