A 27. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál minden évben dob valami újat. Bejártuk a még épülő-szépülő fesztiválhelyszínt, és összeszedtük, hogy idén mivel lepnek meg bennünket. De ami a legfontosabb: egy korsó sör 750 Ft-ba fog kerülni.

Mivel mással is kezdhetnénk az újdonságok sorjázását, mint hogy ismét nő a fesztivál, ám nem újabb és újabb  területek elfoglalásával, hanem a hatékonyabb helykihasználással, abból a célból, hogy sehol se akadjon el a tömeg, ez pedig mindenképpen jó hír, és nemcsak a klausztrofóbiások és tömegiszonyban szenvedők számára.

A zenei felhozatal, azon belül is a nagyszínpados fellépők is hoznak némi, nem is apró újdonságot. Rájuk idén félmilliárddal több pénz jutott, így az a helyzet állt elő, hogy az egy hét alatt összesen 9 headliner státuszú előadó/zenekar lép majd fel a Dan Panaitescu Nagyszínpadon, olyanok, mint például a poptrubadúr Ed Sheeran (aznap már biztosan telt ház lesz, ami 95 ezer embert jelent) , a tetovált arcú rapper Post Malone, a régóta várt Twenty One Pilots, és a még régebben várt Foo Fighters.

További zenei újdonság még, hogy idén már a Petőfi Rádió - Telekom Volt Színpad programjába is befértek külföldi előadók és zenekarok, mint például a francia hiphop bulizenekar L’Entourloop vagy a Like a Hobo-val befutott Charlie Winston. A pár éve nagy sikerrel debütált Európa Színpad, amelyen a hazájukban már nagy respekttel bíró, de azon túl még nem ismert zenekarok és előadók mutatkoznak be, a fesztivál első napján az Ibis Music zenei tehetségkutató döntőjének lesz a színtere, ami azért is lehet izgalmas, mert az itt látható előadók közül pár év múlva egyiket-másikat már lehet, hogy valamelyik nagyobb színpadon láthatjuk újra.

Megújul a világzenei helyszín is Global Village néven, ami minden nap nyitott koncertsátorral, interaktív beszélgetésekkel, örömzenéléssel és bállal, artistákkal, táncosokkal és DJ-kel, valamint esténként hatalmas tábortűzzel várja a fesztiválozókat.

Visszatérve a Nagyszínpadra, ott idén nemcsak zenekarok lépnek fel, hanem fontos társadalmi üzeneteket közvetítő, ún. “valódi influencerek” is, mint Dr. Jane Goodall, aki a természet- és környezetvédelem fontosságára hívja fel majd a figyelmet, vagy a menekültüggyel és a hátrányos helyzetű közösségekkel foglalkozó Emi Mahmoud költő-aktivista, de videóüzenet formájában az egykori amerikai alelnök, Al Gore is bejelentkezik, aki a klímaváltozásról ejt majd pár fontos gondolatot. De nemcsak beszédek lesznek az átállások közti szünetekben, hanem olyan performanszok is, melyek szintén fontos és aktuális témákat érintenek a bullying-tól kezdve a családon belüli erőszakon át a függőségig és a szegénységig. De az idei Szigeten, a Love Revolution ernyő alatt egyébként is nagyobb teret kapnak az égetően aktuális, fontos társadalmi témák. Ezek közül is a legfontosabb a zöld gondolat, a környezet védelme, a fenntartható fesztiválozás.

A Green Sziget Center helyszínén klíma start-upokkal ismerkedhetnek a fesztiválozók. A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek középpontjában idén a műanyaghulladék csökkentése, a víztakarékosság és a Duna megóvása áll. Folytatódik a tavaly bevezetett re-pohár rendszer, a "Don’t Suck - Ne szívd meg" szívószálmentes kampány részeként pedig eltűnik a Szigetről a műanyag szívószál, amit papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható alternatívával helyettesítenek. De nemcsak a műanyag szívószál, hanem a nejlonzacskó is eltűnik a fesztiválról. Az ételekhez pedig lebomló tányérokat és evőeszközöket adnak majd. A műanyaghulladék mennyiségének csökkentése mellett idén már az eldobott csikkekre is ügyel a Sziget, ezért 50 000 darab mobil hamutartó kiosztását tervezik a bejáratnál. 

A víztakarékosság jegyében minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el, ami akár 20%-os vízmegtakarítást is eredményezhet. A Duna tisztán tartására a Sziget önkéntesei naponta tartanak majd közös szemétszedést. 

Idén egy új étkeztető blokk is bevezetésre kerül, ahol a fenntartható táplálkozás kerül majd a középpontba. Itt csupa olyan kajás helyek találnak majd otthonra, amelyek alacsony CO2 kibocsátású ételeket kínálnak (vegán és vegetáriánus, valamint hal- és csirkeételeket). A konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobil komposztálóban kerül feldolgozásra, ami mellett egy ún. „látványlabor” is helyet kap, ahol a komposztálás folyamatát ismerhetik meg a fesztiválozók. 

Az ECO CAMPING POWERED BY E.ON a fesztivál tudatos kemping zónája, ahova vákuumöblítéses ECO WC-ket telepítenek, melyekkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el, de lesznek itt upcycling bútorok és környezetbarát tisztítószerek is, nem beszélve arról, hogy a kemping napelemmel működik majd. A Sziget mmerchandising sem maradhat “bezöldülés” nélkül:  új termékcsoportot vezetnek be SzigEthical néven, ami konkrétan organikus pólókat, vászontáskákat és BPA-mentes kulacsokat jelent. 

És ez persze még nem minden a Sziget idei újdonságai közül, de tudjuk jól saját tapasztalataink alapján, hogy valamit hagyni kell a felfedezés örömének is, mert annál azért nincs jobb.