Első augusztusi programajánlónkban újfent a hét legérdekesebb és legszínesebb lehetőségeiből válogattunk nektek. Augusztus 1. és 7. között remek koncertek, termelői és dizájnpiacok, könyvvásár, kalandos városi séták, éjszakai futóverseny, biciklis brunch, szabadtéri mozik és jóga vár benneteket. Mindezek mellett szerdán startol a 2019-es Sziget Fesztivál is, az első napon rögtön Ed Sheeran koncertjével.

Csütörtök

Csütörtök este a nemcsak idehaza, de külföldön is egyre népszerűbb Mörk ad ingyenes koncertet a Pontoonon. A tánchoz és fröccsözés mellé is kiválóan alkalmas soulos, funkos zenéjüknél aligha kell jobb aláfestés a hét vége felé közeledve.
Augusztus 1-jén az egyik legnevesebb holland sörfőzde, a Brouwerij De Molen foglalja be a MONYO Grand csapjait. A főzde leginkább a hordóérlelt, rendkívül erős Russian Imperial Stoutokkal és Barley Wine-okkal szerzett magának nemzetközi hírnevet, de egyébként szinte az összes létező sörtípust lefőzték már az elmúlt évek alatt.
  • Keresd meg Budapest mackószobrait!


A szinte bármikor teljesíthető medvevadászatot bátran ajánljuk családoknak és magányos városi felfedezőknek is, hiszen bár kevésbé ismert tény, de Budapesten számos mackó rejtőzik, a lehető legkülönbözőbb helyszíneken. Tavalyi cikkünkben összegyűjtöttük nektek az 5 legaranyosabbat, amelyeket mindenképpen érdemes legalább egyszer becserkészni – szerencsére nem túl harapósak.

Péntek

Hamarosan átveszi az uralmat a Budapest Parkban a magyar nemzeti hiphop rap, hiszen nem csupán a Bëlga lép majd színpadra itt aznap, hanem az újhullámos hazai hiphop egyik legszórakoztatóbb egyénisége, Dé:Nash is beugrik előttük.
Augusztus 2-án este a Hadik egyik kedvenc zenekara, a Fran Palermo fog koncertezni a teraszon felállított színpadon. A buli egyben az őszi Hadik Utcabál felvezetője is lesz, a belépés ingyenes!

;t=4s

Néhány hete igen érdekes és rendhagyó kiállítás nyílt a FUGA-ban, melynek fő üzenete, hogy nem csupán a végül elkészült épületek, hanem már a tervrajzok és a tervezés során elkészült skiccek, makettek is művészeti értékkel bírnak. A tárlaton találkozhatunk a Müpa koncerttermének vagy Erick van Egeraat Városháza tervének aprólékos makettjeivel is, de a Gellért Szálló 60-as évekbeli belsőépítészeti rajzait vagy a 94-es expó futurisztikus épületterveit is megcsodálhatjuk. Az augusztus 26-ig látogatható kiállításról készült beszámolónkat ide kattintva olvashatjátok.

Szombat

Augusztus 3-án újra egy nagyobb összejövetelt rendeznek a Filipnél, mely magában foglal majd bringapiacot, kiállítást, kertmozit, sőt koncertet és DJ-ket is. A bringapiacon lesznek használt alkatrészek és komplett biciklik is, a kiállításon a Filip bútorait és a Gulyi REcycling szobrait nézhetjük meg, míg a kertmoziban a Štúrovo – Budapest The Movie című filmet fogják vetíteni. A zenéről a Perrin live band gondoskodik majd, mellettük pedig Benc és Dtr is a pult mögé áll.

A város egyik legnépszerűbb bulisorozata újra az A38 Hajó tetőteraszán! Az utóbbi évek legnagyobb indie és alternatív rockslágereire ezúttal augusztus 3-án bulizhatunk, rákészülve a nem sokkal később kezdődő Sziget Fesztiválra.
Szombaton újra mozivásznon nézhetjük meg az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sci-fijét, a Matthew McConaughey, Anne Hathaway és Jessica Chastain főszereplésével készült Csillagok között című filmet. Christopher Nolan rendezése augusztus 3-án, a Mammut Teraszon lesz látható a Budapest Rooftop Cinema jóvoltából.

Minden hónap első szombatján CD-k, bakelitek és kazetták lepik el a placcot a Szimpla Kertben, ez pedig nem lesz másként augusztus 3-án sem.
2019-ben már hatodik alkalommal rajtol el a kivilágított, éjszakai fővárosban a Generali Night Run Budapest. A verseny legnagyobb újítása, hogy a Budai Várnegyed és a Váralagút után a mezőny már áthalad a Széchenyi Lánchídon is.

