Sok babonát őrizgetünk az új évvel kapcsolatosan, a legismertebbek mégis lencseevéssel és meggazdagodással kapcsolatosak, vagy azt hirdetik, hogy amilyen az új év első napja, olyan lesz az egész esztendő is. Ebből kiindulva szívünkre vesszük, ha egész nap a túlélésre játszunk, ki sem lépünk a szobából és csak azon idegeskedünk, hogy másnap indul előről az év, a munka, a nehézségek. Ne streszeljünk, inkább töltsük hasznosabban a napot!

Ha nem tartott reggelig a buli és maradt energia

  • Fürdők
Szerencsére gyógyfürdőink zöme felismerte a jó kis január 1-jei pihenés lehetőségét, ezért reggel 10:00-es nyitás után a rendes nyitvatartás érvényes az év első napjára is. Mehetünk tehát a Rudas tetőteraszára, gyönyörködni a városban, a Széchenyibe úszkálni, a Gellértbe időutazni.

  • Sport, edzés
Elég menő tudatosan kezdeni az új évet is, ha volt fogadalom a testmozgásra vonatkozóan, ha nem. Nemcsak kezdésnek, hanem folytatásnak is kiváló, ha az egész óévben fontos volt a sport, január 1-jén miért ne lehetne ugyanolyan edzőnap? Nézd meg a kedvenc termed, lehet, hogy a szokásostól eltérő a nyitvatartása. A nagyok, mint például a Gilda Max Fitness-ek például nem zárnak be az év első napján sem. Futni is felszabadító érzés ilyenkor, húzd fel a cipőd, öltözz be és irány a szabad!

  • Korcsolyázás
Délelőtt nem nyit ki, ellenben 16:00-21:00-ig minden tettre kész embert vár a Városligeti Műlyégpálya. Jóleső lehet az újévi csúszás is.

  • Fotózás
Mivel hivatalosan munkaszüneti nap a január 1-je, ezért szokásosan sokkal kihaltabb a város, nincsenek dugók, tülekedő turistacsapatok, még a legkedveltebb budapesti csomópontokon sem. Fotós ambícióinkat ilyenkor a legideálisabb kiélni, mert kevesebb az esélye, hogy bárki belesétál a hosszú záridős, állványos fotónkba.

  • Brunch
Hiába nem volt ereszdelahajam az este, azért nem rossz egy kicsit tovább az ágyban maradni. Ha az esti súlyos klubbelépők, vacsora árak és viszontagságos hazajutások helyett egy ráérős brunch-ot választunk, az bőven rendben van. A Deák St. Kitchen már hagyományosan készül egy ilyennel,12:30-16:00 óráig.  A menü elérhető ITT.

Ha jó volt a buli, de van kedved némi programhoz

  • Kutyaharapás, szőrivel

A Barside másodszorra hirdet Afterpartyt január 1-jére, ami annyit jelent, hogy nem állnak le a koktélkeveréssel és segítenek mindazokon, akik még éppen kutyául vannak. Sokan állítják, hogy egy fűszeres Bloody Mary, vagy bármely paradicsomalapú koktél gyógyír lehet a másnapra. 13:00 órától lehet menni repetázni.

  • Burgerezés, rántott húsozás, salátázás
Van az a helyzet, amikor nehezen kelünk ki az ágyból, de egyetlen dolog mégis előrelendítheti a mozdulatsort, ez pedig nem más, mint az étkezés. Főzni nem biztos, hogy van kedvünk és kreativitásunk, ilyenkor érdemes jól beöltözni és elindulni valamerre. Az éttermek legtöbbje a munkaszüneti nap miatt zárva tart, de mondunk néhány tuti tippet. A Spíler legújabb, MOM-os egységében lecsúszhat egy duplahúsos, juharsziruppal-baconnel megtámogatott burger, a Kekszesek bátrak, mert annak ellenére, hogy világra szóló szilveszteri partyt csapnak, délelőtt 11-kor ki is nyitnak.

Náluk tápláló és egsézséges salátákat érdemes rendelni, vagy persze villásreggelit. A 21 Magyar Vendéglő rántotthúsa is meghozhatja az enyhet adó teltségérzetet. A Dobrumba 13:00 órától újévi menüvel várja azokat, akik valami extrább ízkombinációra vágynak, a Vendéglő a Kisbíróhoz sem tétlenkedik, 15:00-kor nyitnak és egész újévi menüsorral készülnek, melyben csupa macskajajos gyomorra is gyógyhatással bíró fogást találunk. Úgy, mint korhely leves füstölt oldalassal és békési kolbásszal, vagy a kemencés töltött káposzta. Az l55 és a Budapest Barbecue Company közös lakomára hív - ezúttal a deep dish pizzák helyett bőséges hústálak, lencseleves várja a megfáradt vendégeket.


  • A kötelező lencsézés

A Jászai Mari térhez közel nyílt KuszKusz-t ugyan még nem teszteltük, nagyon kíváncsian várjuk, mert ígéretes a koncepció. Nem kezdik tétlenül az évet, január 1-én lehet menni hozzájuk elviteles lencséért. A KIOSK a nagy Studio54 party után természetesen megtartja a hagyományos lencsepartyt, amire 13:00 órától lehet érkezni. Készítenek húslevest, náluk is biztosan lesz Bloody Mary, szóval ne csak a lencse miatt menjünk.