Élmény
7+1 budapesti rooftop bár, avagy kikapcsolódás a város tetején
Fotó : Hartyányi Norbert
360 bar, rooftop bar

Van közöttük néhány szálloda tetején helyet kapó bár, régi motoros, amit anno még nem illettek a hangzatos angol névvel, közönségkedvenc, csak hétvégén üzemelő, télen is látogatható és hamarosan nyitó rooftop bár is. Összeszedtük, hogy hol érdemes munka után koccintani, különleges koktélokat inni és csak figyelni, ahogy alábukik a kora esti napkorong.

360 Bar St. Andrea Wine & Skybar Corvin Club High Note SkyBar Intermezzo Restaurant & Roof Terrace BRKLYN Toprum +1 LEO

360 Bar

Fotó: Hartyányi Norbert

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legnépszerűbb tetőterasz a 360 Bar, mely klassz adottságainak köszönheti mindezt. Eleve menő, hogy a város legszebb sugárútja fölött kapott helyet, ráadásul a Párisi Nagy Áruház teteje a múltban is úri huncutságok helyszíne volt: korcsolyapálya üzemelt itt Pest aranykorában. Most téli szezonban iglukkal erősítettek, nyáron pedig továbbra is kellemes élő DJ-szettek mellett fröccsözhetünk, pihenhetünk valóban körpanorámában. Jól látható a bazilika kupolája, a Parlament, a budai hegyvonulatok és magasságából adódóan, szinte az összes környező háztetőt és titkos tetőteraszt látni innen. Szerdától vasárnapig érkeznek a DJ-k, 18:00-23:00-ig zenélnek, és időnként 1000 forintos belépővel kell számolnunk az alapból ingyenes helyen. A ház kevert italai mellett klasszikus koktélokat is rendelhetünk, s ha megéheznénk, bar fooddal és mediterrán jellegű ételekkel lakhatunk jól.

360 Bar
  • 1061 Budapest, Andrássy út 39.

St. Andrea Wine & Skybar

Fotó: Major Kata / WLB

A St. Andrea 2017-ben nyitotta meg a Vörösmarty tér felé magasodó skybarját, ami ahogy neve is mutatja, elsősorban világszínvonalú báréletre fókuszál. A család egri borain kívül széles külföldi borkínálattal és izgalmas koktélokkal támogatják a magaséletet. Elválaszthatatlan a márkától a gasztronómia – a St. Andrea rooftopján szofisztikált falatokat fogyaszthatunk, Barna Ádám szakmai felügyeletével, akár csak az étteremben. A terasz két szárnyra oszlik – egyik felén a bazilika irányába tekinthetünk, a másik szárnyból a Gellért-hegyet látjuk. Vonzereje abban is rejlik, hogy mivel a bárrész zárt, és kialakítottak odabent is egy éttermet, egész évben látogatható. Vagyis náluk akkor is koktélozhatunk, ha a körülöttünk lévő tetőket befedte a hó.

St. Andrea Wine & Skybar
  • 1052 Budapest, Váci utca 1.

Corvin Club

Paskál BathsFotó: Corvin Klub

Még senki sem használta itthon a divatos rooftop kifejezést, mikor a Corvin Tetőn a lenti elektrobulik után sokan várták a napfelkeltét a tetőn. Annak a Corvin áruháznak a tetején, ami sok éves szomorú takarása után hamarosan “lecsupaszítva” őrzi majd a Blaha Lujza teret. Most is sokan söröznek a szabad ég alatt, pazar rálátással akár a Rákóczi úti Luther házzal körbevett templomra, akár a Blaha Lujza tér ikonikus ezüst hagymakupolájára. Ők kerülik a feltűnést és a divathullámokat, ezért nincsenek brunch-ok, vegán vásárok sem, viszont a Budapest Rooftop Cinema vetítései miatt sokszor érnek sorok a sarki grillcsirkésig, hogy mindenki feljuthasson a kültéri moziélményért. Focimeccsek közvetítését is hatalmas kivetítőiken figyelhetjük. 

Corvin Club
  • 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.
  • A nyitvatartás a programok függvénye is.

