budapest

A MOME épülő campusán jártunk – átadták a Technológiai Parkot, jövőre kész a teljes komplexum

Szerzők

  • Bartha Dorka

2018. 03. 24. 9:23

A harmadik, befejező üteménél tart a MOME zugligeti campusának a fejlesztése. A most átadott Műteremház-Médiaházzal teljes a Technológiai Park, és zajlik a 3h Építésziroda tervezte Akadémiai Szárny és Tudásközpont építése is, melyet előreláthatólag 2019-ben már birtokba is vehetnek a hallgatók. Bejártuk az új, átadott épületet és mutatjuk az új látványterveket is.

A 2014-ben induló fejlesztések előtörténete hosszú évtizedekre nyúlik vissza. A 20. század sokszor toldozott-foldozott kényszermegoldásai után, több mint két évtizede merült fel az ötlet egy modern, mindenben az egyetem és az új technológiai korszak kihívásaira és igényeire szabott campus megvalósítására.

Fotó: MOME

Fotó: MOME

A cél nemcsak a meglevő épületek és területek rekonstrukciója volt, hanem az egész intézmény tevékenységének újradefiniálása és funkcióinak bővítése. Az oktatás mellett az egyetem fokozott hangsúlyt fektet a jövőben a kutatás és a fejlesztés területeire is. Ezeknek a hangsúlyoknak a változása jelenik meg az épülő campus új épületeinek filozófiájában és arculatában is.

Fotó: MOME

Az építkezések kezdetekor, az első ütemben megvalósuló, Csomay Zsófia és Németh Tamás vezette CET Építésziroda Kft. tervezte Műhelyházban (MOME ONE) a fa, fém, textil és egyéb anyagokhoz köthető dizájntevékenységek műhelyei kaptak helyet, a most átadott Műteremház-Médiaház (MOME TWO) pedig a grafikai stúdiók, anyagkísérleti laborok helye, de ezekről rögtön bővebben is mesélünk. Ez a három egység alkotja a Techonlógiai Parkot a campus Budakeszi út felőli részén.

Fotó: MOME

Fotó: MOME

A harmadik, befejező ütem keretében újul meg a Gondűző villa és a szocreál, 1950-es években elkészült egykori A épület MOME MASTER néven, illetve a BA képzésnek otthont adó MOME BASE és a Tudásközpont, új nevén MOME UP. Valamit az egész campus szívét adó MOME GROUND, ami az épület aulájaként és főbejárataként is funkcionál majd. Az első terveket kicsit módosítva végül a fentebb látható formában valósulnak meg az új épületek. A tervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy park ősfás környezete ne sérüljön, és az egyetemi campus nyitottságának jegyében a kert, a könyvtár és a MOME GRUND mindenki számára látogatható lesz.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A most átadott Műteremház-Médiaház (MOME TWO) stílusában illeszkedik a korábbi Műhelyházhoz. Az épületek követik a környék beépítési karakterét, és a tervezők kerülték a a változékony, divatos formákat, értékálló, strapabíró és minőségi anyagokkal dolgoztak, de úgy, hogy az épület látványában mégis kapcsolódjon az 50-es években épült klasszikus homlokzathoz.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Helyet kapott benne egy térkísérleti tanterem is, ahol a mennyezetre szerelt, akár kétezer kilogrammos tömeget is mozgató teherdaru mellett elférnek az 1:1-es modellek is. De találunk profi stúdiót, vágó- és vetítőszobát, fotólabort is az épületben, melyekkel cél, hogy az oktatási időszakon kívül is teljes kihasználtsággal működhessenek, például bérbeadással.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

A 15,3 milliárdos, Fürjes Balázs, budapesti fejlesztések kormánybiztosa által vezetett kiemelt kormányzati beruházás keretében megvalósuló fejlesztések 2019-ben fejeződnek be, a hallgatók a 2018/2019-es tanév második szemeszterét már itt kezdhetik. A 135 éves múltra visszatekintő intézmény életében mindenképpen fontos fordulópontot jelent nemcsak az új intézmények és campus megvalósulása, de az ezekkel járó funkcióbeli megújulás is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Hasonló tartalmak