Az utolsó novemberi hétvégét már a közelgő ünnepek jegyében szervezett programok dominálják: vásárok, téli fesztiválok, szezonális városnéző túrák és társaik. De ez nem jelenti azt, hogy innentől más már nem is lesz Budapesten - ajánlunk többek közt különleges borkóstolókat, nem egy (visszatérő) világsztár koncertjét, színházi darabokat, sörpremiereket, és még sok mást. Találkozzunk mindenhol!

Csütörtök

Amellett, hogy itt láthatjuk először Lars Von Trier legújabb pszichothrillerét (A ház, amit Jack épített) és a Q-ügyosztály következő darabját (64-es betegnapló), Ingmar Bergman születésének századik évfordulóját is ünnepli a program egy retrospektív programmal. De lesz még számos olyan játék- és dokumentumfilm, amelyet csak itt láthatunk, a legkisebbeknek pedig egy skandináv mesékből álló diavetítéssel kedveskednek majd.
Tekintve, hogy a mostani november utolsó hétvégéje, időszerű elkezdeni a karácsonyi készülődést, itt pedig családias környezetben válogathatsz szépséges adventi koszorúk, egyedi díszek, ékszerek, pompás növénykék és még sok más egyéb közül. A teljes ünnepi hangulat jegyében ráadásul forralt borral és csokoládéval várnak mindenkit.
Egy évvel ezelőtt állították össze a Mazel Tovban az első pastrami szendvicset, amelyből azóta a Mazel Tov Deli nevű eseménysorozat is kinőtte magát. A mostani alkalmon pedig ismét konyhai kiegészítőktől, izraeli fűszerkeverékektől, és jobbnál jobb izraeli nedűktől fog roskadozni a polc, illetve csak ezen az estén elérhető pastrami varációkkal is készülnek: lesz mákos házi bagelben érkező változat vörös cheddarral, BBQ szósszal és fermentált uborkával, vagy swiss cheese-zel, savanyú káposztával, mustárral, összesütött rozskenyérben érkező opció is.

Bor vagy sör? Ez egyike az örök kérdéseknek, és bár a Fehér Nyúl alapítóinak számára nem volt kérdés, melyik, azért úgy döntötték, hogy lefőzik a sörök borát, a barley wine-t. "Hosszú érlelési idő, elnyújtott örömök, desszertszerű íz" - jellemzik, ezen az estén ráadásul összekóstolhatod a 2017-es és a 2018-as változatot, hogy eldöntsd, melyik a jobb.

Mit tett kapcsolatainkkal a felgyorsult életmód, és mit teszünk mi magunkkal és a kapcsolatainkkal, szinte észrevétlenül? Mi jellemzi az emberi kapcsolatokat napjainkban? Van-e visszaút, vagy tudunk-e pozitívan adaptálódni a kinti elvárásokhoz, miközben belső egyensúlyunk megmarad?
Az online jelenlét ellensúlyozhatja a fizikai hiányát? Ezekre a kérdésekre tudhatjuk meg a választ a SlowHow novemberi előadásán.

A Csopaki Kódex Védjegybizottság elnöke, a hagyományos kézműves technikával készített borok mellett voksoló Fekete Pince alapítója, Dr. Fekete Zsolt vezetésével tartanak majd egy vertikális (tehát az adott bor különböző évjáratainak összehasonlítására alapuló) olaszrizling-kóstolót ezen a kispénteken, ahol pohárba kerül majd a 2008-as, 2009-es, 2016-os, 2017-es, 2011-es és 2010-es változat is.

Füstösség, gyengéd szorongás, érző szív: a texasi country folk legújabb nagy reménysége, Molly Burch először Magyarországon! A hatvanas évek americanajából kiinduló, de a latin ritmusokból és a klasszikus balladákból is merítő énekes-dalszerző két évvel ezelőtti, Please Be Mine című debütálásával már világszintű sikereket ért el, és valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy ilyen intim körülmények láthatjuk-hallhatjuk őt.

