Rég volt, tán igaz sem volt, de éppen 145 évvel ezelőtt forrt össze az egymással évszázadok óta farkasszemet néző ikerfőváros, az arisztokratikus, csendes, zöld és dombos Buda, és a vásároktól, összejövetelektől nyüzsgő, folyton terjeszkedő, zajos Pest. A korszak – egészen az első világháborúig – a város egyik legvirágzóbb, leggyorsabban fejlődő korszaka volt, sok akkor emelt csodás épület ma is a város ikonikus látványosságai. Bódis Krisztián drónnal szállt a sokszor hajnali város fölébe, képein a Várnegyed, a Duna-part, a fürdők köszönnek vissza, ha valaha is elfelejtenénk, mennyire gyönyörű városban élünk, csak vessünk egy pillantást ezekre a képekre.

1873 novemberének közepén született meg Budapest hivatalosan is. A több száz éves különállás után papíron is egyesült Pest, Buda, Óbuda és – amit sokan nem is tudnak – a Margitsziget. 

Az addig sokszor ikerfővárosként emlegetett Pest-Buda új elnevezése Széchenyi István fejéből pattant ki, ő volt az is, aki szorgalmazta a Duna által elválasztott részek állandó híddal való összekapcsolását is. 

A Duna két partján elterülő, különböző karakterű és habitusú városrészek a mai napig legyűgöznek mindenkit, aki először látja Budapestet. Az Andrássy út, a Parlament, az új Budai Vár, az általunk ismert belváros, a rakpartok, szinte az összes híd, a Városliget, megannyi ismert és ismeretlen budapesti helyszín mind az egyesítést követően épült fel. Bódis Krisztián csodás őszi drónfotóin teljes pompájukban, szokatlan szemszögből csodálhatjuk meg ezeket az épületeket, amik a mai napig a város meghatározó, különleges arculatát adják.