Bár könnyen érezhetjük úgy, hogy 2019 alig kezdődött el, igazából hamarosan véget ér a január, a programok pedig csak sokasodnak. Így az előttünk álló négy kihagyhatatlan eseményei is elég diverz képet mutatnak: van köztük különleges borkóstoló, színházi tárlatvezetés, a Steven Spielberg Schindler listájának huszonötödik évfordulós vetítése, lemezbemutató, kínai újévi ünnepség és még sok más.

Csütörtök

A Várfok GalériaNégyszemközt című tárlata Lucien Hervé és Rodolf Hervé, apa és fia fotográfiáinak különleges válogatását mutatja be. Olyan, egymásra rímelő képek kerülnek kiállításra, melyek amellett, hogy összekacsintanak, mindkét fényképész művészetének lényeges vonásait is bemutatják. A képpárok kiemelik a két életmű sajátosságait, az alkotók egymástól élesen eltérő látásmódját, ugyanakkor áthatja őket a közös szellemiség is, így például a szociális érzékenység, a társadalomkritika, a humor, az irónia, az absztrakció iránti affinitás.
Melyek voltak 2018 legkülönlegesebb borai?
Melyek a profik kedvenc tételei? 2019 első Winelovers Afterwork-jén az óév csúcsborai kerülnek a középpontba. A Winelovers Nagykóstolókat rendszerint bortesztek előzik meg, ahol nemzetközi borakadémikusokból álló csapat keresi az adott tematikához illő legkiválóbb tételeket. A tesztek során közel 1000 palack közül kerültek ki a top tokaji, kékfrankos, rizling és bordói tételek, amelyek közül most 50-et ismét elhoznak nekünk, korlátlan kóstolási lehetőséggel.
Ez az új, kosztümös történelmi dráma a karizmatikus Stuart Mária viharos életének krónikája. Mária 16 évesen francia királyné lesz, majd tizennyolc évesen megözvegyül, és ellenáll a nyomásnak, hogy újból férjhez menjen. Ehelyett visszatér szülőföldjére, Skóciába, hogy visszakapja jogos trónját. Ám Skócia és Anglia az ellenállhatatlan I. Erzsébet uralma alá tartozik. A két fiatal királynő egyszerre bűvöli el és félemlíti meg egymást. Riválisok a hatalomban és a szerelemben is, és női uralkodók a férfiak világában, ezért el kell dönteniük, hogyan játsszák le a játékot, melynek neve: házasság kontra függetlenség.

A magyarhertelendi kézműves sörfőzde bemutatja legújabb, Móres nevű főzetét, ami egy milk stout – és mellette csapra kerülnek a már olyan jól ismert tételeik is, mint a félbarna búzasörük, a Kótyagos, a Nem vagyok én apáca nevű meggyes barna lágerük vagy a Szeplőtenre keresztelt világos láger.

Csütörtökön Staszkiv Gergely lesz a Barside vendége, aki a magyar Bacardi Legacy Cocktail Competition egyik döntőse. Gergely itala a Fuerza Positiva névre hallgat, ezzel fog majd versenyezni a Moszkvában tartandó döntőben. Akik ellátogatnak a koktélbárba, ezt a nyertes italt kóstolhatják meg az este folyamán.

Hajdu Szabolcs rendezése, melyből film is készült. Ernella, Albert és 10 éves kislányuk, Laura egy évvel ezelőtt a jobb megélhetés reményében elhagyják az országot, de Skóciában nem boldogulnak, ezért hazajönnek. Az éjszaka közepén beállítanak Ernella nővéréhez, Eszterhez. Eszter férjével, Farkassal és 5 éves kisfiúkkal, Brúnóval jobb egzisztenciális körülmények között élnek Ernelláékkal szemben, akik komoly anyagi problémákkal küzdenek. A két család között soha nem volt igazi összhang.

Bukta Imre – korunk egyik legjelentősebb kortárs alkotója – legújabb kiállításán feltárja előttünk primer környezetére és emlékeire épülő saját világát, amely egyszerre a vidéki magyar valóság és Bukta sajátja. „Úgy paraszti, hogy már nem paraszti, úgy vidéki, hogy nem vidéki, úgy mezőgazdasági, hogy ipari is" – fogalmazott Földényi F. László. Ugyanezen a napon jelenik meg ráadásul a művész a tárlattal azonos című új könyve is, ami itt már beszerezhető lesz.