Az instrumentális poszt-krautrock zenekar élőben (is) az egyszerűbb témák kibontására épít, az élő elektronika és a hangszerek fúziója az egyik fókusz. Ugyanakkor sosem játszák kétszer ugyanúgy a dalaikat, így mindenképp izgalmas és újszerű marad az élmény. Mellettük a desert rockos-pszichedelikus stoneres Puma Danger görget majd meg pár ördögszekeret.

Péntek


Az öt éve működő online fotóarchívum tízkötetes tematikus fotóalbum-sorozatba gyűjtött össze ezret a kedvencei közül. A főváros gyerekkorára fókuszáló Elfelejtett Budapest után pedig most megjelent a második kötet, a szocialista divatiparról, a Május 1. Ruhagyárról, az ötvenes évek ruhakölteményeiről mesélő A pesti nő is - amelyet ráadásul a kapcsolódó kiállítás kulisszái között mutatnak majd be.

A Horizont Russian Imperial Stoutja tavaly egyike volt a kedvenc karácsonyi söreinknek, Varjú Elődék azonban idén kicsit változtattak a recepten, aminek eredményeképp egy tíz hónapig érlelt, tíz százalékos, krémes, testes, kellemesen kortyolható fekete sör lett, étcsokoládés-kávés-aszalt szilvás ízjegyekkel. Ráadásul a kész főzet egy részét további öt hónapig Jack Daniels whiskey-s hordókban érlelték tovább, ami nem csak felerősítette a vaníliás-kókuszos ízjegyeket, de a sör karakterét is tovább mélyítette. A duplapremieren mindkét változat megkóstolható-megvásárolható lesz.
Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt történetek nyomán. A mostani felvonásban Márai Sándor kerül majd a középpontba.

Először érkezik Budapestre az eklektikus, progresszív R&B egyik legnagyobb reménysége! A Tsar B néven alkotó Justine Bourgeus fő inspirációi a barokk művészet, és a '90-es évek női frontolású R&B produkciói. Otthoni stúdiójából táplált munkássága Björk, Grimes és Rihanna dalaiból is merít, melyeknek elegye új egységet szül: dalaival elnyerte a Billboard, a Fader, az NME és a BBC Radio 1 tetszését is.

A Klasszik Rádió 92.1 immár nyolcadik alkalommal rendezi meg Cinemusic-koncertjét, amely a korábbi években mindig nagy sikert aratott. Idén is a filmzene-irodalom legjavából csendülnek fel dallamok a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában, Hollerung Gábor vezényletével – s ez máris garancia a szórakoztató és emlékezetes estre. Az eddigi Cinemusic-rendezvényekhez hasonlóan meglepetésekben ezúttal sem lesz hiány: a színvonalas filmzenei válogatást sok újdonság fűszerezi.
Egyre fokozódó intenzitás. Egy színpad, egy világ és egy élet: egyetlen négyzetben. Az ausztrál Lucy Guerin korábbi munkáihoz hasonlóan a koreográfia bátor és magával ragadó, az idő múlásával párhuzamosan a tér is egyre szűkebbé válik. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét, egyfajta strukturális meditáció, mely közben olyan kérdéseket feszeget, mint hogy képesek vagyunk-e az együttműködésre egy olyan világban, melyben folyamatosan nő a nyomás, viszont a lehetőségeink csökkennek?


A Csupasz pisztoly-filmeket is jegyző alkotógárda klasszikus vígjátékában egy utasszállító repülőgép kerül nagy slamasztikába, mivel a gépen romlott halat szolgálnak fel az utasoknak, ráadásul a pilóták is ételmérgezést kapnak. Az utasok között van Ted (Robert Hays), aki légiutaskísérő szerelme miatt szállt fel a gépre, hogy kapcsolatukat mentse. Ted korábban pilótaként szolgált a háborúban, de egy tragikus kimenetelű akció miatt betegesen fél a repüléstől. Most azonban össze kell szednie magát, mivel ő az egyetlen, aki képes lehet épségben lehozni az utasokat.

