Továbbra sem ismerünk kompromisszumot a kiemelt programok diverzitása terén: kiállításokat, városnéző túrákat, borvacsorákat, slam poetry-esteket és filmfesztiválokat is ajánlunk az előttünk álló napokra!

Csütörtök

Idén is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely kilenc alkalommal, hosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat. A soron következő, áprilisi esten lehetőség lesz arra is, hogy az állandó gyűjtemény mellett a Szépművészeti Múzeum új időszaki, Michelangelo-kiállítását is megtekinthessék a látogatók, emellett ismét lesznek különleges tárlatvezetések, koncertek, finom ételek és különleges borok, valamint workshopok.

Az Imagine Budapest legújabb sétáján a megújult Palatinus Strandfürdőt járhatod körbe, méghozzá igazi szakértőkkel – a felújítást megálmodó Archikon Stúdió építésze lesz az egyik kísérő, aki mesél majd arról, hogy hogyan tudták megszabadítani ezt a nagyszerű épületet a sok évtizedes toldásoktól és oda nem illő elemektől, de jelen lesz az üzemeltető is, azaz a Budapest Gyógyfürdői Zrt. munkatársa, akit arról faggathatsz, hogy ez az idén éppen száz éve üzemelő, és most már egész évben nyitva tartó strand- és gyógyfürdő mitől különleges.

A tavalyi év egyik legjobb/legfontosabb magyar filmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan direktorának új alkotását nem csak levetítik majd; Kovács Gellért filmszerésszel és Selmeci Bea dramaturggal maga a rendező, Reisz Gábor beszélget majd. Utána pedig egy, a mozihoz kapcsolódó slam poetry verseny kezdődik majd.

Egyenes vagy hullámos? Fodros vagy húzott?
Pezsgő vagy champagne? A rozé színe megy a szalvétához? Tényleg Maria Antoinette bal melléről mintázták a pezsgős poharat? És inni melyikből kell, a hosszúból vagy a laposból? Részeges Marilyn Monroe? ‘Miket nem mondasz?!’ Egy este jó borokkal, pezsgőkkel, süteménnyel, sztorikkal, csajosan lazán, fiúknak is.

A Napalm Records felfedezettje, akik a stoner-pszichedelikus, gyakran tételhosszúságú dalaikat gyakran színesítik billentyűkkel és fúziós ízekkel alaposan meggörgetnek majd pár ördögszekeret. Előttük pedig az instrumentális, hömpölygő poszt-rockot elszállós elektronikával, valamint hipnotikus-tripes elemekkel vegyítő hazai Deley utaztat majd.

Péntek


A Cinemira az egyetlen kifejezetten gyerekeknek szóló nemzetközi filmfesztivál Magyarországon. A háromnapos családi filmünnepen 4-14 éves korig mindenki talál magának filmet. Az óránként induló rövidfilmes vetítéseken a világ több mint nyolcvan országból érkező kisfilmeket, animációkat és dokumentumfilmeket mutatnak majd be. Két vetítés között pedig filmes, animációs, kaszkadőr, sminkes workshopokon próbálhatják ki tehetségüket a gyerekek és szüleik.
A Banff Centre Mountain Film Festival a világ legnagyobb és egyben legrangosabbhegyifilm fesztiválja. Az őszi kanadai bemutatókat követően a fesztivál legjobb filmjei útnak indulnak, hogy meghódítsák a nemzetközi közönséget is. Az idei turné során több mint negyven országban, 550 helyszínen láthatjuk a mozivásznon a fesztivál legjobb extrém- és kalandsport filmjeit. A 2019-es turné igazi csemegéket kínál: egzotikus tájak, távoli kultúrák, adrenalinban dús kalandok, a hegyek világának legizgalmasabb pillanatai! A fesztiválra benevezett 400 film legjobbjai kerültek be a nemzetközi turné budapesti műsorába – díjnyertes alkotások és közönség kedvencek egyaránt.

A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, több mint kétszáz tételből álló aukción eredetileg tömeggyártásra készült, hirdetménynek, falragasznak szánt filmes, zenei, kiállítási és reklámplakátok szerepelnek. A propagandacélokat szolgáló, moziba, kiállításra csábító, esetleg népnevelési célzattal készült látványos, különleges hangvételű vagy merész darabokból mára csupán néhány példány maradhatott meg épségben, így egyedi értéket képviselnek. A változatos kollekcióban a filmrajongók, a kreatív lakberendezési ötleteket kedvelők, a gyűjtőszenvedéllyel, befektetési szándékkal érkezők és a licitálás izgalmait keresők is megtalálják számításukat.


A helyszín egy fiktív németalföldi kisváros, Huisum. Az igazságszolgáltatásért Ádám bíró felelős. Az éjszaka valaki eltört egy korsót. Eltölthetünk egy fél napot a fojtogató légkörű tárgyalóteremben. Itt éppen olyan nehezen kap levegőt a felperes, mint az alperes; pont ugyanúgy lapít a sértett, mint az írnok; a bíró homloka pedig egyre jobban izzad. Ott, ahol egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom, veszélyes igazat mondani. A nyomozó és a tettes alakja Oidipusz király módjára olvad eggyé. A felelősek azonban többen vannak...

