Kárpáti Tibor legújabb kiállítása Budapestről készült pixelképek sorozatán keresztül foglalja össze eddigi életművét. A nyolcvanas évek kultikus számítógépes játékainak grafikáját idéző alkotások azonban nemcsak az Atari-generációnak lehetnek vonzóak: a legkisebbektől a legidősebbekig bárkit képesek megmosolyogtatni. Ráadásul többük most látható először a nagyközönség számára, de később a Budapest Off című antológiában is találkozhatunk majd velük.

Kárpáti Tibor azon kevés hazai grafikusok egyike, akinek munkái a szakma és a nagyközönség egyöntetű lelkesedését váltják ki nemzetközi körökben is. Valószínűleg azért, mert elsősorban a szöveg nélküli történetmesélés foglalkoztatja, amikor a kép nem csupán illusztráció, hanem egymagában elég tud lenni – a beszélt nyelvtől függetlenül is érthető-értelmezhető, akár egy piktogram. Művészetének másik központi eleme pedig a pixel, a képpont, a kép legkisebb szerkeszthető alkotóeleme.

Dolgozott már fel klasszikus történeket ilyen formában, készített illusztrációkat a The New Yorkernek, valamint a Hermés őszi-téli katalógusához: mindkettőből vannak szemelvények a Budapest Projekt Galériában, ahogy a The Bologna Children’s Book Fair’s Illustrators Exhibitionön debütált Kihalni esélyes! című képeskönyvet is kézbe vehetjük, a látogató családok legnagyobb örömére.

A Pixel City ugyanis minden korosztály számára érdekes és vonzó program lehet: színes, szórakoztató, ötletes és kreatív alkotásokkal van tele a tárlat, amelyeknél hol azon lehet eltöprengeni, hogy melyik Oscar-jelölt filmet sikerült pár kockába sűríteni, hol pedig gyermeki lelkesedéssel lehet nézni, ahogy Budapest jellegzetes életképei megelevenednek előttünk – a nyolcvanas évek számítógépes játékait idéző grafikával.

A képpontokból felépülő alkotások mellett a művész számos gyerekkönyvhöz (Csókolom, pókmajom!, Juhhé, szemüveges lettem!, A tükör előtt) készült illusztrációja is kikerült a falakra, mellettük pedig Lego-építmények is reflektálnak a sajátos stílusra. Egyszerűen nem lehet nem mosolyogni a hol bájos, hol egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató alkotásokon. Június hetedikéig látogatható, tényleg érdemes rá elvinni a teljes famíliát – garantáljuk, hogy a család minden tagja talál majd legalább egy neki tetsző művet. Mi csak annyit mondanánk: szeretnénk egyszer Kárpáti Tibor szemein keresztül látni Budapestet.