Mára Anissa a száz legbefolyásosabb arab nő egyike, angol és amerikai televíziós- és rádióműsorok állandó szereplője. 2018 májusában jelent meg legújabb, Feast című – szám szerint a kilencedik – szakácskönyve, amely a teljes közel-keleti régióból gyűjti össze az arab világ legizgalmasabb receptjeit. A könyvet a New Yorker Magazin beválasztotta 2018 legjobb szakácskönyvei közé. Január 14-én és 15-én többek közt fehér tabbouleh-t, mudardarát, sáfránnyal marinált sült bárányt és baklavát fog készíteni.
Anna Both borász, exportmenedzser tart majd angol nyelvű borkóstolót, amelyen Pepe Raventos nyolc tételes (Xarel-lo 2016, Can Sumoi La Rosa 2017, Bastard Negre 2015, Ancestral 2016, Raventos i Blanc Blanc de Blancs 2016, Raventos i Blanc de Nit rosé 2016, Raventos i Blanc de La Finca 2015, Raventos i Blanc Manuel Raventos 2008) projektje kerül terítékre. Különleges, egyszeri alkalom, nem érdemes kihagyni!
S. Olbricht, Aiwa és Imre Kiss ezúttal kedd helyett csütörtökön idézi fel a 90-es évek Angliájának tomboló rave színterét; a zongorás acidek és ős-breakbeatek mellett viszont ezúttal premier is lesz: a Wave Twins mutatja majd be első EP-je, a Half-Half anyagát. 

Péntek


A védjegyszerű death-groove-thrash metál alapokat tiszta énekkel, jellegzetes dallamokkal kombináló Soilwork és az elmúlt három évtized egyik legmeghatározóbb skandináv metálzenekara, az Amorphis egy estén? Ráadásul az élőben különösen intenzív ukrán Jinjerrel, és egy német reménységgel együtt? Erre mondják azt, hogy kihagyhatatlan.

Vámos Miklós:“Nekünk itt és most, a huszonegyedik században minden másodperc számít és kell. Legfőbb küzdelmeinket a látszat ellenére nem a hülye főnökkel, a korlátolt pedagógussal, az ellenséges szomszéddal vagy a pénz előteremtéséért vívjuk. A mi állandó ellenfelünk az idő, melyet minél tökéletesebben tudunk mérni, annál könnyedebben szökken ki a markunkból. Egyre több kéne nekünk, futunk utána, megeshet, hogy éppen emiatt nem jut belőle elég szinte semmire.” Vajon trükkök vagy csodák történnek a rendkívüli terápia alatt, ahol egy elégedetlen páciens (aki pont az Örökkévaló) és egy tanulási problémákra szakosodott pszichológus beszélget?
Meg lehet-e oldani egy kezelés (felvonás) alatt, ami tönkrement az utóbbi párezer évben? Ebben az egyedi hangvételű, különös alapszituációt felhasználó színdarabban egyszerre nevethetjük ki magunkat és a (jó?) Istent is... már aki ki meri nevetni.

Mit kezd egymással egy férfi és egy nő, ha az egyik mást akar, mint a másik? Ha más a ritmusuk? Ha más dolgok fontosak számukra, mást gondolnak a gyermeknevelésről, és mást arról, hogy hogyan és mivel töltsék a vasárnapot? A Láthatáron Csoport (ex-Bohócok a Láthatáron) közös gondolkodásra buzdíta párkapcsolati mintákat, problémákat, élethelyzeteket illetően, miközben szórakoztat is. Részvételi előadásukban a nézők is kommentálhatnak, beleszólhatnak, sőt, instruálhatják is a színészeket egy adott ponton. Az előadás inspirálódik a galéria adottságaiból, az ott kiállított képek, festmények, illetve a hely atmoszférája a játék szerves részét képezi.
A North Brewing Co.-t 2015-ben hozta létre John Gyngell és Christian Townsley, akik a legendás leeds-i North Bar alapítói. A North Bart 1997-ben nyitották meg, amely Nagy-Britannia első craft beer bárja volt és óriási hatással volt a szigetország kraft sörös életére. Aztán 2015-ben egy tíz éves álom vált valóra, amikor megalapították a saját főzdéjüket 2500 literes főzőházzal egy kétszáz fős taproommal, mindössze alig egy kilométerre a bártól. Ezen az estén ők lesznek a MONYOBrewing Co.és a Hopaholic vendégei, ahol amellett, hogy ötféle sörük is a csapra kerül, három dobozos verziót is be lehet majd szerezni a helyszínen.
Ezen a különleges alkalmom olyan magyar borokat bontanak majd meg, melyek többségét már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni. Olyan tételeket kóstolhatsz majd, mint a Hollóvár Furmint 2006, St. Andrea Merengő 2006, a Takler Primarius 2000 vagy a Somló Kincse Piros bakator 2017.

