Körülbelül egy éve beszélgettünk egy új üzlet nyitásáról a Szimply/Kontakt tulajdonosaival, de akkor még a Röser Udvar közelében gondolkodtak. Aztán jött egy lehetőség, és a valamikori Híradó/Horizont mozi földszintje decemberben új funkciót kapott. Igencsak különleges hangulatú kávézót alakítottak ki, reagálva a legfrissebb ausztrál trendekre. Reggelizhetünk, brunch-olhatunk, kávézhatunk és elég extra alkoholmentes koktélokért, vagyis mocktailokért is betérhetünk hozzájuk. Ráadásul, ha az idő úgy alakul, a napsugarakat is örömmel vendégül látják.

"Üljünk be valahova a körúton!" – legyünk őszinték, a 18-as korosztályon kívül kevesektől halljuk ezt a mondatot, hisz lássuk be, olcsó kocsmákon kívül nagyon mást nem találunk erre jelenleg. Ez egy szomorú tendencia, sok dolga volna a városvezetésnek ezzel a jelenséggel. A New York Café természetesen él és virul, naponta vendégek százai keresik fel a nagy múlttal bíró helyet, de ezen kívül nem nagyon tudunk más kávézót, ráadásul a New York tényleg intézmény, egy olyan hely, amit a lokálpatrióták életükben egyszer látogatnak meg, bámészkodás és irodalmi jelentősége miatt. Viszont most megérkezett a Horizont, ami méltó ahhoz, amit régen képviselt a körút.

Az üzemeltetői nem zöldfülűek, ugyanis Bajkó Péterékhez olyan helyek tartoznak, mint a Kontakt és a Szimply, melyek a főváros fontos kávézós és reggelizős pontjai. Egyértelműen az újhullámos kávézás Mekkájából inspirálódnak: többször megfordultak már Melbourne-ben, nemcsak a netes utánakeresések, a Pinterest-es képválogatások hajtják őket, hanem a tapasztalat is. Ez nagyon fontos, ha valami eredetit és felismerhetőt szeretnél csinálni.

Sok előkészület után végül decemberben megnyitott a Horizont Café, melyet a néhai Híradó Mozi/Horizont Mozi földszintjén találjuk. A névválasztás így egyértelmű, és az is, hogy ha adott egy ilyen speciális, kör alakú tér, mely egykor szebb időket élt és műemléki védelem alatt áll, akkor nem lesz belőle se indusztriál, se shabby chic, se minimál, se semmi most futó hullám gyermeke, hanem inkább a kor szellemét idézi meg. Így lett, s egy art deco elemekkel jócskán megtámogatott enteriőrt kapott a kávézó. Ami nem annyira elegáns, hogy nyáron ne lehessen betérni egy papucsban, hátizsákkal, de nem is annyira hétköznapi, hogy a New York Café ne kapjon igényes kilátást.

A kávé szeretete és magasfokú ismerete már adott, így Petiék most végre egy tető alá hozhatták az ételt és a kávét. Újhullámos vonalon mozognak természetesen. Egy eszpresszóért 500 forintot fizetünk, dupláért 600 forintot, a latte 850 forint és isteni forró csokijuk is van, szintén 850 forintért. Nem a pudingos, gejlebb verzió, hanem a természetközeli, kakaóbabos ital.

És itt van nekünk még egy érdekes faktor, mellyel itthon még nem nagyon találkoztunk: főként tea-alapú mocktailokkal is szolgálnak, 1200 forintos egységáron. Kettőt kóstoltunk: a Zöld matchát, kókuszvizet, lime-ot, friss koriandert tartalmaz. Szép, intenzív színű ital, amit persze a sárga ülőalkalmatosságon lazítva is jó inni, de első kortyra valami egzotikusabb helyre navigál. A Piros hibiszkusz, gyömbér, citromfű, juharszirup, narancsvirágvíz mixtúrája, édesebb ízvilággal.

Rátérvén az étlapra és a konyhájukra: a főzőterületet félig nyitottan találjuk a Horizont hátsó részében, viszont szerencsére ez szagokban nem jelenik meg. Viszont ha kedvünk úgy tartja, megleshetjük, ahogy készül az ételünk. Alapvetően brunch-os helyként aposztrofálják magukat, így reggelik (avokádótoast, croque, rántotta) is helyet kaptak az első menün, de olyan kraftosabb fogások is, mint a füstölt makréla édesburgonyán, a vajas burgonyapürével tálalt sous vide marhapofa. Jól megférnek egymás mellett mindezek, ne a klasszikus vonalat várjuk, hanem valami izgalmasabbat és látványnak sem utolsót.

Megkóstoltuk a croque-ot (2400 forint), mely két óriási szendvics, remek kovászos kenyérből, karajjal, mustármártással, sok zölddel, remekül elkészített fürjtojásokkal. Ez egy tudatosabb variáns. A marhapofát (3300 forint) is kipróbáltunk, szerencsére. Szuper volt maga a köret és az omlós hús is. Ebédnek is beillik, de a késői reggeli idején sem ellenkeznénk.

Desszertnek a tejberizst (1700 forint) választottuk, mely céklás almapürével, kardamomos körtével, céklamorzsával és törökmézzel érkezett, kész költeményként. Az egész olyan nagyon "újvilági", és mégis benne van Budapest.

A tervek szerint havonta, kéthavonta változik majd a kínálat, későbbre pedig terveznek vacsoraesteket is. Ajánljuk a Horizontot komótos reggelikhez, a külföldi barátokkal, hogy ők is meglássák, hogy az ilyen jellegű reggelik sem elhanyagolhatók a városban. Napfényes kávézáshoz, "száraz" baráti beszélgetésekhez.