Rendben, egy márványos rib-eye steaket, egy Angus marhát vagy egy beregi csirkéből készült krémes paprikás csirkét nem vált ki, a de a fóliás-tálcás húsoknál, és az átlag éttermi kínálatnál biztosan nagyobb élményt nyújt a nyár egyik legnagyobb furcsasága, a Beyond meat húspogácsa.

A Gellért tér melletti Vegan Love azoknak is ismerős lehet, akik nem gyakran fordulnak meg a környéken: food truckjukat a legtöbb fesztiválon megtaláljuk – és sokszor életmentő tud lenni, ha unjuk a klasszik zsíros fesztiválkaját. A Magic Burger alapítóinak vegán helye amúgy is jó választás: a vegán éttermek zöldséges-bulguros curry-s óceánjában egy szerethető, stabil színvonalú sziget, akiknél a zöldségpogácsával tömött burger és a szejtánból készült gyros tál elfogyaztása közben nem jut eszünkbe, hogy a vegánság egyet jelent a curry ízű fűrészporral.

Ők hozták be Magyarországra elsőként az amerikai Beyond meat egyik termékét, a Beyond burgert. A július vége óta kapható termék mögé Amerikában olyan nagy nevek álltak be, mint Leonardo DiCaprio, Bill Gates vagy Don Thompson. A cég nem viccel, évek óta próbálja kifejleszteni azt a húshelyettesítőt, ami a leginkább visszaadja a megszokott húsélményt, jelenleg olyan 80 százalékra taksálják magukat. A hagyományos hamburgerhúshoz két alapanyagra, a marhahús és marhafaggyú mesterkettősére, na meg egy  jó arányú elosztására van szükség – a Beyond meat ezzel szemben húsz plusz összetevővel operál, például borsófehérje-izolátummal, élesztőkivonattal, céklával, és finomított kókuszolajjal. Hogy melyik az egészségesebb, arról majd pár dietetikus elvitatkozik, az viszont bizonyos, hogy fenntarthatósági szempontból a Beyond burger kenterbe veri az összes kézműves szaftos darabot. Is. Egy azonos méretű, húspogácsás burgerhez képest ugyanis 90%-al kevesebb vizet, 93%-al kevesebb termőföldet, 40%-al kevesebb energiát igényel a Beyond burger előállítása, ami 90%-al kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

És hogy milyen az íze? Őszintén szólva, elsőre nem biztos, hogy megmondtuk volna, hogy nem húst eszünk. Tény és való, hogy a Vegan Love hamburgeres tapasztalatai miatt a buci többi része ügyesen alátámasztotta az élményt – az olvadós vegán cheddar, a házi szósz, a hagyma –saláta–paradicsom hármasa nyilván hozzájárult ahhoz, hogy könnyű legyen átverni, de ha a „hús” nem lenne jó, esetleg nagyon kilógna a lóláb, akkor nincs az a kiegészítő, ami megmentetné a történetet. Próbálkoztam egy-egy falatot a többi kiegészítő nélkül kielemezni, és még így is sokkal hamarabb választanám ebédre, mint egy csomó más ételt, és nem, nemcsak az olcsó kifőzdék helyett. Az egyetlen, ami talán még fejlesztésre szorul, a kinézete: megvan ugyan a darált húsos textúra, és az élmény harapáskor, de ránézésre sokkal egybefüggőbb, tömbösebb hatást kelt, mint a marha-faggyú kettősnél.  A buci, szósz, sajt, zöldség egyveleggel együtt pedig egy teljesen korrekt kis hamburgert kaptunk, ami simán hozza a városban kapható hamburgerek 90%-nak a színvonalát, a 2900 Ft-os árával is egy átlag belvárosi hamburger ártartományában mozog.

A Beyond meat burgerét egyenlőre csak a Vegan Love-ban illetve a Magic Burgerben lehet megkóstolni, ahol nemsokára a cég kolbásza is felkarül az étlapra hot dog, illetve saját étel formájában. A kereskedelmi forgalomba kerüléséről egyenlőre nincsenek hírek, de ha az erős érdeklődés megmarad iránta, akkor 1-2 éven beül simán viszontláthatjuk a boltok polcain.