Vasárnap

Augusztus első hétvégéjén ismét beindul a piacozás a Tűzoltó utcában. A Pancs vendége ezúttal Nagy Sanya, a Hódítás a konyhában bloggere lesz, aki sorra gyártja majd a jobbnál jobb melegszendvicseket. Háromsajtos, BLT, kolbászos, és mango chutney-mustár-cheddar-sonka/feta kombinációjú szendvicsek közül választhatunk, melyekhez nyári zöldsaláta és tök-dinnye-grapefruit saláta is készül majd. Persze a hagyományos piaci forgatag sem marad el.
Ismét Pöttömkertté alakul a Budapest Park, vagyis egy újabb vasárnapon át kedveznek majd a gyerekeknek különféle programokkal. Ott, ahol esténként nagy tömegek csápolnak külföldi vagy hazai zenekarok koncertjén, most a Rutkai Bori Banda zenél majd, Mályki bohóc szórakoztat, és a Jancsi és Juliska meséje elevenedik meg a Batyu Színház jóvoltából.

Augusztusban a WAMP-os tervezők dupla sebességbe kapcsolnak, így két helyen is találkozhatunk velük! A hónap első vasárnapján a szokott helyen, az Erzsébet téren a hűsítő medence partján várják a városban maradókat, azt követően pedig kiköltöznek az Óbudai-szigetre, ahol a Sziget Fesztivál egész ideje alatt várják a Hello Wood színes faházaiban a fesztiválozókat.
Sétaműhely sétáján a hajdani Folies Caprice-tól a Nagymező utcán végighaladva kiderülnek Miss Arizona és a Moulin Rouge görljeinek titkai, hol volt és miről volt hírhedt a Párizsi Kalitka, majd a séta a főváros legnagyobb hajdani revüszínházának hűlt helyén zárul.

Hétfő

Augusztus 5-én reggel és délután is jógázhatunk Csikós Eszter vezetésével az Orczy Kert zöldjében. A hatha alapok mellett a gerincen, az ízületeken és a légzéstechnikán lesz a hangsúly mindkét gyakorláson, amelyre egyébként érdemes saját matraccal készülni.

Allan Karlsson századik születésnapja közeleg, ennek megfelelően születésnapi zsúrt szerveznek neki a nyugdíjas otthonban. A kora ellenére éles eszű férfit ez hidegen hagyja, ünneplés helyett kimászik szobája ablakán. Röviddel szökése után egy pénzzel teli táska birtokosává válik, ezáltal pedig drogdílerek és a rendőrség célpontjába kerül. Allan kalandjai azonban nem százéves korában kezdődtek. Menekülése közben visszaemlékezésekkel mutatja be élete legizgalmasabb, a XX. század történelmét befolyásoló pillanatait.

Kedd

Bő hat év után ismét Budapesten lép fel a keményzenei műfaj egyik leginkább öntörvényű úttörője, akik nélkül a Devin Townsend Project, a Tool vagy a The Dillinger Escape Plan hangzása is gyökeresen más lenne. A tisztán kitartott, vagy épp elhúzott riffjeiről, sajátos ritmizálásáról, kíméletlen és fojtogató atmoszférájáról vagy a mindent átjáró hullámzásairól ismert Meshuggah lényegében egymaga definiálta a djent-hangzást, és máig képesek újat mutatni.

Hatszín Teátrum 300 férőhelyes nagytermét ismét beborítja könyvekkel a Geopen Könyvkiadó. Az elmúlt 20 év kiadványaiból 50-70%-os kedvezménnyel válogathatunk, a krimiktől kezdve a gyerekkönyvekig.
Az Imagine Budapest két és fél órás túrája során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejuthatunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerhetünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatába, megismerhetjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallhatunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.

Szerda

Augusztus 7-én rögtön Ed Sheerannel startol a 2019-es Sziget Fesztivál, ahol a jelenleg talán legnépszerűbb énekes-dalszerző mellett fellép majd a Foo Fighters, a Twenty One Pilots, a The National, Post Malone, a Florence and the Machine és több száz más nemzetközi, valamint hazai előadó. A koncerteken kívül a Love Revolution kampányhoz kapcsolódóan a világhírű csimpánzkutató, Jane Goodall is felszólal a Nagyszínpadon, de a cirkuszi és színházi előadások is izgalmasnak ígérkeznek.


A Bay Area thrash legenda, a Chuck Billy vezette Testament tavaly novemberi koncertje után augusztus 7-én tér vissza Budapestre, hogy a crossover thrash/punk metal vonalas Iron Reagan társaságában egy különleges, nyári, szabadtéri bulit adjon a Barba Negra Trackben.
Idén márciusban hetedik alkalommal rendezték meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása. Augusztus 7-én a Várkert Bazárban a 2019-es fesztivál kínálatából vetítenek válogatást magyar nyelven, angol felirattal.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!