High Note SkyBar

Fotó: High Note Sky Bar

Nem csak a szállóvendégek felé gesztus, hiszen mindenki számára nyitva áll az Aria Hotel tetején található High Note SkyBar. A Condé Nast Traveler a világ legjobb rooftop bárjai között listázta, ráadásul első helyen. Kialakításából fakadóan, szintén négyévszakos helyről beszélünk. Szinte karnyújtásnyira található tőle a bazilika kupolája, így gyakran helyszíne fotózásoknak, rendezvényeknek, vagy akár leánykéréseknek is. Hétköznapokon 12:00-től déli menüvel mennek, este pedig a koktéloké a főszerep. Asztalt foglalni érdemes, legalább négy órával az érkezésünk előtt, online formában, sőt, jó tudni, hogy pénteken és szombaton 17 órától a 6 főnél nagyobb asztaltársaságok óránként 20 000 forintért élvezhetik a panorámát.

High Note SkyBar
  • 1051 Budapest, Hercegprímás utca 5.

Intermezzo Restaurant & Roof Terrace

Fotó: Hotel President

A Hold utcai Hotel President először azzal hívta fel magára a budapestiek figyelmét, hogy helikopterleszálló volt a tetején. Aztán 2016-ban egy  sokkal kihasználhatóbb funkciót adtak neki: a nyári szezonban rooftop bár üzemel itt, télen pedig korcsolyapálya, a hüttés érzés jegyében. Az Intermezzo teraszról nemcsak a Budai Várat látjuk pazarul, hanem közelsége miatt sosem tapasztalt szögből térképezhetjük fel a Magyar Államkincstár, Lechner Ödön tervezte épületének Zsolnay cserepeit. Egy limonádéra vagy borra is felugorhatunk, esténként pedig grill jellegű ételekkel készülnek, ráadásul rooftophoz képest is korrekt árakon. Természetesen tőlük sem hiányozhatnak a koktélok, melyek igazán jól mutathatnak naplementében. 

Intermezzo Restaurant & Roof Terrace
  • 1054 Budapest, Hold utca 3.

BRKLYN

Fotó: BRKLYN

A Kazinczy utca egykori trafóháza helyén található BRKLYN esti bulijai mellett a délutáni baráti étkezéseket is egyre komolyabban veszi, mióta Krausz Gábor a konyhafőnök. Ugyan nem utazunk 5-6 emeletet lifttel, gyalog kell megtenni a kisebb távot, amivel egy síkba kerülünk a környező háztetőkkel. Fentről leshetjük például a Kőleves kert folyamatos nyüzsgését és az utca festett tűzfalait is. Az egészen pici bár ugyanazzal a választékkal megy, mint a lenti rész, ám a zene nem központi, fent sokszor külön DJ játszik. Sőt, akár az estebédet is elkölthetjük a Kazinczy utca fölött. 

BRKLYN
  • 1075 Budapest, Kazinczy utca 48.

Toprum

Fotó: Forgács Zsuzsi

Sokan emlékezhetnek még az egykori Kecskeméti utcai rooftop bárra, ami gyakorlatilag műfajt teremtett Budapesten. Ha oda indultunk naplementézni, akkor komoly izommunkára volt szükség, hiszen nem járt a lift. Azóta az épületből butikhotel lett, kapott liftet és egy komolyabb koncepcióra építő, TOPRUM névre hallgató, helyet, mely első körben brunch-os helyként indult, szombati és vasárnapi nyitvatartással. A szezon megkezdődött, így ők is beerősítettek, immár csütörtöktől, 12 órától este 11-ig lehet toprumozni és figyelni a Gellért-hegyet, a Egytem téri templom tornyait odafentről. A szűk menü tételeinek árai egyértelműen a magaslati lokációra szabottak. Koktéljaikban inkább a klasszikusokat követik, így brunch mellé például Bellinit is rendelhetünk. 

+1 LEO

Fotó: Leo Budapest

Nagyon közel van már a nyitáshoz a Clark Ádám tér LEO-ja. Furcsa, de elkészültével ő lesz az egyetlen budai rooftop bar – valahogy a Duna túloldalára összpontosultak ezek a vendéglátóhelyek. A Beefbarral szimbiózisban működik majd a Lánchíd-közeli terasz, igazi körpanorámával. A konyhát ugyanúgy Sipos András viszi majd, s a rooftopon kiegészülnek grill-/BBQ-eszközökkel is. Ahogy odalent, a bárélet hangsúlyos lesz a tetőn is, ahová külön lifttel juthatunk fel. Tervezett nyitási időpont: június 20.