DJ Suhaid lemezboltja, a Müskinn showroomja és egy szabadúszóknak fenntartott tér is helyet kapott a Bródy Sándor utca (és Budapest) legújabb boltjában. De a hamarosan egy vintage ruhabutikkal is bővülő Bodryban rendszeresek lesznek a workshopok is, ahol készíthetünk majd pénztárcát, kistáskát és egyéb kiegészítőket. Megnéztük a főváros legújabb „üzletház”-át.

A Bodry eredettörténete két egymásba érő szálon futott. Ezek egyike a lemezjátszók és bakelitek egyik legfontosabb hazai megfejtőjéhez, Kürti Kristófhoz , vagy ahogy a többség ismeri, DJ Suhaidhoz kapcsolódik.

„Régóta gyűjtöm a lemezeket, egy idő után pedig, ha láttam valamit olcsón és tudtam, hogy valamelyik ismerősöm keresi, megvettem és így egyre jobban belecsúsztam a bakelitekkel való seftelésbe. Aztán amikor mellette hirtelen nem volt munkám, az unokabátyám elkezdte, hogy ebbe a hobbiba fektetni kellene, csináljunk egy boltot. Szóval úgy két éve elkezdtünk irdatlan mennyiségű lemezt vásárolni, sokkal többet, mint amennyit azelőtt bármikor vettem magamnak már azzal a konkrét céllal, hogy nyitunk egy saját helyet.” - mesélte a Kalóz Records eredettörténetéről.

Az alapítók által csak „üzletház”-nak nevezett bolt földszintjének legnagyobb részét elfoglaló, a Sufni által tervezett rekeszekben sorakozó acetátlemezek között pedig minden stílusban és árkategóriában találhatunk magunknak valót, a ritka etnojazztől az olasz hormonhouse-ig. Emellett különböző zine-okat (Penészvirág, Élő-halott, Hüvelygomba és társaik) is beszerezhetünk.

A másik szálon a konceptuális táskakollekcióiról ismert Müskinn alkotói hasonló utat jártak be: eleinte valamelyiküknél volt a műhely, de két és fél év alatt annyira kinőtte magát a márka, hogy már szükségük volt egy saját helyre. Elkezdték tehát körbekérdezni az ismerőseiket, köztük a Küss Mich-alapító Puskár Krisztiánt (akivel épp egy közös táskán dolgoznak), a „kulturális aktivista” pedig összekötötte őket Kristóffal. Mivel mindkét fél egy olyan boltot szeretett volna, ahol sok minden kapható, egyértelmű volt, hogy együtt költöznek be a Bródy Sándor utcába.

A Bodry azonban több, mint egy lemez- és egy táskabolt összessége: egyrészt mert a Müskinn rendszeresen tart majd workshopokat az emeleten, ahol többek közt kistáskát vagy pénztárcát is készíthetünk magunknak, másrészt mert az emelet egyfajta közösségi térként is funkcionál. Olyannyira, hogy a szabadúszók akár asztalt is bérelhetnek a külön nekik kialakított emeleti szobában – a légkör itt garantáltan izgalmasabb/inspirálóbb, mint otthon vagy bármelyik egyenhipszter kávézóban.

Az ötszámjegyű bakelitkollekció és a Müskinn táskák és pénztárcák mellett a kínálat ősszel ráadásul tovább bővül: a pincébe a vintage ruhabutik Store 5621 fog beköltözni, várhatóan szeptember magasságában. De addig is megéri válogatni az AU Workshop által tervezett bútorokon található kincsek között – valószínű, hogy nem hagyjuk el az „üzletházat” üres kézzel.