Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő

Hatalmas játékvár, futókör és bográcsozós helyek a felújított csepeli Rákóczi Kertben

Megújult a csepeli Rákóczi Kert, ami kicsiknek-nagyoknak kínál szuper kikapcsolódási lehetőségeket a sporttól a szórakozáson át a közösségi programokig. A parkban a foci- és kosárpályák, kültéri kondieszközök, futókör, pingpongasztalok mellett egy nagyobb játszóteret is találunk a Sárospataki várat mintázó játszóvárral, baba-mama hintákkal, valamint bográcsozós tűzrakóhelyeket is kialakítottak, és megújult közösségi ház is.

Csepel elég nagy változásoknak néz elébe, ha az egyelőre még csak tervezőasztalon létező tervek megvalósulnak. Észak-Csepel közelében épül az új Duna-híd, de ide tervezik a hatalmas Déli Városkapu városrészt is a 10 000 fős diákvárossal és az Atlétikai Stadionnal.

A Csepel Belvárosának szélén fekvő 25 000 négyzetméteres, frissen felújított Rákóczi Kertben több olyan elgondolással is találkoztunk, amit szívesen viszontlátnánk más parkokban is.

A park bejáratánál álló közösségi házat felújították, ahol napközben változatos programokat szerveznek, mint babajóga, angol nyelvóra az anyukáknak vagy különböző sportos órák és workshopok.

A Rákóczi Kert leglátványosabb eleme a játszótéren felépített sárpospataki vár ihlette hatalmas csúszdás játszókomplexum. A helyszín kiválasztása sem véletlen, a Rákócziak birtokainak egyik legfontosabb központja volt Sárospatak. A nemesi család és a kuruc-labanc hadakozások korából, történetéről néhány érdekesebb kép és történet is el van rejtve a várban a gyerekeknek. A vár körül különböző korosztály számára készült hinták és napvitorlákkal védett homokozó is található.

A színes, rekortánnal burkolt dimbes-dombos pályán balasetmentesen lehet őrjöngeni a kismotorral, rollerrel, és a kicsik tanulhatnak itt bringázni is.

A sportpályák közül kültéri kondieszközök mellett a csapatsportoknak is hódolhatnak a környékbeliek, van focipálya – ami keresztben két kosárpályára van osztva – és pingpongasztalok, illetve egy hosszabb futókör is körbeöleli a parkot.

Ami igazán üdvös, hogy a park tervezésekor gondoltak a praktikumra is, így ingyenes WC-t, pelenkázót és két szabadtéri pelenekázópadot is elhelyeztek. valamint több ivókút is van a kertben.

Sok nagyobb, öregebb fa is szerencsére túlélte a park megújulását, így alattuk piknikezni is lehet, ha pedig valaki komolyabban felkészült, a sütögetős-bográcsozós helyeket is betámadhatja egy nagyobb csapattal, előzetes egyeztetés (info@rkcsaladokparkja.hu) után.

A szaletlis szabadtéri kávézó nyitása még várat magára, de ha megnyit, különböző hűsítő italokat és könnyebb ételeket találunk majd itt.

A teljes parkot magas kerítés veszi körbe, aminek az egyetlen hátránya, hogy csak bizonyos irányból lehet megközelíteni, cserébe sokkal biztonságosabb, és szabadabban el lehet engedni a gyerekeket. A házirend betartását parkőrök felügyelik, a területet pedig éjszakára bezárják: a játszótér nyáron este 9-ig, a futókör hajnali 5-től 10-ig használható, míg a közösségi ház 6-kor már zár.

A felújítás után mint Családok parkja emlegetik a helyet, és a változatos funkciókat nézve valóban az egész család számára jó kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A