Igazán sokszínű lett a felhozatal az idei Média Építészeti Díjra jelölt épületek között, mind funkciójukban, mind a beruházások méretét illetően. Összesen több mint 76 épület közül választotta ki a nemzetközi szakmai előzsűri a díjra esélyes ötöt, amelyek között találunk kikötőt, családi házat, piacot, erdei hidat és reprezentatív fogadóépületet is. A nyerteseket a 14. alkalommal megrendezett gálaesten – aminek célja változatlanul az építészeti szakma és az épületek közel hozása a laikusokhoz – választják ki. Nem egy épületet már mi is bejártunk, de most mutatjuk az összes esélyest.

Nem volt könnyű dolga az Indira van't Klooster által vezette nemzetközi előzsűrinek, amikor a 76 megvalósult magyarországi épület közül kellett kiválasztania azt az ötöt, amelyeket majd a Müpa színpadán prezentálhatnak tervezőik a november 8-i nyilvános gálaeseményen, a vezető magyar sajtóorgánumok újságíróiból álló médiazsűri, illetve az átadón megjelenő közönség előtt. Az épületek kiválasztása során a fő irányelv az volt, hogy olyan megvalósításokat kerestek, amelyek az épített vagy természetes környezetükbe maradéktalanul illeszkednek, vagy akár bele is olvadnak, miközben valami pluszt, újat is adnak a formai innováció terén, közben szem előtt tartva a környezettudatosságot is. A nívós szakmai esemény célja, hogy közérthető nyelven, a nagyközönség számára is élvezhető formában beszélgethessünk a kortárs építészetről és környezetről, és ez eddig minden évben remekül meg is valósult.

Az első jelölt egy igazán izgalmas és komplex ipari épület a Mosoni-Duna torkolatánál, a Szigetközben. A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő tervezői a budapestiek által oly jól ismert sporaarchitects-térhálózat építésziroda (Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor), akik a 4-es metró legszebb állomásait is megálmodták. A kikötő és szervizállás amellett, hogy a vízi-, közúti- és a vasúti közlekedés csomópontja is, komoly áruforgalmi és logisztikai központ, amely biztosítja a partfalnál várakozó uszályokkal történő kommunikációt, a szállított hulladék és veszélyes anyag mentesítését és ezek tárolását, valamint több iroda, vízminőség vizsgálati labor, tárgyaló és vendégszoba is helyet kapott benne.

A szervizállás épületét tervezésekor a szigorú kikötői infrastruktúra rendszere határozta meg, de ihlető forrásként hatott a folyó túlsó partjáról a kikötőre visszanéző Szigetköz látványa is, és a folyó víztükrének játékos mozgása.

A jelöltek között van egy különleges ikerházvilla is, a Budaörsi duplex villa. A Horváth Dénes (déBert Építészek Kft.) által tervezett épületek mintha finoman csak rá lennének illesztve a zavartalan tájra. A burjánzó zöldben és lágy domboldalakon a szigorú geometrikus formáikkal érdekes ellenpontot alkotnak, ám anyaghasználatukban, színvilágukban mégis tiszteletben tartják a környezetet. A kilátás pedig egyenesen csodás lehet innen.

Újpesten több évtizede nem volt ilyen mértékű beruházás, mint amilyen a frissen átadott, Szent István téri háromszintes komplex épület. A Firka Építész Stúdió (Bun Zoltán, Bikki István) által tervezett üvegfalú épületben kapott helyet a Piac és Vásárcsarnok, illetve az UP Újpesti Rendezvénytér is, egy érdekes mixet hozva létre, amely visszanyúlik egészen azokra az időkre, amikor a piacok voltak a városok igazi szívei, és az árucsere mellett az emberi kapcsolatok, a szórakozás és az információcsere fontos helyszínei is voltak.

Az egész olyan benyomást kelt, mint egy alternatív pláza, ahol lehet shoppingolni, csak épp fast fashion üzletek helyett zöldség-gyümölcsös standok, húsospultok állnak rendelkezésre, multiplex mozi helyett pedig színházba, koncertekre, kiállításokra vagy jógaórákra, kismamaklubokba lehet járni” – írtuk egy korábbi cikkünkben, amikor a megnyitón körbejártuk az épületet.

A jelöltek közül a legnagyobb meglepetést a gyergyócsomafalvai Kőzúgó HÍD.ON projekt okozta. Volumenében szinte eltörpül a többi beruházás mellett, ám filozófiájában igazán fontos és újszerű üzenetet hordoz. A legősibb, spirituális, vízzel és forrásokkal kapcsolatos eszményképekhez visszanyúló híddal a népes építész és alkotócsapat (Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz Erika, Szilágyi Norbert, Szökő Kristóf István) célja a kalákamunka hagyományának felélesztése volt, valamint hogy az eddig minden irányból megközelíthetetlen és láthatatlan vízesés szabadon megcsodálhatóvá váljon. Az először 2012-ben felépített híd 2017-re már elfáradt, így tavaly újra összegyűlt többé-kevésbé a régi csapat, hogy a régi híd anyagait is felhasználva (nem csak a fát, de az elgörbült, ám még használható szögeket is egyenesre kalapálták), hogy újjáépítsék az azóta népszerű turistalátványosságá is vált hidat. Az erdőkben oly gyakori látványt nyújtó, egymást keresztező kidőlt fák rajzolata által ihletett híd mostanra újra teljes pompájában áll a patak fölött.

Végül pedig az általunk is már szintén többször meglátogatott Graphisoft Park fogadóépület is a díjra esélyesek között van. A magyar szilicíumvölgyként is emlegetett Graphisoft Park Záhony utcai bejárata felől fogadja az érkezőket a RADIUS B+S (Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás és Sugár Péter) által tervezett különleges tömb.

Elsőként a homlokzat üvegfelületén tekergő minták vonzották oda a tekintetünket, Baróthy Anna és az S39 Hybrid Design alkotása a parkot átható technikai innovációnak látványos művészeti eszközökkel való kifejezése. A kettős homlokzat az épületet körbejárva még látványosabb, az elforgatott üveglamellák megakadályozzák, hogy a nap vakítóan tűzzön vissza róluk, mögöttük pedig teraszok, folyosók és erkélyek futnak végig, de a reprezentáció mellett fontos volt a kényelmi és a környezettudatos szempontok figyelembe vétele is. A könnyed, átláthatóságot és átjárhatóságot sugárzó épület a dolgozók számára egyszerre biztosítja a megfelelő természetes fényt, és a szabadság érzését is, hiszen az épületet hatalmas park öleli körbe, és kellő távolságban van a többi irodaépület is.

A november 8-i ünnepélyes gálán a megvalósult épületek mellett öt tervet is díjaznak (amik között van hospice ház, búvárbázis, dohányfeldolgozó tanüzem, tájlabor és Ökoturisztikai Központ és ifjúsági központok is), illetve számos különdíjat és elismerést is kiosztanak majd, többek között ezen az estén fogják első alkalommal átadni a Perika-díjat, amit az Építészfórum társalapítója és egykori főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékére hozott létre az Építészfórum.