A sétálgatás olyan lófrálás, melynek célja maga a séta: a kellemes őszi időben is elindulhatunk felfedezni a Duna-partokat a Szabadság híd és a Rákóczi híd között, csak a Tér-foglaló - Városfelfedező sétalapot kell letöltenünk a telefonunkra, vagy felkapni egy ingyenes példányt a Ludwig Múzeumban vagy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti kiállítóhelyein.

A 16. Velencei Építészeti Biennálén a magyar pavilonban – ahogy azt már többször megírtuk, még a helyszínről is – az odalátogatók a Szabihíd élménnyel találkozhatnak. A Tér-foglaló ’városfelfedező sétalap’ is ehhez a kiállításhoz és tematikájához kapcsolódik. A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös projektje keretében készült ingyenes kiadvány célja, hogy olyan sétára buzdítson mindekit, aminek keretében extra figyelmet szentelünk a városi környezetnek, miközben a fantáziánkat is szabadjára engedhetjük.  

Szimpatikus, hogy a kiadvány nem csak a csodás épített környezetre hívja fel a figyelmet, és meséli el a legfontosabb történelmi, műszaki és kultúrtörténeti információkat a itt álló épületekről, a Müpától kezdve az idén 100 éves Gellért Gyógyfürdőig, hanem felveti a terület legégetőbb problémáit is, az egészen apróktól kezdve az átfogó fejlesztésekig. Így elgondokodhatunk azon, milyen piktogramokkal segítenénk a Szabadság híd egyre kaotikusabb bringás-gyalogos közlekedését vagy a Fővám téren tévelygő turistákat, de a Gellért-hegyről igencsak hiányzó közvécéket is tervezhetünk, sőt a rakpartok forgalomcsökkentésére is kidolgozhatunk javaslatokat.

Emellett pedig a kiadvány azt is megmutatja, hogy milyen szuper lehetőségeket kínál a városi tér kikapcsolódásra, mozgásra, közösségi élményszerzésre. A Tér-foglalót családoknak, iskolai – elsősorban felső tagozatos – csoportoknak és minden Budapestet szerető embernek ajánlják, a feladatlap letölthető IDE KATTINTVA vagy felvehető a Ludwig Múzeumban és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti kiállítóhelyein. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében pedig további programok (családi alkotó programok, kerékpáros és gyalogos séták) kapcsolódnak majd hozzá.