A mai technószíntér két legelőremutatóbb/sokszínűbb DJ-producere egy este, a főváros egyik legsötétebb kazamatájában! A Sandwell District, valamint a Jealous God kiadó-kollektíva egyik alapítója, Silent Servant, aki az indusztriális rave-ek indusztriális hangzását senkihez sem hasonlítható módon mossa össze a poszt-punkkal és az EBM-mel már magában is nagy fogás lenne. De mellette még Domenico Crisci is a pult mögé áll, akinek katalógusa a L.I.E.S.-tól az Opal Tapesig terjed, így a műfaj rajongói tényleg egy feledhetetlen este elé néznek majd.

Szombat

Színházi előadás, bábszínház, koncertek, kézműves foglalkozások, felolvasósarok, könyv- és játékvásár, brio-vonatozás is lesz, hogy az előttünk álló télre (és az ünnepekre) hangoljon minket. Ha pedig ez önmagában nem lenne elég, több frissen megjelent Pagony-könyvet is bemutatnak majd, de természetesen lesznek hozzájuk kapcsolódó beszélgetések, felolvasások is.

A slammer-író-költő harmadik, Rókák esküvője című kötete szeptemberben jelent meg, a bemutatót és a klasszikus interjúkat követően pedig most egy kései reggeli keretében találkozhatsz vele, és természetesen kérdezhetsz is majd tőle.

A Szabad Tér Színház immár hagyományosan, hatodik alkalommal rendezi meg az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásárt, amely most szombaton indul egy főképp a gyerekeknek kedvező programsorozattal. A fűtött hüttében lesz bábszínház, ünnepi kézműves foglalkozás, azon kívül pedig gólyalábas utcaszínházi játék, valamint tűzzsonglőr bemutató is – a napot pedig a különleges stílusötvözetével hódító Swing á la Djangó zárja majd. De ne aggódjunk: a fennmaradó öt hétben sem hagynak majd minket unatkozni.


A felújítás után újra feltárulnak a Szépművészeti Múzeum ajtajai novemberben. A Barangoló Baráti Körrel megismerhetjük a Hősök terének és a Szépművészetinek a történetét, kialakulását. Hogyan és mikor alakult ki a tér, mi volt a helyén? Mi köze van Feszty Árpádnak a Szépművészetihez? Hogyan lehet eltüntetni egy negyven méter magas szobrot? Kit lőttek hasba ágyúgolyóval a téren? Mi köze egy kútnak a Hősök emlékművéhez? Ehhez hasonló érdekes történeteket hallhatunk, és persze szó esik majd a múzeum új termeiről is.

Az egyedi sneakerek külön szegletet harcoltak ki maguknak a sneakerkultúrában, a custom darabok alkotóit pedig világszerte művészként tartják számon – ez nem véletlen, hiszen egy minőségi darab elkészítése gyakran elképesztő szakértelmet és rengeteg munkaórát igényel. Kiss Csaba, azaz Dent Kicks Custom az ország egyetlen nemzetközileg is elismert custom sneaker alkotója, aki ez alkalommal exkluzív betekintést nyújt a munkájába.
Két Grammy-díjas zenész meglepő kollaborációja, közös szenvedélyük, a jamaicai reggae jegyében. A The Police egykori frontembere, a szólóban ha lehet még sikeresebb Sting és Shaggy duója az együtt rögzített lemezük, a 44/876 dalai mellett természetesen jól ismert slágereiket sem hagyják majd otthon, szóval mi kellhet még? Például hogy az egész ingyenes legyen, amit szintén kipipálhatunk.