Pénteken téli leárazással indítja a hétvégét a Typo Showroom. Újra előkerülnek a turkálódobozok, de az állványos darabok is csökkentett áron lesznek kaphatók este 19 órától. Amíg válogatunk a leértékelt cuccok közt, Kali biztosítja majd a háttérzenét.
Tizenegyedik születésnapját a LavaLava nem kisebb bookinggal ünnepli majd, mint a detroiti technó színtér egyik legendájával, Kevin Saundersonnal! A Belleville Three egyharmada (Juan Atkins és Derrick May mellett), az Inner City egyik alapítója elsők közt elegyítette a Kraftwerk elektronikus kísérletezéseit a fekete tánczenékkel, és mutatta meg, hogy a különböző szintetizátorokban és dobgépekben rejlő lehetőségeket – lefektetve ezzel a stílus alapjait. Megszámlálhatatlan műfaji himnusszal, kollaborációval, és DJ-szettel később pedig még mindig nem látszik rajta, hogy lassítani akarna, így már most az év egyik legemlékezetesebb szettjére készülni.

Szombat

Szombaton nem csupán a már megszokott árusok termékei miatt lesz érdemes kilátogatni, ez alkalommal kétféle csabai kolbászból készült grillkolbásszal is várnak mindenkit, melyhez puha zsemle, mustár és forró tea is jár.
Január 26-án jön a következő Gardrób közösségi vásár a Dürer Kert termeiben, ahol ezúttal is beszerezhetünk olcsón néhány klassz ruhadarabot, vagy épp túl is adhatunk a már megunt, kinőtt vagy valójában sosem hordott ruháinkon.
Hatodik alkalommal rendezik meg idén a Zuglói Magbörzét, ahol már most beszerezhetjük a szükséges magokat a tavaszi ültetéshez, de ott a lesz a Chili & Vanilia blog szerzője, Mautner Zsófia és a Valeyrac Exotics is, akik közösen fognak főzni. A PlantTogether standjánál pedig közösségi magvetéshez is lehet majd csatlakozni január 26-án.

;t=1s

Kalapban, néhány furcsa, füstös gondolattal fejében Ady Endre halad el mellettünk, a Lónyai utcában lévő szerkesztőségbe siet épp. Menjünk utána! Vágjunk neki az utcáknak egy bőrönddel, ahogyan ő tette egykor. Alkossunk vele kávéházi asztalánál, búcsúztassuk tolongó gyászolók körében a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. (A séta a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.)
A Gravity Brewing legújabb különlegessége kifejezetten a hideg, sötét téli napokra készült: a Prototype egy 10%-os alkoholtartalmú imperial stout, amiben főleg a hordóban érlelt rumos, valamint a kávés-keserűcsokoládés aromák dominálnak.

A többek közt a Subscribe, a Jazzékiel, a Blind Myself, a The Idoru tagjaiból alakult grunge-os-pszichedelikus (progresszív) rockot játszó supergroup szűk egy évtizedes működés után határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét. De előtte még egy karrieráttekintő koncerttel búcsúznak a közönségüktől.

James Ginzburg és Paul Purgas duója az elektronikus zene világában egyedülálló módon egy szobrász precizitásával és finomságával alakítja minden egyes hang formáját improvizációja közben. Zenéjük elsöprő erejét az ember a csontjaiban érzi, lenyűgöző részletessége pedig folyamatosan rácsodálkozásra kényszerít. Fellép még mellettük a korábban Heatsick néven ismert Steven Warwick furcsa hangmintákból épített melankolikus-elektronikus balladáival, míg a magyarországi színteret AIWA képviseli majd álomszerű hangulatképeivel.

