Aki ismerős a kreatív- és dizájniparban, vagy olvasta múlt heti beszámolónkat a Solinfo Shopról, már tudja is, mire gondolunk, amikor Tom Dixon lámpákat emlegetünk. A Solinfónak azonban ez a márka csak egy (bár fontos) része, valójában sok neves világmárka gyűjtő- és bemutatóhelyeként működnek. 10 éve, egy Király utcai kis üzletben ülve még maguk sem gondolták volna, de most a magyar dizájnkultúra meghatározó alakjai. Shop, kávézó, showroom és Vitra Concept Store is tartozik hozzájuk – ez alkalommal az utóbbit jártuk be.

A Solinfo egy egyedi és – bátran mondhatjuk, hogy – exkluzív lámpa- és bútorbolt, valamint bemutatótér, ami több világhírű márka (sok esetben kizárólagos) forgalmazója. Enteriőrjének minden részlete átgondolt és alaposan megtervezett: itt saját szemünkkel nézhetjük meg, hogyan fest a valóságban például a legújabb Vitra, Tom Dixon, Ibride vagy épp moooi kollekció. Bázisukon – egy Wesselényi utcai saroképület két szintjén – kiállítóterek, Concept Store, Shop, kávézó és iroda is elfér, de folyamatosan terjeszkednek.

Tulajdonképpen 2013 óta lépésről lépésre bővítik a területüket, készletüket, és ezzel együtt a tevékenységi körüket is. Ha besétálunk hozzájuk (mindegy, hogy kreatívipari szakemberként vagy magánemberként), egy komplett szolgáltatást vehetünk igénybe, amelynek a végeredeménye egy stílusos belső tér komplett és legmagasabb fokon végzett kialakítása lesz. Jellemzően nagyobb projekteken dolgoznak, munkáikra a Bestia, Stand Étterem, Liberté, IGEN vagy az a 17 iroda ad referenciát, ami szerepelt az Év Irodái között.

Senkit nem áltatunk, magasabb kategóriájú és ezzel együtt drága kollekciókról van szó, de ezeknek az összegyűjtésével és elérhetővé tételével a Solinfo egy komoly és tudatos küldetést teljesít: fejleszti a hazai dizájnkultúrát. Ha eljövünk hozzájuk, érdemes tisztában lennünk vele, hogy milyen minőségű és milyen nevű márkák termékei között fogunk nézelődni.

Lesznek köztük darabok magyar tervezőktől (például Studio Nomad, Paper up!), és lesznek olyan extraságok, mint egy csirkeketrecből készített moooi lámpa. És lesz még Vitra is, széles választékban, ugyanis 2018 októbere óta a Solinfo része a Vitra Concept Store is, ahol főként a márkával fémjelzett kollekciókat láthatjuk, sőt akár rögtön meg is vásárolhatjuk. Értsünk ezalatt high-end lámpákat és dizájnbútorokat (foteleket, székeket, stb.)

Az üzletben a svájci bútoróriás darabjai olyan különlegeségekkel egészülnek ki, mint a híres dizájnbrand USM moduláris bútorai vagy a dán Vifa prémium hangfalai. Mindezt pedig olyan ikonikus lámpák koronázzák meg, mint a Flos × Michael Anastassiades arrangements kollekciójának egyik darabja, a kanadai Lambert & Fils stúdió légies lámpái vagy Louis Poulsen legkedveltebb klasszikusa, a PH Artichoke – ez Magyarországon egyedül itt tekinthető meg. Friss hír, hogy hamarosan a Roche Bobois is beköltözik a falak közé; 1000 négyzetméteren lesznek majd a francia márka első és egyetlen magyarországi monobrand store-ja.

A Solinfo mögött álló, egyre népesebb csapat elhivatott, hogy a legszínvonalasabb világmárkákat juttassák el azokhoz, akik nyitottak a dizájn iránt, és egy életre vásárolnának, és mindig szívesen adnak személyre szabott tanácsokat. Sőt, a szolgáltatásuk már a tervezésnél elkezdődik, majd a beszerzésen át a kivitelezésig terjed. Így erősíti a Solinfo Budapest desgin színterét, ha ti is ismerkednétek Vitra termékekkel, a Concept Store-t, ha Tom Dixon kollekciót keresnétek, a Shopot, ha kávét, a Cafét, ha pedig egyéb márkákat és showroomokat, akkor az első emeletet érdemes megcélozni.