Március 29-31. között újra készülhetünk a Várkert Bazárban felállított kifutókra: jön a Budapest Central European Fashion Week, a 2019 / 20-as őszi-téli kollekciókkal. A Közép-Európai régió egyik legnívósabb divateseményére a szervezők sok újdonsággal, a város több pontját érintő side eventekkel, tematikus kiállításokkal, workshopokkal, shopping- és koktélpartykkal készülnek, de nagy hangsúlyt fektetnek a hazai és nemzetközi tervezőkre, fiatal tehetségekre, valamint az erős szakmai jelenlétre.

Az idei Budapest Central European Fashion Weeken (BCEFW) többek között az a nyolc magyar márka is bemutatja legújabb kollekcióját, akik nemrég bekerültek az olasz divatkamara mentorprogramjába, majd februárban a hazai divatszakma történetében először a milánói divathéten prezentálták kollekciójukat a közönségnek. Az olasz divatfővárosban mutatta be darabjait az Abodi, az Artista, a Celeni, a Cukovy, az Elysian, a Je Suis Belle, a Tomcsányi és a Zsigmond Dóra menswear.

Budapesten egész pontosan március 29-31. között találkozhatunk a fentebb említett tervezőkkel (mások mellett), és a tavalyi eseményhez hasonlóan most is a Várkert Bazár lesz a bázis. A szervezők tudatosan készülnek a divatipart érintő olyan globális változásokra, mint például a fenntarthatóság kérdése. Ezért pozitív változások megteremtésére, környezetbarát eljárások bevezetésére ösztönzik a tervezőket.

„A divatipar jelenleg nem fenntartható. Belátták ezt a meghatározó divatfővárosok, New York, London vagy Párizs divatintézetei is, akik elkezdtek azon dolgozni, hogy hogyan lehetne minél rövidebb idő alatt fenntarthatóbbá tenni a divatvilágot és annak különféle ágazatait azért, hogy a fiatalabb generációnak már természetes legyen ez a fajta divatszemlélet. Szeretnénk, hogy Budapest a turisztikai látványosságai mellet a környezettudatosságáról is ismert legyen a jövőben.” – tette hozzá Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője.

„A Bauhaus 100. évfordulóját világszerte nagyszabású programokkal ünneplik, természetes volt, hogy mi is beépítjük a koncepciónkba, mivel az iskola meghatározta a 20.század és a jelenkor művészetét és kultúráját. Különösen fontos ez számunkra, hiszen a Bauhaus több tanára és diákja is magyar volt, nagy hatása volt a textiles Berger Ottinak, Breuer Marcellnek és Moholy-Nagy Lászlónak, akinek például festményei, kollázsai, fényképei, grafikái, fotómontázsai ma is inspirálóan hatnak az olyan divatházakra mint például a Chanel, a Prada vagy a Balenciaga.” – mondta Forintos-Szűcs Anita a divatipari divízió igazgatója.

A divathétről bővebb információt ITT találtok.

Tématámogatás. Készült a Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. támogatásával.