A Slow Village felállását és attitűdjét tekintve is a hiphop aranyéveit megidéző és ezt örökségként továbbvivő kvartett. Nyakmozgató groove-ok és karakteres loopok, rímek a szcéna legbelsejéből, amik nyomokban slamet és némi iróniát is tartalmaznak. Egyfajta B-boy csibészség, edukált gettó mentalitás, kis igazi íz az erősebb fűszerek kedvelőinek.
Passengerben, vagyis Mike Rosenbergben mindig is ott volt a popos, rádióbarát, toplista vezető (Young As The Morning, Old As The Sea – 2016), és a magába forduló, visszafogottabb énekes-dalszerző is (The Boy Who Cried Wolf – 2017). A nyár legvégén megjelent, az Egyesült Királyság és Ausztrália között rögzített Runaway Passenger tizedik albuma és újra inkább a nagyhatású, kórusokkal teli, slágeres oldalához tartozik. Az új lemezt pedig a magyar közönségnek is bemutatja.

Szombat

 A Budai-hegység klasszikusa, a Libegő alatti ösvény futása mindenkit megindít, aki szereti a terepfutást. A feladat egyszerű: fuss fel a Libegő alatt, majd egy hosszabb ösvényen vissza, le a kiindulási ponthoz; ezt a 4400 méteres kört ötször kell teljesíteni ezen a versenyen! Az útvonal ugyanaz, de mégis minden kör más, nehezen feledhető érzés lesz!
Havonta egy szombaton közös reggelit szerveznek a ZHAO ZHOU-ban, amelyen három választható tea mellett helyi pékek termékei kerülnek az asztalra. Az április 13-i alkalmon a Pipacs Pékség péksüteményeiből falatozhatsz majd.

A nap folyamán a 170 éves Landerer és Heckenast nyomda egykori nyomdagépén húsvéti kártyát nyomtathatsz (a Letterpress workshopon), csokikat készíthetsz a KockaCsoki manufaktúrával, és begyűjthetsz kincseket a WAMP designvásárán. Továbbá kipróbálhatod a Kiscelli Múzeum társasjátékát, a Cellrist, de a Játszóház Projekt játékmestereinek segítségével más játékokba is bekapcsolódhatsz. A tárlatvezetések során pedig a múzeum és a környező park rejtett zugait tárhatod fel. A délután folyamán zenére is készülhetsz, eMedve jóvoltából.

Április 13-án virágos pompájában csodálhatod meg a 125 éves Budai Arborétum különleges növényvilágát! A séta az Alsó Kertben, a mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteményében indul, majd a fenyőfélék, s az illatozó orgonák, a ragyogóan nyíló díszcseresznyék, díszalmák, bangiták felé halad tovább. A Ménesi úti támfal védelmében fügék, gránátalmák, datolyaszilvák, selyemakác és imafüzérfa fejlődnek. A Felső Kert évszázados fái között megcsodálhatod hazánk legidősebb perzsa varázsfáját, sétálhatsz az impozáns fekete diók, tölgyek és bükkök alatt, gyönyörködhetsz a hagymás virágokban és a sziklakertek tavaszi zsongásában.
Április 13-án rendezik meg a 10 éves TEDxYouth@Budapest konferenciát, amelyen a Miért? Miért ne?! témához kapcsolódóan kereshetjük a válaszokat az esemény előadóival közösen. Idén összesen tizenkilenc 30 év alatti fiatal inspiráló előadását hallgathatjuk meg a MOMkultban. Itt egy utcaszintű közösségi térfoglalás lesz; az ittlakók és kereskedők programokkal, játékokkal és szokatlan térhasználattal köszöntik fel a Bródy Sándor utcát. Mert miért ne lehetne a kedvenc helyed előtt, akár egy parkoló autó helyén szörpözgetni, vagy lehozni és ott megenni a szendvicsed, miközben a gyerekek krétagraffitiznek a járdára? Ezen a tavaszi szombaton bizony lehet. Az utcabálra érkezők ráadásul útlevelet kapnak, melyben a különböző állomásokon lehet majd pecsételni.

A tavaszi szezon egyik legnagyobb itthoni egynapos technófesztiválja idén is visszatér, ráadásul nem akármilyen lineuppal: többek közt Chris Liebing, Julian Jeweil, Rebekah, és Anetha is a pult mögé áll majd. De persze a színtér összes hazai kiválósága is pörget majd, Sikztah-tól Hot X-ig.

Vasárnap

Áprilisban jön az idei első Csak a Mentes Tavaszi Vásár, ahol számtalan új gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, paleo, bio, vegán étellel turbózhatjuk fel a kamránkat, de adalékanyag- és tartósítószermentes szépségápolási termékeket is találunk majd a kiállítók standjain.