Bár napjaink egyik legsikeresebb, többszörös platinalemezes rockzenekara 1995 óta létezik, még csak most fognak először fellépni itthon. Az idén megjelent, When Legends Rise című lemez rádióbarátabb-slágeresebb vonala mellett viszont biztosan nem fogják elhanyagolni a kezdeti idők zúzósabb-hard rockosabb klasszikusait sem, az I Stand Alone-tól a Sick Of Life-ig.

A színpadi rocksztár-elektronika egyik legnagyobb produkciója három év után újra Budapesten! A Los Angeles-i producertrió minden fellépése elementáris erejű, köszönhetően a fejletépős EDM-himnuszaiknak, összetett és letaglózóan látványos színpadképüknek, precízen kidolgozott koreográfiáiknak, és persze a rájuk jellemző dübörgő glitch hopnak. Így túlzás nélkül kijelenthető, hogy a novemberi mínuszok ellenére is fesztiválhangulat várható – csak épp egy forró klubkoncert keretében.

Vasárnap

Nótás Mikulás című műsorban a tél és a téli ünnepek énekei szerepelnek, elsősorban persze Mikulás és Télapó dalai. Lesznek dalok a karácsonyról, az újesztendőről és a farsangról is, hiszen Télapó szolgálata csak ekkor, a tavasz kezdetén ér véget.
November utolsó vasárnapján a Millenáris B csarnokában egy, a Nemzetközi Visegrádi Alappal közösen szervezett projekt eredményeképpen rendkívül izgalmas vásárra számíthatnak a dizájnrajongók. A hazai tehetségek mellett ugyanis a régió közel negyven alkotója is megmutatkozhat Budapesten. A lengyel, szlovák és cseh kiállítók hazájuk elismert szakmai szervezetei által lettek delegálva, így a vásárban garantáltan a V4 legjobbjaival találkozhatunk.
KIOSK Budapest idén is szervez Mikuláscsomag-gyűjtést november 24. és 26. között. A szervezők a csomagokat mélyszegénységben, illetve halmozottan hátrányos helyzetben élő gyerekeknek juttatják el. A kérés szerint a csomagokba olyan édességeket, apróságokat tegyünk, amelyeket bármilyen korú és nemű gyereknek oda tudnak adni.


Az ünnep közeledtével jeles karácsonyok képeit idézhetjük fel a Greetings From Budapest sétáján, melynek fókuszában a Budavári Palota élete áll. Megtudhatjuk, milyen volt Erzsébet királynéék karácsony estéje Budán, a királyi palotában 1882. december 24-én, hogyan tudósítottak a lapok a királyi pár, a trónörökös pár, és Mária Valéria érkezéséről, milyenek voltak a Habsburgok ajándékozási és fenyőfa állítási szokásai, milyenek voltak az újévi fogadások. De mesélnek majd IV. Károly 1916. évi koronázásáról, a 30-as évek testőrkarácsonyairól, és arról is, hogy élték meg 1944. karácsonyát a budavári palota lakói.
November 25-én idén már második alkalommal rendezik meg A Tea Napját, ahol ezúttal is csúcsminőségű teákat kóstolhatunkmajd, de számos kísérő programmal is készülnek a szervezők, köztük előadásokkal és workshopokkal. A kiállítók standjainál vásárlásra is lesz lehetőség, ami kiváló alkalom akár karácsonyi ajándékok egy részének beszerzéséhez is, főleg, ha hozzátesszük, hogy ezek a kiállítók többek között a Zhao Zhou-t, a Levél Teházat, Teavolution vagy az 1000 Teát jelentik.
Andersen A rút kiskacsa című meséje a másság és a kitaszítottság problémáját járja körbe. Az eredeti történetben a főszereplőt fiókakorában semmibe veszik, de végül különbnek bizonyul mindenkinél, aki őt csúfolta és bántalmazta. A kiskacsa lényege a kitartás, mellyel ösztönösen a fennmaradásra törekszik. Az előadás a kiskacsa saját történetformáló szerepére fókuszál és arra, hogy egy igazi jó mesében elsősorban a cselekedetei változtatják meg a hős életét.