Évek óta figyeltük, hogy valami készülődik a Fő utca-Ponty utca sarkán, a kapucinus rend kolostora körül. Idén májusban jött a hír, hogy butikhotelt nyílik az egykori rendházban. A Monastery Boutique Hotelnek kerthelyiséges étterme is nyílt, ami a külső vendégeknek is látogatható.

Mivel a hosszú barna habitusba öltözött szerzetesek továbbra is szembejöttek a környéken, és továbbra is ellátták az épület melletti templom és plébánia teendőit, felmerült a kérdés, hová költöztek. De kiderült, a körülbelül tízfős kapucinus közösség maradt a T-alakú komplexum kisebbik szárnyában, a hotel reggelizőhelyiségből felpillantva például az ő ablakaik tűnnek szembe, és ha a szerzetesek kinéznek, rálátnak a nap első étkezését elköltő hotelvendégekre. A két szárnyat bár elzárták egymás elől, mindkettő a rend tulajdonában van, a szállodatulajdonosok tőlük bérlik a hotelrészt.

Az épületegyüttes helyén a török időkben dzsámi és törökfürdő is működött. A mecsetet előbb a jezsuiták kezdték el a saját képük szerint átformálni, majd az 1700-as évek elején építették át a kapucinusok kolostorává, miután befejeződött a szomszédos, ma Alsó-vízivárosi Szent Erzsébet-plébániatemplomként ismert templom kialakítása. A kommunizmus alatt a rendházat államosították, majd a rendszerváltástól egészen 2010-ig a Szent Benedek Bencés Általános Iskola és Gimnázium működött a Fő utca 30. szám alatt. Sok régi diák jár vissza ma is kíváncsiságból, egykori tanintézményük vajon hogy fest hotelként.

A 300 éves apátsági épületet 2016-ban kezdték el felújítani a Kima stúdió tervei alapján, műemlékvédelmi és koncepcionális okokból is megtartva az eredeti létesítmény egyes elemeit. Helyenként az eredeti bontott falak tűnnek elő (ami amúgy is elég trendi most, az indusztriál dizájn térnyerésével), a régi lépcsőház és a külső ablakkeretek is eredetiek, és van olyan rész, ahol az eredeti márványpadlóval, hófehér falakkal és boltívekkel ellátott folyosó pont úgy néz ki, mintha egy valódi kolostorban járnánk, főleg a sötét tónusú szobaajtókkal.

A szobákba lépve persze nem kell tartani attól, hogy puritán szerzetesi cellákban találja magát az ember, mégiscsak négycsillagosszállodáról van szó. A két szinten összesen 47 szoba található, a földszinten zöld, az első emeleten kék, a harmadikon piros alapszínnel megtervezve. Standard szobában, superior családi szobában és a 45 négyzetméteres (amúgy az egykori iskola dísztermének helyén létrehozott) lakosztályban is körülnéztünk. Letisztult, minimalista stílusú mind, néhol az eredeti falak is látszanak, dekorációként Fortepan- és más archív képeken köszön vissza a régi Budapest, míg a rend jele, a kerek virágmotívum a szálloda területén több helyen, többek közt a zuhanyzók üvegablakán is. Ezt választotta egyébként logójául a Monastery Boutique Hotel is, és az épület eredeti homlokzatán, illetve a szerzetesek szárnyának tetején is jól kivehető. Régi zsánerfotókkal a liftbe lépve is szembetalálkozunk, a földszinten például egy 1928-as kapucinus papszentelés nagyítása köszönti a vendéget.

A hotel étterme külső vendégek előtt is nyitva áll és a Fő utca felől közelíthető meg, és ami a legjobb, a Ponty utca felől beülhetünk a kerthelyiségébe is. Nagy gesztenyefák magasodnak felé, étel-ital, grillételek egyaránt kaphatóak, és kellően eldugott és intim ahhoz, hogy az egyik kedvenc kerthelyiségünk legyen a jövőben.