A különleges dizájn mellett egyre fontosabb a környezettudatosság és a funkciókkal harmóniában lévő munkakörnyezet. Az átlagember még mindig napi 8 órát tölt el a munkahelyén, így nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen környezetben teszi. A több ezer fős gigacégek hipermodern irodaházaitól a pár tucatnyi munkatárssal dolgozó, felújított műemléki épületben berendezkedő cégekig más-más kihívásnak és igényeknek kell megfelelniük. Mutatjuk az Év Irodája verseny budapesti győzteseit, inspirálódni és irigykedni ér.

Budapest legszebb irodái sorozatunkban olyan ikonikus és különleges cégek főhadiszállásait és irodaházait jártuk végig már, mint a Nokia Skypark, a Graphisoft Park új Fogadóépülete, az ACG reklámügynökség villamosremízből kialakított központja vagy a műemléki felújítás után új életre kelt Váci1 irodaház.

Ma már amelyik cég igazán ad magára, igyekszik dolgozóinak a legjobb környezetet megteremteni, és ez nemcsak az ötletszerűen ledobott babzsákot és hangosan csattogó csocsóasztalt jelenti, hanem megmutatkozik a környezettudatos megoldások alkalmazásában, az önérdekű dizájn helyett a funkcióhoz való alkalmazkodásban, és ideális esetben bevonják a munkavállalókat is az irodai környezet kialakításába. Az Év Irodája különböző kategóriáinak díjazottjait idén is több száz versenyző közül választották ki az OfficeUP irodatrend konferencia keretében, a fentebbi szempontokat szem előtt tartva.

A Év Irodája titulust a Budapesten már több izgalmas és egyedi irodával is rendelkező Dealogic nyerte – a Margit hídnál található Playgroundról, és a mostani nyertessel egy épületben működő Dealogic City-ről (ami 2016-ban szintén az év irodája lett nagyvállalat kategóriában) már mi is írtunk. A mostani díjazott ION - Dealogic Planetet is az eddigi belsőépítész csapat, a Mashroom Design (Bodrogi Fanni, Gáti Anna, Hitka András, Megyeri Noémi, Szegő Gábor, Zengővári Attila) tervezte. Ezúttal a tematikát a világ azon nagyvárosai adták, ahol a cégnek kitelepülései vannak, azaz New York, London, Sao Paulo, Peking, Sydney, Mumbai, Tokio, Hongkong és Budapest egy-egy jellegzetessége köszön vissza a dizájnban.

Az Év Irodája Design díjat a csodálatosan felújított Duna-parti Neuschloss-palotában működő Redwood Holding Iroda kapta. Az 1898-99-ben Neuschloss Kornél tervezte eklektikus stílusú műemléki épület legszebb része a lépcsőház színes díszítőfestése, amit az Operaház vagy éppen a Lotz-terem freskóit is megalkotó Lotz Károlynak tulajdonítanak. A modern kor követelményei elégítik ki az irodaházban kialakított öltözők, zuhanyzók, biciklitárolók, ezen kívül még egy meleg ebédet is kínáló kávézó is működik a ház aljában. Az Év Irodája Kisvállalati kategóriában a nyertes a szegedi Antavo lett, de a döntősök között több budapesti helyszín is szerepelt, mint a WorldQuant budapesti, Szabadság téri irodája és az ESTON Alkotás úti irodája is.

Nagyvállalat kategóriában a Váci úti, egyre drasztikusabb ütemben kiépülő irodafolyosó egyik bérlője lett a befutó. A BlackRock befektetési és kockázatkezelő cég 430 fős irodája a cég legnagyobb központja Európa kontinentális részén. A kissé nyers és indusztriális hangulatú terekben a funkcionalitás és a praktikum jutott a fő szerephez. A döntősök között volt megújult Graphisoft székház, a Supercharge és az Astra Zeneca gyógyszercég budapesti irodája is.

Az Év Közösségi Tere döntősei között is több izgalmas helyszín is volt. A győztes Egis Közösségi Munkatér egy több mint száz éves vállalaté, ahol az új térmegvalósítás a belső kultúraváltási irányvonalat is jelképezi. Izgalmas project még a Tűzoltó utcai egykori Tűzraktér, előtte pedig Labor Műszeripari Művek épületének rehabilitációjával létrejött 418 fős Milestone Budapest Semmelweis felső kategóriás kollégium (ami amúgy a Az Év Ingatlanfejlesztése Különdíjat is bezsebelhette).

A különdíjat a már általunk is meglátogatott Belvárosi Közösségi Tér nyerte el, ami több ingyenes szolgáltatással könnyíti meg a belvárosi családok életét, de a mezőny erős volt, hiszen a döntősök között volt az Egyszülős Központ és a Millenáris Startup Campus is.

Az Év Ingatlanfejlesztése kategóriában pedig egy igazi mamut, a 2018 nyarán frissen elkészült Telekom székház lett a győztes. Ez az épület egymagában a budapesti ingatlanpiac 2%-át teszi ki, és kilenc szintjén közel 4.500 dolgozónak biztosít munkaállomást. Az irodák versenyét követte egy második gálaest is, ahol a hazai ingatlanpiac prominens tagjait, befektetéseit és szereplőit díjazták.