Történelmi pillanatra készül szombaton az Erkel Színház – és ezt most túlzás nélkül lehet állítani. Színpadra kerül ugyanis egy 35 éve nem játszott mű, a nagy közfelháborodás mellett ellehetetlenített opera, a Porgy és Bess. Összesen négyszer fogják előadni az évadban, és bár a bemutató telt házas, a másik 3 előadásra még lehet jegyet kapni. Mondjuk a részleteket.

Aki otthonosan mozog az operavilágban, biztosan eljutott már hozzá a Porgy és Bess című darab híre. Látni már valószínűleg kevesebben látták, hiszen a Magyar Állami Operaházban például már 35 éve nem adták elő. De január 27-én megtörik a jég: az Opera ideiglenes otthonaként szolgáló Erkel Színház négyszer is színpadra viszi a történetet (január 27., 28., február 1., február 8.).

A darab az amerikai George Gershwin 1935-ben bemutatott operája, középpontjában az afroamerikai közösséggel, azon belül is egy sánta koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmével. Itthon, az Operában 1970-ben adták elő először, Mikó András rendezésével, címszerepekben Radnai Györggyel, Begányi Ferenccel, Házy Erzsébettel és Andor Évával. Sőt, a produkció bő tíz évvel később még egy felújítást is megért, olyan neves énekesekkel, mint Sólyom-Nagy Sándor és Kukely Júlia.

A '80-as években aztán nagy változás történt, ami miatt évtizedekig lekerült a műsorról a mű, nemcsak Magyarországon, de egész Európában: az elhunyt zeneszerző öccse és egyben a darab szövegírója, Ira Gershwin bevezette az "all-black cast"-ként emlegetett szabályozást. Vagyis előírta, hogy csak született fekete énekesek adhassák elő az operát.

Ez az oka annak, hogy az elmúlt 35 évben sem az Opera, sem más társulat nem játszhatta a Porgy és Besst, ha nem felelt meg az előírásoknak. Idén azonban nagy változás történik – ráadásul négyszer ebben az évadban: ha valaki igazi ínyencségre vágyik, ITT tudja biztosítani a helyét a történelmi pillanatként emlegetett előadásra.

Ez alkalommal Almási-Tóth András újraálmodott világában, hazai énekesekkel kerül színpadra a Porgy és Bess, főbb szerepekben Palerdi Andrással és Bakonyi Marcellel (Porgy), Létay Kiss Gabriellával és Sáfár Orsolyával (Bess). Az előadás táncbetéteiben a Magyar Nemzeti Balett kiváló művészei szerepelnek, a további stáblistát pedig ITT találjátok.

Voltunk olyan szerencsések, hogy bepillantsunk a darab próbájára, itt csíptük el, amikor Marcell megosztotta, hogy mindig nagy álma volt elénekelni Porgyt, Orsi (Bess) pedig azt mondta "fantasztikus és magával ragadó a zene, jólesik énekelni". Ezek után mi is várjuk a premiert.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=8oH3_tTR55s