A jó idővel együtt az izgalmas vadvirágok is megjelentek, melyeket a Wild Flower Bar segítségével az otthonod díszévé is varázsolhatsz, bohém, romantikus, minimalista vagy akár rusztikus stílusban – ahogy tetszik. A workshopon megtanulhatod, milyen szempontok alapján válogasd össze a koszorúd alapanyagait, hogyan illeszd a növényeket, és a kötés technikáját is elsajátíthatod. A program kezdőknek szól, tehát előképzettség nélkül is bátran jelentkezz!
Idén lesz tíz esztendeje, hogy végleg elbúcsúztunk Dargay Attilától, a magyar rajzfilmgyártás legendás alakjától. A hatvanöt éves Diafilmgyártó és az Art+ Cinema diavetítéssel emlékezik meg a rendezőről április 14-én, gyermekkorunk kedvenc figuráival. Levetítik majd többek közt A telhetetlen méhecskét, a Jancsi és Juliskát, valamint a Vukot is.

Barabás Miklós festőművész szerette a Városmajort és a növényeket. 1839-ben, mikor a telket megvásárolta, szőlősorok futottak fel a Kis-Sváb-hegyre. A séta az akkori kert képét röviden megidézi, de igazán a mai növényekkel foglalkozik, amelyek jelentős részét 2003-ban ültették. A séta során kiderül, hogy a növények milyen irodalmi műveket idéznek fel, milyen kapcsolatban vannak a környéken egykor élt művészekkel. A sétát Gadó György erdőmérnök, természetfilmes vezeti.

Az ötvenkét éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Szállásért és ételért cserébe napi húsz órát dolgozik. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő félelemben tölti napjait, évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg akarok szökni!” Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egész estés dokumentumfilm, amely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába.
Menyhárt Jenő, az URH és az Európa Kiadó alapító tagja idén ünnepli 60. születésnapját, ez alkalomból különleges koncertet ad, ahol életművének legjobb dalaiból válogat. A koncerten közreműködik az Európa Kiadó, valamint Kiss Llászló, Víg Mihály, Hegyi Zoltán, Müller Péter Sziámi és Varga Orsolya is.

Hétfő

Chopperek, csajok, végtelen országutak és zsigeri, nyers rock ‘n’ roll – a  ThePicturebooks maga a megzenésített Americana-életérzés. A duó eddigi karriere alatt már olyanoknak nyitott, mint a Monster Truck, a Kadavar vagy a Les Butcherettes; most viszont főzenekarként térnek vissza Európába, köztünk hozzánk is, a Robotba.
Hét lény, hét női test. Szüzek, királynők, bölcsek, anyák és harcosok. Megjelennek neked és általad. Megelevenednek fantáziáidból és visszaveszik, ami az övék. A Queendom a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz. Női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig. Szerepeket mutat be és vetít egymásra, amíg a határvonalak elmosódnak, és a néző tekintete rajzolhatja őket újra.

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett, Enyedi Ildikó osztályában, Erdő című vizsgafilmjét a Berlinalén, Provincia című diplomafilmjét a cannes-i Cinéfondation programban vetítették. Első nagyjátékfilmje, a Guerilla a Filmalap Inkubátor programjának keretében készült el, tavasz óta a hazai mozikban látható. Ez alkalommal ritkábban látható, kevésbé ismert alkotásait vetítik majd.

Kedd

Ebben a különleges művészeti ismertetterjesztő filmben Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején.


A Bauhaus forradalmi jelentőségéhez magyar művészek sora járult hozzá, a névsorból kiemelkedik az iskola egyik legmeghatározóbb tanára, Moholy-Nagy László és a világhírű építész és formatervező, Breuer Marcell. A Bauhaus Contemporary kiállítás a „hagyományos” megemlékezésektől eltérő módon, kortárs hazai fotóművészek közreműködésével világítja meg, hogy a Bauhaus iskolaként, látásmódként és tematikája révén ma is élő hagyomány és inspiráló erő a magyar alkotóművészet közegében. A kiállításon szereplő alkotások a kortárs fotográfia eszközével idézik meg a Bauhaus szellemiségét és az abban szerepet vállaló magyar művészeket.

Szerda

Laura élete eddig is a folyamatos utazásról szólt, ám az énekesnő elmúlt négy éve alkotóként is újradefiniáltaa dalaiban kiteljesedő szerzőiségét. Erre az Oregonból New Yorkba költözés adott elsőként okot – hasonló impulzussal élve, mint amit Patti Smith megírt a Kölykökben –, hiszen Amerika egyik végéből indulva hirtelen a másikban találta magát a Calexicóval és a The Dodosszal is kollaborált énekesnő, ami számtalan új élethelyzettel szembesítette a saját dalaiban is. Legutóbbi, City Slang című lemeze épp annyiban zár le egy mára sajnos elveszett korszakot, amennyire meg is nyitja Laura szerzői kiteljesedését.