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix (Csákányi Eszter), tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra (Tenki Réka). Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert (Ficza István)  azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni. Korhű, mégis kortárs, vicces, mégis elgondolkodtató: Polgár Csaba legújabb rendezése bravúrosra sikerült.

Babé Sila olyasmihez nyúlt, amihez itthon egyelőre nem sokan, és nagyon jól tette: amíg a nemzetközi zenei piacon jelentős sikereket érnek el a legjobb értelemben vett r&b projektek, annyi soullal kitöltve, mint egy évtizednyi Motown lemez, itthon valamiért kevesek kapták el ezt a szelet. Stahl Barbi az elmúlt években két albummal és megannyi koncerttel bizonyította, hogy kiemelt szereplője a hazai könnyűzenei életnek. Képviselte már hazánkat showcase fesztiválokon, illetve különleges, teljes zenekaros koncertet adott az MR2 Petőfi Rádió stúdiójában.Ez utóbbit nyilvánosan, élőben még nem láthatta a közönség; egészen eddig, ugyanis hétvégén a teljes zenekaros Babé Sila Acoustic Band felállásával érkezik a Société Budapestbe.

Vasárnap

A vonatok és a vasút rajongóit várják a Családi Mesehétvégén a Miniversumban, ahol január 26-án és 27-én minden a mesékről és a játékról szól majd. A játszóházban az apró kezek műhelyében a gyerekek elkészíthetik majd Thomast, a gőzmozdonyt, a Kisvakondot és sok más kedves mesefigurát is. A legkisebbeket Brio építősarokkal, a nagyobbakat pedig iPad vonatozással is várják.

A hét utolsó napján egy különleges és egyben nagyon hasznos programmal készül a Szimplant és a Színes Erzsébetváros. A belváros madarai számára készítenek etetőket a Szimpla Kertben, majd a résztvevők segítségével meg is töltik ezeket madáreledellel. Továbbá azok jelentkezését is várják, akik vállalják, hogy állandó felügyelői lesznek egy-egy madáretetőnek.
Január 27-én közösségi javítóműhelynek ad otthont a Szimpla Terem, ahol szerszámokkal és tapasztalattal segítenek újra használható állapotba hozni javításra szoruló tárgyainkat. Legyen szór ruháról, elektronikai eszközről, esetleg kerékpárról, itt mindenben tudnak majd segíteni.


A háromnapos rendezvény ünnepi- és kulturális programok sorát vonultatja fel, hogy csak párat említsünk: pandashow, kultúrműsorok, hagyományos kínai orvoslást bemutató ingyenes diagnózissal és kezeléssel egybekötve, tea-szertartás, kungfu, tradicionális kínai ruhák (qipao és hanfu), hagyományos kínai hangszerek (erhu, guzheng, kínai dob), kalligráfia és festészet. A helyszínen a Kínai Turizmus standjánál információkkal, tanácsokkal látják el a kínai utazást tervező érdeklődőket. A színpad közelében található street food standokon pedig hat kínai étterem képviselteti magát, ahol frissen készítik az igazi, autentikus kínai ételeket.
Premierjének huszonötödik évfordulója alkalmából digitálisan felújított változatban újra bemutatják Steven Spielberg holokausztfilmjét. A Thomas Keneally dokumentumregényét, a Schindler bárkáját feldolgozó alkotás a maga elborzasztó és grandiózus valóságában mutatta meg a koncentrációs táborokat és a zsidóság üldözését, a hatását pedig jól tükrözi, hogy tizenkét Oscar-jelöléséből hetet díjra is váltott.
Bécsben már tíz éves hagyománya van, most először megérkezik Magyarországra is: a JaJaJa Fesztivál Skandinávia friss hangjait hozza el az A38 Hajóra, hogy a budapesti közönség megtapasztalhassa, mire kapják fel a fejüket északi társaink. A kiállítótér egy estére megtelik sarki fénnyel és hűvös szelekkel, de három előadó gondoskodik majd arról, hogy senki se fázzon.

Derek Vinyard-ot, a karizmatikus neonáci bandavezért különös kegyetlenséggel elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságért zárják börtönbe. Szabadulását követően az új elveket valló, múltjáért szégyenkező Derek rádöbben, hogy meg kell mentenie öccsét, Danny-t, mielőtt bálványozott bátyja útját követve megbocsáthatatlan bűnöket követne el.