Az A38-on nemcsak közönségként, de stábtagként is könnyen végigkövetheti bárki a koncerteket, például úgy, ha szeptember 21-ig jelentkezik az A38 Akadémiára, ahol egy-másfél év alatt úgy képeznek hang-és fénytechnikusokat, valamint mozgóképes szakembereket, hogy az elméletet már rögtön élesben is kipróbálhatják. Ehhez adott évi 750 koncert és egyéb zenei események, a több száz legyártott film, a televíziós adások és az online stream, vagyis bőven lehet hol gyakorolni.

Azt már eddig is sokan tudtuk, hogy az A38-ra mindig számíthatunk koncertfronton, de abba általában már nem gondolunk bele, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy egy The Rasmus-, Anna Calvi- vagy Szabó Benedek és a Galaxisok-koncert összeálljon. Jó hír, hogy ha mégis szeretnénk ennek utánajárni, sőt kitanulni a szakma részleteit, becsatlakozhatunk az A38 Akadémiaoktóber 6-án induló 2018-19-es tanévébe.

Ez éppen az, aminek első olvasatra tűnik: a hajón már több éve képeznek hangtechnikusokat, fénytechnikusokat és mozgóképgyártókat. Ez nem egy training jellegű, pár hetes történet, hanem egy 1-1,5 éves, államilag elismert OKJ-s tanfolyam, aminek a szakmai tapasztalatát itt élesben és intenzíven lehet megszerezni.

Hiszen ha már ilyen sok tudást és tapasztalatot gyűjtött a stáb koncertszervezésben és -kivitelezésben, amit ráadásul folyamatosan gyakorol, miért ne ossza meg másokkal, mondjuk a jövő generációjával? A kurzusokra persze egyáltalán nem csak diákoknak lehet jelentkezni, sőt, mivel az órákat hétvégén tartják, munka mellett is elvégezhető. A jelentkezésnél kérnek ugyan portfóliót, de valójában az emberre kíváncsiak, "az számít, van-e benne hajlandóság az együttműködésre, érdeklődik-e a szakma iránt, vagy nem."

A felkért oktatók mindegyike saját területének kiválósága, akiktől önmagukban is sokat lehet tanulni, ehhez társul, hogy a tanulók az ország egyik legjobban felszerelt koncerttermében töltik a tematikus gyakorlati órákat, és rezidensként részt vesznek a helyszínen szervezett koncertek, műsorok technikai megvalósításában. A hajón napi szinten zajlanak programok, amikről felvételek készülnek, és azt se feledjük, hogy rendszeresen forog itt a Petőfi TV kamerája is (amiből olyan műsorok születnek mint az Akusztik, a Filmklub, az Én vagyok itt vagy a Jazz Akusztik). Van tehát hol és min gyakorolni.

Jelentkezés ITT.