A magyar dizájn nemzetközi vizekre érkezik: hazai formatervezők is kiállítanak a közelgő Milánói Design Héten. Április 9-14. között a Brera Design Districten 13 tervező munkáját lehet majd megtekinteni egy ötletes installáció keretén belül, Budapest Select néven.

Milánói Design Hét
A Milánói Design Hét (ami idén április 9-től április 14-ig tart) a szakma két legjelentősebb eseményének ad otthont, a Salone Internazionale del Mobile nemzetközi bútorkiállításnak, valamint a Fuorisalone („saloni-n kívüli”) eseménysorozatnak. Az 1961 óta létező Salone del Mobile nemzetközi referenciaponttá vált a dizájn és bútorgyártás területén, a több mint 370 000 érdeklődő közül főleg kereskedők, buyerek, gyártók és szakemberek látogatják a szakvásárt, ahol az iparág kiemelkedő kreativitása és innovációja mutatkozik meg a kiállítók termékein keresztül.

A 80-as évek óta működő Fuorisalone a szakkiállítással párhuzamosan, spontán szerveződő művészeti és kulturális programsorozatot foglal magában. Az alulról indult, formatervezők összefogásának eredményeként született kezdeményezés megalakulása óta erős dizájnközösséget épít, valamint rendhagyó módon kísérletezik a dizájn reprezentációs technikáival. Az eseménysorozatok összehozzák a tervezőket, a gyártókat és a vásárlókat, és közvetlen kapcsolatot építenek ki közöttük. A Fuorisalone alatt a dizájn a város szövetébe ivódva válik megkerülhetetlen szereplőjévé a mindennapoknak, az észak-olaszországi város óvárosa és bizonyos részei pedig dizájnkerületekké változnak.

Magyar installáció a Brera Design Districten
A Magyar Divat & Design Ügynökség az egyik ilyen kerületben, a Brera Design Districten állít ki magyar formatervezőket egy ötletes installáció keretein belül. Ez a Budapest Select nevet kapta, és a Design Hét egész időtartama alatt, azaz április 9-14. között lesz látogatható.

A kiállítás létrehozásánál a cél olyan dizájnmunkák kiválasztása volt, melyek elsődleges funkciójukat betöltve a dizájn és a művészet sokrétű összefonódását is kifejezik. Az installáció új perspektívákba helyezi a hétköznapi tárgyakat, melyek nagyvonalú és kreatív elemhasználatukkal, ötletes kialakításukkal méltón járulnak hozzá a magyar dizájn erős és pozitív imázsának kialakításához. A kiállításon megjelenő márkák és designerek: ADAMLAMP (Juhász Ádám), Andrási Edina, Brinkus Design (Brinkus Kata), Bokor Gyöngyi, CODO (Kodolányi Gábor), Marta Edocs Glass (Edőcs Márta), Hannabi Sofa (Rácz Anikó), Biela Collection (Kerékgyártó András), Knetik Dóra, KOMONKA Textile (Kovács Móni), Polyunomi (Lakatos Ábel), POSITION Collective (Kertész Attila, Simonfalvi Bence), STUDIO NOMAD (Pásztor Bence, Tarcali Dávid, Pongor Soma).

Az ügynökség dizájndivíziójának célja a magyar dizájnipart szakmailag támogatni és a fejlesztendő területeken segíteni. Ennek egyik módja az állandó nemzetközi jelenlét biztosítása a magyar designereknek, hogy méltó helyét elfoglalhassa a hazai iparág a nemzetközi szakmai szcénában.

A külföldi rendezvényeken való részvételünk célja, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsoljuk a magyar dizájnipart, lehetőséget teremtve a magyar designereknek megmutatni tehetségüket. A Milánói Design Hét a legjelentősebb rendezvény a dizájn területén, a világ minden pontjáról vonzza a szakma képviselőit és az érdeklődőket, akiknek így módjuk lesz installációnkon keresztül megismerni Magyarország kreatív oldalát.” – fejtette ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

A kiállításról ITT találtok részleteket.